Gerçek Puan: KTK'de, ölçülmek istenen özelliğe ait gerçek değer, gerçek puan olarak adlandırılır ve ölçme yoluyla doğrudan elde edilemeyen gerçek puan, bazı varsayımlarla gözlenen puanlardan kestirilir.
Gerçek puan teorisi olarak da adlandırılan klasik test kuramı (KTK) özünde ölçme sonuçlarını anlamak, düzenlemek ve yorumlamak için kullanılan bir ölçme yapısıdır (Desjardins & Bulut, 2018). KTK bakış açısına göre her gözlem veya ölçme işlemi belirli miktarda hata içerir.
%68 olasılıkla (70-2)=68 ile (70+2)=72 aralığındadır. %95 olasılıkla (70-4)=66 ile (70+4)=74 aralığındadır. %99 olasılıkla (70-6)=64 ile (70+6)=76 aralığındadır.
0 ile 1 arasında değer alır 1'e yaklaştıkça soru kolaylaşır. 0'a yaklaştıkça zorlaşır. Başarı testlerinde bunun, 50 civarında olması arzu edilir. 0.30-0.39 arasında: madde iyidir.
İlgili 38 soru bulundu
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir. KR 21, madde analizi yapılmamış testlere uygulanır ve testte yer alan maddelere ait güçlük indeksleri değerlerinin (pj) eşit olduğu varsayılır.
Standart T puanı ortalaması 50, standart sapması 10 olan ve normal dağılım gösteren bir puandır.
Z puanı istatistiksel işlemlerde ve karşılaştırmalarda kolaylık sağlar. Z puanının başlangıç noktası olan sıfırın “bağıl sıfır” ve birimlerinin standart olması nedeniyle, aralıklı ölçekte puanlar verir.
Bu nedenle standart hata 0.01 olarak kabul edilir ve ortalama da aynı haneye kadar yuvarlanır.
20 numaralı formül, yani KR20 formülü, test güvenilirliğini hesaplamada o güne kadar kullanılmakta olan test tekrar test ya da testi yarıya bölme yöntemlerinin gideremediği bazı sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
%95 güven aralığı bize en kitabi haliyle, şunu söylemektedir; çalışmayı aynı popülasyondan farklı örneklemler seçerek birçok kere tekrarlasak örneğin 1000 kere, bunların %95'inde yani 950'sinde hesaplayacağımız güven aralığı popülasyondaki gerçek sonucu içerecektir (1,2).
değeri de hesaplanabilir. Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
4. Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
T puan dönüşümü formülünde yer alan her bir değerin ortalamadan farkının alınıp standart sapmaya bölünmesi, Z puan dönüşümü formülü ile örtüşmektedir. Buna göre T puanları, Z puanlarının 10 katının 50 fazlasıdır. Yani T puanları, Z puanları kullanılarak da elde edilebilmektedir.
z skoru nedir? z skorları, bir veri noktasının ortalamanın tam olarak kaç standart sapma üstünde veya altında olduğunu ölçer. z skorları ile ilgili bazı önemli bilgiler: z skorunun pozitif olması, veri noktasının ortalamanın üstünde olduğu anlamına gelir.
Z puanı,ortalaması 0 ve standart sapması 1 olan bir puandır.
Cevabı hayır. Standart sapma, soru bazında uygulanmaz. Ders bazında uygulanır. Yani matematikte çözülen en zor soru ile en kolay soru arasında aslında hiçbir puan farkı yoktur.
Öğrencilerin standart testlerden aldıkları standart test puanları (Z ve T) puanı eşit aralıklı ölçek düzeyindedir.
Oysa KR-20 formülü madde analizi yapılmamış testlere uygulanamaz. KR-21 madde güçlükleri indeksinin eşit olduğu yani, güçlük derecesinin %50 olduğu varsayımına dayanır. Bu varsayım pratikte nadiren gerçekleşir ve bu nedenle testi oluşturan maddelerin güçlükleri arasındaki farklılıklara duyarlı değildir.
Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri. değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur. buna ; KR21 denir.
KTK ile ilgili bir diğer önemli çalışma, 1937 yılında G. Frederic Kuder ve Marion Webster Richardson tarafından Kuder-Richardson formüllerinin (KR20 ve KR21) geliştirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri