Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Bakır oksit kırmızımsı bir renk tonuna sahiptir, dolayısıyla boyaya o meşhur kırmızı rengi verir. Bu yüzden gemilerin gövdesinin altı kırmızıya boyanır.
Gemilerin taban kısımlarındaki oyuk bölümleri nedeniyle, suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı başarabilmektedirler. Dolayısı ile bu sayede gemiler suyun üzerinde rahat bir şekilde yüzme imkanı elde ederler. Gemilere dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman taban kısımların oyuk içinde yapıldığı anlaşılır.
Gemiciliğin ilk yıllarındaki gemi yapımcıları, organotinlerin geminin gövdesine yapışmasını önlemek için biyosit olarak bakır kaplama kullanırdı. Bu bakır kaplama, geminin kırmızı renginden sorumluydu. 21. yüzyılda, bu işi farklı yollarla, kimyasal boyalarla yapabiliyoruz.
16. “Karina” teknenin hangi bölümüdür ? Teknenin su altında kalan dıs kısmına karina denir.
İlgili 32 soru bulundu
Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Suyun yoğunluğundan ağır olan tüm cisimler batarken, hafif olan cisimler ise suyun yüzeyinde kalır. Gemiler taban kısmının oyuk yapıları sayesinde suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı ve dolayısıyla yüzmeyi başarırlar.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir.
Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur. Bu şekilde gemiler su yüzeyinde kalabilirler.
Gemilerin yolcuları aldıkları ve tekrar indirdikleri yere ise liman ismi verilmektedir.
Gemilerin demir yapısı, geminin ağırlığının su üzerinde tutulmasını sağlar. Yani geminin ağırlığı, suyun kaldırma kuvvetine eşit ya da daha az olduğunda, gemi yüzeye tutunur ve batmaz.
Teknenin başında, baş bodoslamanın alt tarafında geminin yüklü halde su kesimi düzeyi ile omurga arasında ileri doğru, soğan ya da yumru biçiminde bir çıkıntı oluşturur. Yumrubaşın temel görevi, suda ilerleyen bir teknenin yarattığı olağan dalga dizgesini önceleyen bir dalga yaratmaktır.
normalde ticari yük taşıyan gemilerin ortalama 4-5 metrelik kısmı su hattının altında kalır.
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler. O gemilerin kendileri gibi devasa olan çapalarıysa hemen suya batar ve doğrudan dibi boylar.
Güverte: Geminin süreklilik gösteren yatay yüzeylerine denir. Karina: Geminin su altında kalan dış yüzeyidir. Sintine: Geminin iç dip kısmıdır. Borda: Geminin dış yan yüzeyidir.
Gemilerin ön kısımlarının V şeklinde olması suda yaşayan canlılardan esinlenerek su direncini azaltacak şekilde belirlenmiştir. Bu sayede gemiler su içerisinde rahatça hareket edebilirler. Dalgıçların kullandığı kıyafetler su direncini azaltacak şekilde hazırlanmıştır.
Bunlar askerler de olduğu gibi gemilerde de geçerlidir. Bu yüzden de özellikle savaşlarda batan gemiler oldukları yerlerde bırakılmalıdır. Batık gemi ayrıca su altında balıklara barınak olarak da bırakılmaktadır. Yani gemi çok önemli olmadığı ve çıkarılması gerekmediği sürece deniz altında bırakılmaktadır.
KAPTAN (SÜVARİ BEY):
Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir. Gemiye, kıç gönderinde dalgalandırdığı ülke dersek, Kaptan da bu ülkenin Cumhurbaşkanı'dır.
İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur.
Gemilerin bıraktığı atık olarak bilinen sintine, denizlerde ve kıyılarda kirliliğe neden olabilmektedir. Peki, sintine nedir ve sintine atığı neyi ifade etmektedir?
Depolanan bu atık su limanlarda ve marinalarda bulunan özel atık depolarına tahliye edilir. Atık depolarında biriken bu su özel filtreli makineler yardımıyla ayrıştırılır ve temizlenerek tekrar denize bırakılır. Eğer bulunulan yerde atık deposu yoksa sintineler mutlaka açık denizde boşaltılmalıdır.
Sintine Kaç Milde Boşaltılır? Kaçak su ve aynı zamanda yağları depolamak amaçlı gemilerde, sintine bölmesi önemli bir yer taşımaktadır. Farklı birikimler ile beraber sintine dolduğu zaman, genelde 12 mil sonucunda sintine boşaltılır.
YUVARLAK PENCERELER BASINCA DAYANIKLI
Gemiler hareket ederken yüksek basınç ve çekiç kuvvetlerine dayanıklı olmaları nedeniyle yuvarlak pencere tasarımı tercih ediliyor. Modern gemilerde cam teknolojisi ilerlediği için oval ve köşeli camlar tercih edilebiliyor.
Gemi suyun yerini değiştirdiğinde karşılığında kaldırma kuvveti ile yukarı itilir. Gemiler çok ağır olsalar da içinde pek çok boş oda ve alan bulunur. Bu alanlar geminin hacmini artırır. Bu sebeple bir gemi ağır olsa bile toplam yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri