Bu sözcüklerin kullanım ve yayılma alanları nelerdir? olurken, “gene” Batı Türkçesine ait bir şekil olarak tespit edilmiştir.
Bu sözcük Eski Yunanca génos γένος "soy, ırk, zürriyet" sözcüğünden +ikos sonekiyle türetilmiştir. Yunanca sözcük Eski Yunanca gígnomai, gen- γίγνομαι, γεν- "doğurmak" fiilinden türetilmiştir.
Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime bulunmaktadır. Anlamlarının bilinmesiyle ve doğru yazımlarının bilinmesiyle kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genelde gene olarak yanlış kullanılsa da TDK'ya göre doğru yazımı yine'dir. Yine kelimesi yeniden, bir daha anlamlarında kullanılmaktadır.
Gene ve Yine kelimelerinin her ikisi de ayrı ayrı doğrudur. Her ikisi de Eski Türkçe Yaña/Yeñe kelimesinden gelir. Yanlış olan yazım "gine" yazımıdır. Türkçede "gine" diye bir kelime yoktur.
İngilizce bir kelime olan "Gemini" Türkçe'de; İsim olarak kullanıldığında; "İkizler burcu [astr.], İkizler takımyıldızı [astr.]" anlamına gelmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Gene kelimesi; yine, yeniden, tekrar ve bir daha manalarına gelmekte olan bir kelime olarak bilinmektedir. En genel kullanılan anlamı, yine ve yeniden olarak ifade edilebilir.
GENE DE NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gene de şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "gene de, ge nede" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'gene de'dir.
Aynı şekilde her alanda kullanımı söz konusu olan bir kelime türüdür. Yinede kelimesinin doğru yazım şekli yine de olarak bildiriliyor. Bu kelimedeki de eki ayrı yazılmalıdır. Yinede şeklindeki yazımı yanlış yazım değerlendirilmektedir.
Bu kelime genellikle Gene şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yine şeklinde olmalıdır.
Yeğen sözcüğünün yazımı hakkında birçok karışıklığı görmek mümkündür. Çoğu kişi için bu sözcük 'yiğen' şeklinde bilinir. Bazıları ise bu sözcüğü 'yigen' olarak yazar. Tabi bunlar yanlış olarak yapılan yazılışlardır. Asıl doğru yazılış ise sadece yeğen şeklinde olur.
Sözcüğün türü zarf olarak belirtilmektedir. “gene” sözcüğünün karşılığı ise “yine” sözcüğüyle verilmek- tedir.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Olmak, oluş, oluşma.
Öz Türkçe bir kelime olan gebe, mecazi olarak, ihtimaller dahilinde olan, gerçekleşmesi beklenen şeyler için kullanılır Örneğin yeni sürprizlere gebe demek, her an yeni sürprizler yaşanabilir anlamına gelir.
Bağlaçlar cümlede anlam düşüklüğüne yol açmaz ama anlam daralmasına yol açabilir. En sık kullanılan bağlaçlar ise; ama, fakat, lakin, ancak, ve, ile, çünkü, zira, madem, şayet, yoksa, hatta, gene, yine, meğer, yahut, veya, ya da, gibi bağlaçlardır.
Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısındaki bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry'dir.
Papua Yeni Gine ülkesi bir tropikal iklim ülkesi olması sebebiyle en çok egzotik meyveler yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Yetiştirilen tropikal meyveler arasında sagu, taro(tapioca), muz, ananas, mango, papaya, passion, Hindistan cevizi gibi türler yer alıyor.
Gine, maden, tarım ve su kaynakları bakımından Batı Afrika'nın zengin ülkelerinden biridir. Bütün bu kaynak zenginliğine rağmen, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri (EAGÜ) arasında bulunmaktadır.
Gine Ekonomi
Başlıca ihracat ürünleri boksit, alüminyum, altın, elmas, kahve, balık ve tarım ürünleridir.
TDK'ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir.
Bu kelime genellikle gen soru şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gensoru şeklinde olmalıdır.
GRİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin gri mi, gıri mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı gri şeklinde olmalıdır.
"Gelir misin" ayrı yazılır. TDK kurallarına göre soru edatı mi ayrı yazılır. istiyorum. ANNESİ - Radik, eve girerek, mutfaktan karpuz alıp gelir misin?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri