BABA: Halat volta etmek için ağaç veya metalden yapılmış silindirik biçimde güverte veya rıhtıma bağlanmış bir eleman. BABAFİNGO: Yelkenli bir teknede eğer direk üç kısımdan ibaret ise; en üstteki parça.
İskele babası; gemi iskelelerinde gemiden atılan halatı sağlamca tutturmak için bulunan, kısa, kalın, tepesi halatın ucundaki genişçe sabit halkanın kolay takılabilmesi ama olağan hareketlerle kendiliğinden kurtulamamasını sağlayacak şekilde çıkıntılı, çoğunlukla yekpare demirden bir direktir.
Baba, bir denizcilik terimidir. Palamar babası veya iskele babası olarak da adlandırılan, gemi palamarını bağlamak için kullanılan rıhtım… Instagram.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
İlgili 35 soru bulundu
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Kaimeler arası boy veya dikmeler arası boy da denir. Tam boy, baş ve kıç bodoslamalar arasındaki en büyük yatay uzaklıktır. Bir geminin dikmeler arası boyun tam ortasındaki kesitinde (mastori kesit) içten içe ölçülen genişliğe denir.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Bu limanlarda; yük gemileri, yolcu gemileri, vapur gibi ulaştırma araçları yer alır. Bu büyük ya da küçük ulaştırma araçları limana uzun süre veya kısa süre için demir atar. Bu limana yanaşma işleminde kaptana yardımcı olan kişiler vardır. Bu kişiler palamarcı olarak adlandırılmaktadır.
Palamar, gemileri iskele, rıhtım veya şamandıraya bağlamaya yarayan kalın halattır.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında Iskele babası birleşik kelimesi de bulunur.
İskele denince sektörün dışındaki insanların genelde aklına ilk rıhtım manasında kullanılan iskele gelmektedir. Sektör içinde de iskele denince ilk olarak dış cephede kullanılan cephe iskeleleri gelmektedir. İskele terimi aslında kalıp altında kullanılan taşıyıcı sistemleri de kapsamaktadır.
İskele, deniz taşıtlarının sol tarafını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla kırmızı renkte iskele borda feneri kullanılır. Ayrıca deniz taşıtlarının yanaştığı, karadan denize uzanan yapılara da iskele denir.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
TTK madde 946 uyarınca "donatan, gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibine denir." Buna göre donatan bir ticaret gemisi sahibi olmalı ve bunu kendi adına kazanç amacıyla işletmelidir. Günlük konuşma dilinde donatana, daha ziyade armatör adı verilir.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Batık ya da gemi batığı, deniz veya nehirlerde bir kaza yahut deniz savaşı sonucu suya batan, seyahat, ticaret ya da savaş amacıyla inşa edilmiş deniz taşıtlarına verilen isimdir. Su altında olmayan ama yine de aynı sebeplerden ötürü kullanılmaz hale gelen diğer ulaşım araçları, genellikle enkaz olarak tanımlanırlar.
ve sloganları: "pruvanız neta olsun" dur. denizcilik terimi "allah selamet versin"in versiyonudur. bir çeşit yolunuz açık olsun demektir. denizcilikte yolunuz açık olsun anlamına gelen bir terimdir.
Direk Mast Gemilerin güvertesinden yukarıya doğru dikilen ve serenlerle yelkenlerin ve armaların donatıldığı çubuklardır. Direkler pruvadan kıça doğru sıralanırlar ve ayrı ayrı isim alırlar. Üç direkli gemilerde bu direklere, Pruva, Grandi, Mizana. Dört direkli gemilerde Pruva, Grandi, Mizana, Kontramizana.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Gemi adamları, bir sefer dolayısıyla gemide çalıştırılan kimselere denir. Gemi adamları, kaptan, gemi zabitleri, tayfalar ve gemide istihdam edilen diğer kimselerdir.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Derinlik – Depth (D) : Gemi ortasında temel hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır. Fribord – Freeboard (f) : Gemi ortasında dizayn su hattı ile ana güverte arasındaki düşey uzaklıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri