Boğaz yanması, bu belirtiler ışığında geniz akıntısı, reflü ve çeşitli enfeksiyonların neden olduğu bir durum olarak kabul edilir. Kişinin bireysel yöntemlerle tedavi edebileceği bir sorun olmasına rağmen geçmediği takdirde doktor kontrolünde tedavisi gerekebilir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Soğuk algınlığı, grip veya başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu alerjik rinit (saman nezlesi) ve soğuk hava postnazal akıntıya neden olabilir. Sürekli geniz akıntısı boğazınızın arkasını tahriş edebilir ve özellikle nefes alırken boğaz yanması şikayetine yol açabilir.
Boğaz yanması; reflü, geniz akıntısı ve başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların sebep olduğu bir belirtidir. Tek başına görülebildiği gibi boğazda ağrı, kuruluk, yutkunma güçlüğü ve burun akıntısı gibi diğer belirtilerle ortaya çıkabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Boğaz yanmasının nedeni çoğunlukla bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde genel olarak antibiyotik ve penisilin tedavisi uygulanır.
Virüslerin neden olduğu boğaz yanmalarında yakınmalar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bakterilerin neden olduğu ve streptokok boğaz denilen hastalıkta boğaz yanmasının ve diğer belirtilerin önlenmesi için doktor tavsiyesi ile antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Virüs ve bakteri gibi mikrobiyal ajanlar, öğretmenlik gibi çok konuşmayı gerektiren meslekler, sigara kullanımı, saman nezlesi, alerji, yeterli sıvı alınmaması, reflü, aşırı soğuk veya sıcak besinler tüketilmesi, yoğun baharat kullanımı farenjite neden olan etmenler arasındadır.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir.
Reflü belirtileri özellikle baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde ortaya çıkar. Yemekten sonra oluşan mideden boğaza doğru yayılan yanma, mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü sık görülen diğer reflü belirtileridir.
Limonlu suyun anti-inflamatuar özellikleri vardır. Boğaz ağrısına neden olan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Limonlu su içmek, boğazda tahrişe ve ağrıya neden olan şişliği azaltabilir.
Boğaz yanmasını iyileştiren ilk yöntem tencereye bal, limon ve hindistan cevizi atılarak kaynatılmasıdır. Kaynama işleminden sonra süzülmesi ve düzenli aralıklar ile tüketilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda adaçayı, meyan kökü çayı ve zencefil çayının da bu yanma hissiyatını iyileştirdiği gözlemlenmektedir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Gün içerisinde bol sıvı tüketmek, ılık tuzlu su ile gargara yapmak, faydalı olan tavuk suyu gibi çorbalar içmek dinlenmek faranjite iyi gelen doğal yöntemlerdir. Faranjite iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde listelenebilir: Faranjitte papatya, nane, hatmi, ekinezya, ıhlamur ve meyan kökü gibi bitki çayları içmek.
12) Zeytinyağı
İnfüzyon veya gargarada, hepsinin tahrişi ve boğaz ağrısını yatıştırması beklenir. Son olarak, sigara içmekten ve dumanlı odalarda veya çok kirli yerlerde kalmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Bu hastalıktan muzdaripseniz sofranızda sebzelere daha fazla yer açmalısınız. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler. Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek boğaz reflüsü şikayetlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Ballı ılık su, bilinen en eski yöntemlerden biri olup yutkunurken boğaz ağrısı şikayetine de iyi gelir. Bunlar dışında; tuzlu su ile gargara yapmak, papatya çayı içmek, sarımsak çiğnemek ve pastil kullanmak boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri