1- Gör. (Emir kipi) 2- Göresim geldi. (İstek kipi) 3- Onun için yaptığım şeyleri keşke görse. (Dilek - şart kipi) 4- Gidip onları görmeliyim. (Gereklilik kipi) Gereklilik kipi -meli -malı ekleriyle oluşturulur. Bu kiplerin yer aldığı cümlelerde eylemin henüz yapılmadığı ama mutlaka yapılması gerektiği anlatılır.
Gereklilik kipi
Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir. -meli eki ile oluşturulur: Hafta sonuna kadar bu kitabı okumalıyım.
1. -mAlI gereklilik ekinin olumsuzu –mAmAlI'dır.
Türkiye Türkçesinde şart kipi fiil kök veya gövdelerine getirilen -sA ekiyle yapılır. Şart anlamı verdiği cümlelerde tek başına bir yargı ifade etmez. Getirildiği kelimeye şart koşul anlamı katarak cümleler meydana getirir.
Gereklilik kipi de “.. bir oluşun, bir kılışın veya tasarlanan bir eylemin yapılması gereğini bildiren kiptir.” (Korkmaz, 2003: 693) Bu tariften hareketle gereklilik kipini “Hareket veya oluşun gerekliliğini şahsa bağlı olarak ifade eden fiil çekimidir.” şeklinde tarif etmek mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Gereklilik cümlesi, gereklilik eki -meli ile oluşturulan cümledir. -meli eki büyük sesli uyumuna uyarak -malı hâline dönüşebilir. Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir.
Gereklilik kipi, dilek kiplerine dahil olmaktadır. Gereklilik kipi ile birlikte çekimlenmiş durumda olan eylemlerde iş, oluş, hareketin mutlak olarak yapılması veya yapılmaması gerekti anlamı bulunur. Eyleme gereklilik anlamı" -malı-meli" ekleri ile verilir.
Bir çekimli fiilde iki kip eki de bulunabilir. Bu tür fiillere bileşik zamanlı fiiller denir.
Türkçede şimdiki zamanlı bir tümce kurabilmek için eylem kökünün sonuna “-yor” eki getirilir. Türkiye Türkçesinde şimdiki zaman ekinin (-yor) kullanımlarında damak uyumuyla birlikte dudak uyumu bozulur.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır. 1- Gereklilik 2- Emir 3- İstek 4-Şart kipi.
Yeterlilik Kipi 👉ebilmek- abilmek👈 Fiile bir işi yapabilme, gücü yetme, rica, izin verme ve ihtimal anlamaları kazand ..
-meli/-malı ekleri ile oluşturulmaz, zira -meli/malı gereklilik kipinin ekleridir. dilek-şart gibi, basit kipler içindeki dilek kiplerinden birinin adıdır. dilek-şart kipi, se/sa ekleri ile oluşturulur.
Türkçede kipler haber ve şart kipi olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kiplerinin diğer adı bildirme kipidir. Şart kipleri ise dilek ve bildirme kipi olarak da bildirilir. Cümle içerisindeki eylemin gerçekleşmesi başka bir eylemin gerçekleşmesine bağlıysa o cümlede dilek - şart kipi kullanılır.
FİİLLERDE OLUMSUZLUK
fiillere olumlu fiil, işin oluşun veya hareketin yapılmadığını veya yapılamayacağını bildiren fiillere olumsuz fiil denir. > Fiillerin olumsuz biçimleri, kip ve kişi ekinden önce “-me, ma” eki getirilerek yapılır.
Gerçekleşmesi gerekli olan bir oluş ve kılışın duyuma dayanılarak veya sonradan farkedilerek anlatılması. Bu kip -mAlIymIş ekiyle karşılanır. Kip eki ile, rivayet eki arasındaki i- ek-fiili bazen korunmuş bazen de yerini-y- koruyucu ünsüzüne bırakmıştır: al-malı-y-mışım, al-malı-y-mışsın, al-malı-y-mış vb.
1.1.1 Görülen Geçmiş Zaman
Eski Türkçe'de görülen geçmiş zaman eki –dı, -di, -tı, -ti, -du, -dü, -tu, -tü'dür. Bütün ünlülerle kullanımı mevcuttur. Sadece teklik ve çokluk 3. şahıs çekimlerinde ek daima düz ünlülerle kullanılır.
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna "-miş" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Geçmiş Zaman Kipi: Geçmiş zaman kipleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar Görülen ve Bilinen Geçmiş Zaman olmaktadır. 1- Duyulan Geçmiş Zaman: Duyulan geçmiş zaman -miş -mış -müş - muş ekleri ile oluşur.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Fiil çekim ekleri, fiilin zaman, kip, kişi ve çoğul durumlarına göre değişiklik gösteren eklerdir. Fiil çekim ekleri, bir fiilin cümlenin içindeki rolünü belirler ve anlamını daha özel hale getirir. Kip ekleri, kişi ekleri, olumsuzluk eki, soru eki ve ek-fiil çeşitleri olarak sıralanır.
Geniş zaman kipi: -r, -ir ve -ar'-er ekleri ile oluşturulur: Her sabah dişlerimi 'fırçalarım'.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
Emir kipi, bir fiilin yapılması için emir verirken kullanılan bir kiptir. Emir kipinin eki yoktur ve şahıs eklerine -sin, -in(iz) ya da -sinler getirilerek yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri