Squat sonrası diz ağrıları çoğunlukla hatalı teknik ve aşırı yüklenmeye bağlıdır. Squat; doğru yapıldığında, diz sağlığı için çok önemli olan
Squat'ta bir sporcunun kalça ve ayak bileği mobilitesi iyi değil ise bu sorun muhtelemen unstable bir diz ile sonuçlanır. Bu nedenle diz stabilizasyonu üzerine çalışmadan önce daima kalça ve ayak bileği mobilitesi ile uğraşmak gerekir.
Sadece sağlıklıyken ve ağrı semptomları mevcut değilken egzersiz yapılmalıdır. Dizlerde şiddetli ağrı ya da şişlik varken spor yapmak, bölgeyi daha çok zorlayacağı için daha riskli sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu durumda kas zayıflığına bağlı eklem sorunları ve diz ağrıları daha sık görülmeye başlandı. Dolayısıyla spor yapma ihtiyacı doğdu. Ancak birdenbire yapılacak yoğun spor aktivitesi kaslar zayıf olduğu için eklemlere ekstra yük binmesine neden olur ve dizlerde farklı sorunları ortaya çıkarabilir.”
Hassas Denge: Spor ve Dizler
Ani duruşlar, dönüşler ve yön değişiklikleri, burkulmalar, incinmeler, yırtıklar ve kırıklar dahil olmak üzere bir dizi diz sakatlanmasına neden olabilir. Diz sakatlanmalarını önlemek için spor yapanlar esneme, ısınma egzersizleri, uygun ayakkabı ve ekipman giyme gibi önlemler almalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle dizin tam bükülme (fleksiyon) hareketi sırasında menisküslere maksimal yük binmektedir. Bu nedenle menisküsler sıklıkla çömelip kalkma hareketi sırasında dönme de olursa yaralanır. Tam squat (çömelme) hareketleri menisküsler için risklidir.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Diz ağrısı her yaştan insanı etkileyebilen yaygın bir sorundur. Genç yaşta diz ağrısı genellikle dizin aşırı kullanımına bağlı olmakla birlikte düşme, burkulma, zedelenme ve spor yaralanmaları sonucunda meydana gelebilir.
Bu sesin en büyük sebebi diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemik yüzeye sürtmesindendir. Bu duruma da “Kondromalazi Patella” denir. Ancak bazen dizden gelen kütleme şeklinde duyulan ses de meniskus yırtığı nedeniyle de oluşabilir.
Diz ağrılarının en yaygın nedeni osteoartrittir ve yaşlı bireylerde oldukça sık olarak görülür. Buna ek olarak romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağları ve menisküslere ilişkin sorunlar gibi pek çok farklı nedenle de diz ağrıları oluşabilir.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir. Fazla kilolu kişilerde bu rahatsızlık çok sık görülmektedir.
Diz ekleminden ses gelmesi, eğer ağrıya neden olmuyorsa veya başka bir hastalığa eşlik etmiyorsa tedavi gerektirmez. Düzenli egzersiz yapmak bacakları ve diz eklemini kuvvetlendirir. Egzersizlerden önce ısınma hareketleri unutulmamalıdır. Germe egzersizleri ile bacak kaslarınızın esnekliğini artırabilirsiniz.
Dizleriniz en fazla 90 derece büküldükten sonra, 5'e kadar sayın ve kendinizi yukarı doğru itin. Yukarıdaki egzersizlerin 10 ar tekrarlı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yapılması önerilir.
“Basenler yere paralel, dizler ayak ucu hizasında, sırt dik ve bacaklar kalça eşliğinde açıldı mı squat için en doğru pozisyonu buldunuz demektir.”
Squat hareketi tüm vücudun kaslarını etkileyip geliştirdiği gibi, yanlış formda uygulandığında da ciddi şekilde kas yapınızı etkileyecektir. Bunun için en doğru formda squat hareketi yapmak önemlidir. Doğru formda yapılan squat hareketleri, diz ve sırt ağrılarını önlediği görülmüştür.
En iyi sonucu almak için bir süre sabretmelisiniz. Squat egzersizi yapmaya başladığınız günden yaklaşık 50 gün sonra sonuçlarını aynada fark edebilirsiniz. Geçen süre içinde sağlıklı beslenmeye ve haftada yaklaşık 3 ila 4 gün spor yapmaya özen göstermelisiniz.
Eklem Sıvı Kaybı Belirtileri
Kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte kişide hareket kabiliyetinin azalması, yürümede zorluk çekme, oturup kalkmak gibi temel faaliyetlerin zorlaşması, eklem diz ağrılarının başlaması olarak ortaya çıkar.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Herhangi bir darbe olmamasına rağmen, dizde aşırı şişlik ve şişen bölgede ısı artışıyla birlikte, hastada yüksek ateş gözleniyorsa acil olarak doktora başvurmak gerekir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİREÇLENME NEDENİ
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Büyüme ağrısı çocuklarda genellikle alt ekstremitelerde ortaya çıkar. Kalça, bel ve üst ekstremitelerde nadiren görülür. Bu ağrılar sıklıkla uyluk ön yüzü, diz arkası ve baldırlarda akşam ve geceleri ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate dek sürebilen ağrılardır.
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
Bu egzersizin dizleri çekme fazında nefes verin ve bırakırken alın. EGZERSİZİN FAYDALARI • Bu egzersiz, omuz kuşağınızı ve bel bölgenizi sabit tutan kas gruplarını geliştirir. Bu egzersiz; yürüme, koşma gibi günlük yaşam aktivitelerinin daha etkin bir şekilde yapılmasına katkı sağlar.
Diz kapağı kayması belirtileri, diz kapağında ağrı birden ortaya çıkmadığı gibi zamanla ortaya çıkar. Şiddetli ağrı, koşarken, uzun süre oturmak zorunda kalındığında, merdiven inip çıkarken ve uzun yolculuklarda diz kapağında ağrı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri