Telli debriyaj sistemlerinde kavrama noktasını ayarlamak mümkün. Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalı yukarı kavrama sorunun en belirgin sebebi ise, baskı balatanın bitmiş olmasıdır.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Sol ayakla debriyaja basılır ve çekerken de devir saatine bakılır. Devir saatinde oynamalar görüldüğünde ve araba titremeye başladığında rölanti yani kavrama noktasına ulaşılmış olur. Kavrama noktasında ayağın sabitlenmesi gerekir. Sağ ayak ise fren pedalından çekilip hemen gaza yavaşça basılır.
Balata bittiği veya bitmeye yakın pedal yukarıda kavrar bu normal birşey. Sizin aracınızda balata bitmeden önce pedal yukarıda olduğundan aşağı aldırmış olabilir ve balata değiştiğinde otomatikman pedal da çok aşağı iner.
İlgili 33 soru bulundu
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkarken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır. Debriyaj kavrama ayarı yapılırken yine üreticinin belirttiği değerler dikkate alınmalıdır. Aracın kullanım şekli de bu konuda belirleyici olabilir.
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
Yeni araç modellerinde bu parça pek kullanılmıyor. Böyle eski tip araçlarda debriyaj sertliğinin nedeni, debriyaj teli aşınması ya da kopması olabilir. Halat paslanması söz konusu olabilir. Baskı şemsiyesi paslanmış veya zarar görmüş olabilir.
Vites değiştirme aşamasında değişken bir tork oluştuğunda (örneğin, sürtünme değerlerindeki dalgalanmalardan dolayı) ve aktarma organının titreşmesine neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir. Debriyaj doğru kaymadı, ancak aniden devreye girer ve sonra bağlantıyı kaybeder.
Debriyaj pedalı sertleşirse, vites geçişleri yapılamayacağından, araç kullanılamaz.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Viraj dönüşlerinde aracınızın dönüş hızına uygun viteste olduğundan ve ayağınızın debriyaj pedalından çekildiğinden emin olun. Debriyaj pedalını sadece aracı çalıştırmak, bir vitesten diğerine geçmek ve durmadan önce aracın stop etmesini önlemek için kullanın.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Ayrıca, bitmiş olduğunu gösteren bir belirti de baskı balata yanması kokusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri