Türk Ceza Kanunu'nun 65. maddesine göre, genel af halinde kamu davaları düşer, hükmolunan cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar. 2023 yılında genel af ilan edilmesi durumunda; henüz infazına başlanmayan cezalar infaz edilmez, adli sicil kayıtları silinir, infazı devam eden mahkumlar serbest bırakılır, ...
Ceza Hukukçusu Ersan Şen daha önce 29 Ekim 2023 tarihini işaret ederek mahkumlara af açıklamasının bugün geleceğini söylemişti. Şen yaptığı açıklamada af çıkacağını, özel ya da genel bir af çıkacağını, bunun ceza indirimi biçiminde olacağını söyledi.
Yıl Affı (29 Ekim 2023)
Genel aftan yararlanabilecek kişiler, af yasasının kapsamına giren suçlardan hüküm giymiş veya hakkında dava açılmış olan kişilerdir. Af yasasında açıkça hüküm bulunmadığı sürece, aftan yararlanabilmek için hüküm giymiş olma şartı aranmaz.
26 Ekim 1960: 27 Mayıs 1960'ta gerçekleştirilen askerî darbe sonrasında 26 Ekim 1960'ta genel af yasası çıkarıldı.
İlgili 23 soru bulundu
(3) Cezaya bağlı olan veya hükümde belirtilen hak yoksunlukları, özel affa rağmen etkisini devam ettirir. Genel af; kamu davasının düşmesi veya cezanın tüm sonuçlarının ortadan kaldırılması sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. Sadece bir suça dair genel af çıkarmak da mümkündür.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
"TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır. gereğince Sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamaz.
12 yıl 6 ayın kapalı cezaevinde yatarda. 5 yıl 7 ay sürüyo kişi. bu suç 10 yıldan daha yüksek olduğu için. 10 yıldan daha az. uyuşturucu madde ticareti suçuna istinaden. infazı çok daha ağır oluyo. anlattığım gibi. 8 yıl 4 ay ceza alan bi kişinin. kapalı cezaevinde yatar durumu.
Paylaş: 15 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7456 sayılı Kanunun 15. maddesiyle 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a toplam sekiz fıkradan ibaret Geçici 10. madde eklenmiştir. Geçici 10. madde Resmi Gazete'de yayımlanmakla yürürlüğe girmiştir.
Türk hukuk literatüründe af, “genel af” ve “özel af” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. “Genel af ”, hem cezayı, hem de suçu ortadan kaldırır. “Özel af ” ise suçu değil, sadece cezayı ortadan kaldırır. Yani genel af, sadece mahkûmiyetin bütün cezaî sonuçlarını değil, aynı zamanda fiilin suç olma niteliğini yok eder.
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Kişi ya da şirketlerin borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87). Yani, 600 milletvekilinin bulunduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) en az 360 milletvekilinin kabul oyu ile bir genel af kanunu çıkarılabilir.
Türkiye'de hükümetimizin bir af çalışması yoktur.
Af kapsamında savcılık soruşturmaları için takipsizlik kararı verilir. Memurlar için mahkumiyet kapsamında verilen disiplin cezaları ortadan kalkar. Adli sicil kaydından affa uğrayan tüm suçlar çıkarılır. Kesinleşen mahkûmiyetler tamamen ortadan kalkar.
31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden, toplam hapis cezası 10 yıldan az ise bir ayını, 10 yıl ve daha fazla ise üç ayını bu kurumlarda geçirip açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasına üç yıl veya daha az süre kalanlar bu kanundan yararlanabiliyor.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
1 Temmuz 2016'dan önce işlenen suçlar bakımından:
Hapis cezası yedi (7) yıl olan birinin aynı şekilde infaz kurumunda geçireceği “yatar” süresi 671 Sayılı KHK uyarınca 1/2 oranında hesaplanacak ve üç (3) yıl altı (6) ay iki (2) gün olacaktır.
Açık cezaevi, mahkumların ceza süresi boyunca belirli bir süreliğine kapatılmaları gerektiği hükümleri çerçevesinde cezaevlerinde tutuldukları yerlerdir. Ancak, Açık Cezaevi, diğer cezaevlerinden farklı olarak, mahkumların cezasını belli bir süre boyunca dışarıda geçirmelerine izin verir.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Bu süre eskiden 1 yıldı. Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
Koşullu salıverilme süresi, her suç için ayrı belirlenmektedir. Örneğin, insan öldürme suçundan 18 yıl hapis cezası alan hükümlünün koşullu salıverilmesi için cezaevinde 12 yıl kalması gerekir. Denetimli serbestlik uygulandığında ise hükümlü 11 yılda, yani 1 yıl erken tahliye edilmiş olacaktır.
Mahkemece, kişi hakkında verilen tedavi ve denetimli serbestlik kararı ile birlikte yurt dışına çıkışın yasaklanmaması durumunda yurt dışına çıkmaya engel bulunmamaktadır.Fakat hükümlü ilgili sağlık kuruluşu tarafından hazırlanan tedavi programına ve denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından hazırlanan denetim planına ...
Genel af, kamu davasını düşüren, hükmolunan cezanın infazına engel olan ve cezayı tüm neticeleri ile birlikte ortadan kaldıran af türüdür (TCK m. 65/1. madde). Genel af ilan etme yetkisi Anayasa m. 87 ile TBMM'ne tanınmıştır. Buna göre TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel af ilan edebilecektir.
Anayasanın 87. maddesine göre özel affı çıkarmaya yetkili merci Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Üye sayısının beşte üçü çoğunluğu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi bu kararı vermektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanı da Anayasanın 104. maddesi ile özel af çıkarmaya yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri