Tüm insanların gözleri aslında kahverengidir Gözlerimiz mavi, yeşil ve ela gibi çeşitli renklere sahip olabilir, ancak bu pigmentler insan gözünde asla bulunmaz. Her şey iriste (göz bebeğinin etrafındaki halka) bulunan melanin miktarına bağlıdır.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Yeşilden daha az yaygın olan başka bir renk olduğu ortaya çıktı. Eskiden mavinin bir tonu olarak görülüyordu ama artık ayrı bir göz rengi olarak belirlendi ve bu değişiklik nedeniyle gri, en nadir göz rengi olarak listenin başında yer alıyor.
Göz rengi çoğu zaman mavi, yeşil/ela veya kahverengi olarak sınıflandırılır. Kahverengi dünya çapında en yaygın göz rengidir.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
İlgili 31 soru bulundu
Ela göz (İçi kahverengi,dış halka yeşildir.) Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Tüm insanların gözleri aslında kahverengidir
Gözlerimiz mavi, yeşil ve ela gibi çeşitli renklere sahip olabilir, ancak bu pigmentler insan gözünde asla bulunmaz. Her şey iriste (göz bebeğinin etrafındaki halka) bulunan melanin miktarına bağlıdır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Göz Rengini Tam Olarak Söylemek İsteyenler İçin 21 Detaylı Göz Rengi. Mavi, yeşil, ela, kehribar, bal, çakır, kahverengi ve daha fazlası... Güneşe çıkınca bal rengi karmaşasına son veriyoruz.
Göz rengi yaşla birlikte değişebilir. Bu, Kafkas nüfusunun yüzde 10 ila 15'inde (genellikle açık göz rengine sahiptirler) gerçekleşir. Mesela, bir zamanlar kahverengi olan gözlerin artık ela olması ya da ela gözlerin yaşlandıkça koyulaşması gibi.
Siyah göz diye bir göz rengi yok. Göz rengi, iris adı verilen renkli halkanın içindeki pigment miktarına ve şekline bağlıdır. Genellikle, insanların göz rengi kahverengi, mavi, yeşil, gri veya açık kahverengidir. Bazı insanların göz rengi ise farklı tonlarda veya karışımlarda olabilir.
Düzenli olarak organik bal tüketmenin gözlere daha açık ve doğal bir renk kazandırdığı belirtiliyor. Ayrıca balın sağlık açısından başka faydaları da olduğunu belirten bilim insanları, balın vücutta reflüyü azalttığını ve enfeksiyonlarla savaşma da büyük bir rol oynadığını söylüyor.
Mor göz rengi: Albinizm hastalığı olanlarda ortaya çıkan bir göz rengidir. Bunun dışında bu renk görülmez. Gözde bulunan renk pigmenti eksikliği olarak adlandırılan Albinizm; iris hücrelerinde melanin eksikliği nedeni ile mor göz görülür.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
1913 yılında Amerika'da Alabama'da dünyaya gelen William 'Bill' Durks, diğer 3 kardeşinden farklı bir yüze sahip olarak doğdu. Normal bir anne ve normal bir babadan doğan Bill Durks, yarık bir dudak, yarık bir damak ve ikiye ayrılmış gibi duran bir yüze sahipti ve oldukça ürkütücü görünüyordu.
Yeşil gözler, mavi ve kahverengi gözlerin arasındaki bir renk tonudur. Bu göz rengi, pigmentasyonun bir sonucu olarak oluşur. Gözün iç kısmındaki melanin miktarı, göz rengini belirler. Yeşil gözlüler, mavi gözlülerden daha fazla melanine sahiptirler, ancak kahverengi gözlülerden daha azına sahiptirler.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Opr. Dr. Tülay Kılıç, fuchs hastalığını irisin yıllar içerisinde renk farklılığı göstererek, kahverengi gözlerin yeşile, yeşil gözlerin maviye dönmesi olarak tarif ediyor. Kişinin gözünün bir tarafının açık diğer tarafının koyu olması doğumsal bir hastalığa işaret ediyor.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Sanılanın aksine insan gözünün tamamen siyah olması imkansızdır. Sadece giydiğimiz kıyafetlere ya da ışıklandırmaya bağlı olarak gözlerimiz siyahmış gibi görünürler. Göz rengimiz doğduğumuz andan itibaren 3 yaşına gelene dek değişime uğrar. Ancak bilinenin aksine insanların tamamen siyah gözlü olması imkansızdır.
Koyu renkler hakim olmaya eğilimlidir, o yüzden kahverengi yeşile baskın çıkar, yeşil de maviye baskın çıkar. Ama kahverengi/mavi ebeveyn karışımı otomatik olarak kahverengi gözlü bir çocuk üretmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri