Türk Dil Kurumu tarafından yapılmış olan tanıma göre vekaletname; bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren ve noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname, vekilin vekâlet verenin adına hareket etme yetkisini belirtir ve vekalet ilişkisinin kurulmasını sağlar.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Vekalet noter aracılığıyla verilir. Vekalet verecek kişi kimlik bilgileriyle notere gider ve hangi konularda vekalet vermek istediği belirlenir. Ardından hazırlanan sözleşme vekalet verecek olan şahsa imzalatılarak birer nüshası noterde kalmak üzere verilir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı; Vekaletle Tapu alınması için gerekli belgeler den biri olan Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı için özel yetki gerekmektedir.
Herhangi bir kişiyi süresiz olarak vekil tayin etmek çok risklidir zira aradan yıllar geçse bile vekil, vekalet verenin haberi dahi olmaksızın onun adına işlemler yapabilecektir.
Söz konusu bu sözleşmenin bir kopyası ise noterde kalır. Vekaletnamenin türüne göre ücret değişmektedir. Çünkü genel vekaletname ya da özel vekaletname düzenlenebilmektedir. 2024 yılında vekaletname vermek isteyen kişinin ödeyeceği noterlik ücreti 783,82 TL.
Genel dava vekaletnamesi: Müvekkilin açmış olduğu ve açacağı ve müvekkile karşı açılmış bütün davaları takip etmek için verilen vekaletnamedir (1136 sayılı Av. K. m. 171/2). Vekil, genel dava vekaletnamesiyle müvekkilini başka davalarda da temsil edebilir. Vekalet nerede düzenlenebilir?
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Türkiye'de e-devlet sistemi üzerinden vekalet verme işlemi mümkün değildir. Bu işlem yurt dışında konsolosluklar aracılığıyla yapılmaktadır. Avukata Vekalet Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Süresiz vekalet ise, belirli bir süre kısıtlaması olmadan verilen yetki belgesidir. Vekalet vermek isteyen kişiler, bir avukat aracılığıyla veya noter onaylı vekaletnamede yazarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
Genel dava vekaletnamesinde ise avukat müvekkilinin açmış olduğu veya açacağı ya da müvekkiline karşı açılmış bütün davaları takip edebilecektir. Genel dava vekaletnamesi ile vekilin hareketleri, yasada ve vekaletname kapsamında kendisine tanınan haklar ve yetkiler bakımından sınırlıdır.
* Vekaletnameler kanunen vesikalık fotoğraf ihtiva etmek zorundadır. Vekaletnamede kullanılacak fotoğraf başvurucunun son 6 ay içerisinde çektirdiği bir fotoğraf olması gerekmektedir. (Noter tarafından eski tarihli bir fotoğrafın kabul edilmesine rağmen eski tarihli fotoğraf tapu müdürlüğü memurlarınca reddedilebilir.)
Vekaletname Neleri Kapsar? Vekaletname özel bir iş için verilebileceği gibi genel olarak da verilebilir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Özel Dava Vekaletnamesi Nedir? Sadece belirli bir veya birkaç dava veya icra takibi için verilen vekaletnameler özel dava vekaletnamesi olarak adlandırılır. Bu durumda, vekalet alan avukat sadece vekaletnamede belirtilen iş ve işlemler konusunda müvekkilini temsil edebilir, fakat diğer iş ve işlemleri gerçekleştiremez.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
Şayet davacı davayı kazanırsa lehine karşı vekalet ücreti hükmedilir. Yani diğer bir deyişle dava açıp davayı kazanan taraf vekalet ücreti vermez ve vekiliniz yani avukatınız karşı taraftan yani davalıdan karşı vekalet ücreti alır.
8. Vekâlet Sözleşmesi Her Zaman Tek Taraflı Olarak Sona Erdirilebilir Mi? TBK madde 512 vekâlet verene ve vekile sözleşmeyi her zaman sona erdirme yetkisi vermiştir. Vekâleti her zaman geri alabilme hakkı vekâlet verene, feshetme hakkı ise vekile ait bir haktır.
Genel vekâletname kapsamında bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi sağlar. Davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir. Yazılı bir belge şeklinde verilen vekâletname çeşitli durumlar için kişiye yetki verir.
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri