Marka genişletme stratejisi mevcut ve güçlü bir markanın tüketiciler üzerinde yarattığı olumlu farkındalığı da kullanarak yeni ürünlere genişlemesidir. Marka genişletmesi markanın isminin firmanın başka bir ürününe transferidir.
Marka genişletme, yeni bir ürünün farklı bir kategoride başarılı bir marka adı kullanılarak pazara sunulmasını içerir. Marka genişletme stratejileri birçok şekilde hayata geçirilebilmektedir [1]. Markanın genişletilmesi kararı bir organizasyon için stratejik öneme haizdir.
Yatay yönlü marka genişlemelerde farklı ürün sınıflarında aynı markanın kullanılması söz konusudur. Şampuan markası olarak bilinen ünlü Ivory'nin Ivory Deterjan ve Ivory Dişmacunu olarak aynı marka altında farklı ürünleri tüketicilerin beğenisine sunması bir yatay marka genişlemesi örneğidir (Kim vd., 2001: 3).
Son yıllarda işletmeler giderek artan bir şekilde aynı marka adı ile yeni ürün ve ürün çeşitleri sunarak “marka genişleme” stratejisi izlemektedirler. Bunun ana nedeni marka genişleme stratejisinin yeni ürün sunumundaki maliyetleri azaltması ve satış artışı sağlamasıdır.
Dikey yönlü marka genişlemesi, bir markanın faaliyet gösterdiği mevcut pazarda aynı ürün ya da hizmet kategorisinde ama fiyat ve kalite düzeyinin farklı olduğu bir stratejidir. Bu tür bir genişleme, genellikle şirketlerin aynı sektörde farklı bir aşamada faaliyet gösterme hedefi olduğu anlarda tercih edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Marka genişletme, firmaların aynı marka ismini kullanarak, farklı bir ürün sınıfında yeni bir ürünü pazara sunması olarak tanımlanmaktadır. Marka genişletmede temel amaç tüketicilerin yeni çıkarılan ürüne yönelik olarak olumlu tutum ve davranış göstermelerinin sağlanmasıdır.
Genişletilmiş ürün gamı ya da genişletilmiş ürün yelpazesi, bir şirketin mevcut ürün çeşitliliğini artırmak için daha fazla ürün veya hizmet sunması anlamına gelir.
Porter tarafından, beş rekabet gücü ile başa çıkmak, sektördeki diğer işletmelere karşı daha iyi performans sergilemek ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için işletmenin uygulayabileceği üç jenerik rekabet stratejisi tanımlanmıştır. Bunlar; Toplam maliyet liderliği, Farklılaştırma ve Odaklanma.
Çoklu Markalama Stratejisi:
Bu stratejide, aynı tüketici grubuna hitap eden, aynı ürün grubundan iki veya daha fazla ürün değişik markalar altında piyasaya sürülmektedir. Marka konumlandırmada, her bir markanın birbirinden farklı olarak tüketicinin dikkatini çekmesi, karlılıkta farklılık meydana getirmektedir.
Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
ÖZET : Marka yayma stratejisi, başarılı bir marka adının yeni ürün gruplarında veya ürün farklılaştırılmalarında aynen kullanılmasıdır Tüketicilerin marka yayma ile ilgili algılarında ve değerlendirmelerinde, asıl markanın algılanan kalitesi ve marka yaymaya dahil ürünlerin birbiriyle olan benzerliği önemli bir etkiye ...
Belli başlı bazı özellikleri ile öne çıkar ve pazarlama içerisinde yer alır. Genişletilmiş Ürün Nedir? Tüketicinin giderilmesi gerektiği ihtiyaçlarını karşılayan ya da sorunlarını çözme noktasında fizyolojik ve psikolojik unsurlar bütünü geliştirilmiş ürün olarak bilinir.
Alt Marka / House of Brands
Alt marka, ana markaya bağlı olan ancak kendi marka adı ve kimliği olan bir ürün veya hizmet markasıdır.
Aynı markanın, farklı pazarlarda, farklı ürün yelpazelerini desteklemesi ise, şemsiye marka modeli olarak adlandırılır. Şemsiye markalama, birden fazla tek marka isimli ürünü etiketleme yöntemidir. Genellikle çeşitli pazarlarda çok ürünle faaliyet gösteren firmalar tarafından kullanılır.
Porter üç tip rekabet stratejisi belirlemiştir. Bunlar maliyet liderliği, farklılaştırma ve odaklanmadır.
Porter'ın beş güç modelinde; sektördeki rakipler arasındaki rekabetin şiddeti, müşterilerin pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü, sektöre yeni girebilecek işletmelerin oluşturduğu tehdit, işletmenin ürününe alternatif olabilecek ikame ürünlerin oluşturduğu tehdittir.
Giriş tehdidi düşük İkame ürün tehdidi düşük. Alıcıların pazarlık gücü düşük/zayıf. Tedarikçilerin pazarlık gücü düşük/zayıf. Mevcut firmalar arasındaki rekabetin yoğunluğu düşük.
2. Mamul Karması Stratejileri: İdeal bir pazarlama yöneticisinden beklenilen diğer bir şey de piyasada talep bulan ve hareketlilik meydana getirebilecek ürünlerin uygun bir karma içerisinde tüketiciye sunulmasıdır.
Marka imajı, tüketicinin zihninde kabul gören ve tutulan markanın çağrışımlarıdır. Marka imajı gerçekçi ya da duygusal olsun büyük ölçüde tüketicinin yorumlamasıyla oluşan subjektif ve algısal bir olgudur. Marka imajı söz konusu olduğunda gerçeği algılama gerçeğin kendisinden daha önemlidir.
Bu araştırmaya göre yeni ürün geliştirme zincir şeklinde birbirini takip eden altı aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; fikir oluşumu, bu fikirlerin gözlemlenmesi, iş analizi, fikirlerin geliştirilmesi, test etme ve ticarileştirme'dir.
Porter'ın rekabetçi strateji konseptinde ise maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma liderliği stratejisi, maliyet odaklı strateji ve farklılaşma odaklı stratejisi olarak 4 ana stratejiden söz etmek mümkün.
Üretim Stratejisi,
şirketlerin ana hedeflerine ulaşmalarını sağlamak adına yapılan uzun vadeli planlardır. Stratejik karar alma süreci, doğru yatırım, üretim teknolojisi, üretim ekibinin eğitimi ve takip edilecek programı belirleme gibi birçok aşamayı ele alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri