01.06.2018 tarihinden itibaren Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa vergi mükellefiyeti açtıran 18-29 yaş arasındaki tam mükellef gerçek kişilere genç girişimci denir.
Genç Girişimci Desteği yaş sınırı 18-29 aralığıdır. 18 yaşını doldurmanız 29 yaşını ise doldurmamış olmanız gerekir. Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olma tarihi 01.06.2018 ve sonrası olmalıdır.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç girişimci desteğinden yararlanmak için 18 – 29 yaş aralığında bulunmanız gerekiyor. 18 yaşından küçük 29 yaşından büyük olan kişiler bu destek kapsamında bulunmuyor. Şirket kuruluşu yaparken şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi kurulması gerekiyor.
Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 3.452,76 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Genç girişimci desteğinden kendi namına çalışan ve 29 yaşından daha küçük olan şahıs şirketi sahipleri yararlanabilir. Buna ek olarak şirketin faaliyet alanı, ilgili kanunun kapsamında olmalıdır.
Genç girişimci desteği şartları sağlanması durumunda vergi muafiyeti ve bağkur desteği almak mümkündür. İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde bildirilmiş olması. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi. 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak.
18 Yaş Altında Olanlar Genç Girişimci Desteğinden Yararlanabilir mi? SGK açısından bakıldığında, genç girişimci desteği fırsatlarından yararlanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bu şartta dikkat edilmesi gereken husus 29 yaşını hesaplama noktasıdır. Hesaplama net olarak şu şekilde yapılmalıdır: bulunduğumuz yıldan doğum yılınız çıkartılır sonuç 28 ve altı ise istisnadan faydalanabilirsiniz.
KOSGEB girişimci belgesi almak isteyen katılımcılarda 18 yaşını doldurma ve okuryazar olma şartları aranır. Katılım için üst yaş sınırı söz konusu değildir.
2023 genç girişimci desteği almak için ise girişimcilerin, belirli bir plan ve istikrar dahilinde kendi yönetmeliklerini çıkarmaları gerekir. Başvuru süreci ise Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülür ve tüm başvurular online olarak gerçekleştirilebilir.
Görünen o ki girişimciliğin, yaratıcılığın yaşı yok. Yapılan araştırmalar, Steve Jobs ya da Mark Zuckerberg gibi dünyaca tanınmış bazı istisnalar hariç melek yatırımcılar için ideal girişimci yaş aralığının 25-45 olduğunu gösteriyor.
2023 yılı için genç girişimci desteği 150.000 TL olarak belirlendi, 2021 ve 2022 tarihli açılış yapılan mükellefler için de yeni rakamı kullanabilecek miyiz? 23.2.2023 tarihi itibarıyla; 2023 yılı için genç girişimci desteği 150.000 TL olarak henüz kesinleşmedi. Komisyonda kabul edildi.
Genç girişimcilere verilen kredilerde 30 yaş sınırı aranırken yapılan yeni düzenleme sonrasında 35 yaşını doldurmamış genç girişimcilerde kredi başvurusunda bulunabilecektir denildi.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Genç Girişimci Desteği Nedir? Resmi Gazete'de 18.05.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren bir torba yasa kapsamında girişimci gençlere gelir vergisi muafiyeti ve Bağ-Kur prim desteği sağlayan teşvik uygulamasına genç girişimci desteği deniyor.
Genç girişimci destekleri, 18-29 yaş aralığında olanları ilgilendirir. Vergi ve 4/B kapsamındaki Bağ-Kur primi ödemesine muafiyet getirir. Vergi muafiyetinde belirli bir zaman ve yıllık kazanç sınırı vardır. SGK primi ise 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenir.
Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Gelir vergisi ve geçici vergide uygulanan Genç Girişimci istisnası, 75.000 TL yerine 150.000 TL olarak güncellenmiştir. Bu muafiyet tutarı her yıl güncellenerek 3 yıl boyunca geçerlidir.
Genç Girişimciler için sağlanan vergi avantajı nedir ? Vergi avantajı en kısa tanımı ile şu ; 29 yaşından küçük ve ilk defa iş kuruyorsanız üç yıl boyunca, her yıl için 150.000,00 TL ye kadar kestiğiniz faturalar vergiye tabi değil. Genç girişimciler için sağlanan vergi avantajı sadece şahıs firmaları için geçerli .
Genç Girişimci kimlere denir? Genç girişimcilere sağlanan vergi ve prim teşvikinden yararlanabilmek için kendi işinizi kurduğunuz tarihte 18-29 yaş arasında olmanız gerekir. Bunun yanı sıra ticari, zirai veya mesleki faaliyet sebebiyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Konu ile ilgili özelge; “İşinizin sevk ve idaresinin elinizde tutulması ve maddede yer alan diğer şartları da sağlamanız koşulu ile başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmanız ve yanınızda yardımcı personel çalıştırmanız genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanıza engel değildir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri