Türkiye'de yabancıdan yabancıya satış ile bir araba alabilir (CD-MA/MZ). Sadece diplomatlar Herhangi bir '0' km aracı Yetkili bayiden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden 1. el bir araba satın alabilir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce, Suriyelilerin, sahip oldukları araçlar için Türk vatandaşlarının ödemek zorunda olduğu motorlu taşıtlar vergisi (MTV), muayene ücreti gibi ücretleri ödemekle yükümlü olduğu bildirildi.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da mavi plakalı ikinci el araç satın alabiliyor. Mavi plakalı araçlar ÖTV'den (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisini veya bandrol vergisini kapsamaz.
Engel oranı %40-89 arasında olan kişiler, sıfır bir araç satın almak istediğinde ÖTV oranı %26,3 olur. Engel oranı %90 ve üzeri olan kişiler ise ÖTV'den muaftır. Bu kişiler kendi kullanmak üzere ya da tayin ettiği bir yakını tarafından kullanılmak üzere ÖTV muafiyetli araç satın alabilir.
Suriyeli araç sahiplerine 46 SAA 001'den başlayarak plaka vermeye devam edeceklerini dile getiren Telli, geçerli araç muayenesi, trafik sigortası ve İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kaydı bulunanların plakayı almaya hak kazanacağını söyledi.
İlgili 35 soru bulundu
Evet, yabancıların Türkiye'de araba satın alabilmeleri mümkündür. Üstelik yabancılar bazı vergi avantajlarına da sahiptirler. Bir yabancı olarak Türkiye'de yeni bir araba satın alırken gerekli olan evraklar ve yürütülen süreçler ile vergisiz araçlarla ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve Türk Mevzuatına göre vergisiz otomobil alabilecek kişiler arasında; 1, 2, 3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar (CD-B Plaka) / (MA/MZ Plaka). NATO ile ilişkili yabancı personeller (MA/MZ Plaka).
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Bu şartlar doğrultusunda belli araçlar ÖTV indirimine tabi tutuluyor. ÖTV indiriminin geçerli olduğu araçlar ve diğer şartlar ise şu şekilde: Elektrik motor gücü 50 kW'ı geçen; motor silindir hacmi ise 1600 cm³'ü geçmeyen araçlar. ÖTV matrahı 228 bin TL'yi aşmayan araçlar için vergi oranının %45 olarak uygulanması
Türkiye'den aracı almak istediğinizde, yabancıdan yabancıya olan satışlarda noterler yetkili değildir. Satışı iki taraftan birinin konsolosluk üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.
Türkiye'de yaşayan yabancılar genel olarak iki farklı yöntemle taşıt satın alabilirler. Bunlardan ilki, mavi plakalı araç olarak bilinen yabancıdan yabancıya araç uygulamasıdır. İkinci yöntem ise tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların doğrudan bayiden sıfır veya ikinci el araç almaları mümkündür.
Gümrük Vergisi ve Diğer Vergiler: Yurt dışından getirilen aracın Türkiye'ye girişinde gümrük vergisi ödenmesi gerekir. Gümrük vergisi, aracın değerine ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi diğer vergiler de ödenmelidir.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
18 Ocak 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan tebliğe göre ÖTV Kanunu 7/2 madde uygulaması için bir açıklık getirildi. Örneğin; %90 engelli baba üzerinden alınan aracı çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar kayın hısım yani 1.derece akraba olduğu için kullanabilir.
Özel durumları olan kişilere veya kurumlara araç satın alırken ÖTV ödememe hakkı veren bir uygulamadır. ÖTV muafiyeti, engelliler, gaziler, şehit aileleri, Kıbrıs gazileri gibi özel durumlara sahip kişiler ve devlet kurumları tarafından satın alınan araçlar için uygulanabilir.
Buna göre, 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58.46 artışla 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.Cumhurbaşkanı düşürebilirCumhurbaşkanı'nın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi ...
2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtlar ÖTV'den istisnadır ve fiyat sınırı yoktur. ÖTV ve diğer tüm vergiler dâhil olmak üzere aracın bedeli, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 1.004.200 TL'yi aşmaması durumunda ÖTV ödemez.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır. Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45'e düşürülmüştür.
Yabancılara, otomobil alımında konuttakine benzer şekilde bir vergi muafiyeti tanınmamıştır. Yabancıların (diplomatik muafiyet ve engelli raporu gibi istisnalar haricinde) ÖTV ve KDV ödemeden Türkiye'de otomobil satın alması iddia edildiği gibi söz konusu değil.
Evet. Yabancılar Türkiye'de araba satın alabilirler. Türkiye'de oturma iznine sahip yabancılar yeni veya kullanılmış araba satın alabilmektedir. Bunu, herhangi bir şehirde bulacakları oto galerileri, araba satıcıları veya ikinci el araba satışı konusunda popüler web siteleri aracılığıyla yapabilmekteler.
1. Yabancı plakalı taşıtınızı Türkiye'ye getirmek için taşıtın kayıtlı olduğu ülkede olağan ikametinizin olmasının yanı sıra Türkiye'ye giriş yapmak istediğiniz tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri