Kimi kalıcılaştı kimi tutmadı. En kritiği geri pas kuralıydı. 1992'de kalecilerin, takım arkadaşlarının ayakla verdiği pası elle tutması yasaklandı.
2. Geri pas. Bir kural değişti ve bir oyuncu tipi, bu kural nedeniyle başkalaştı. Geri pas kuralı yok iken, 1992 yılından önce kalecilikte ayak becerisinin ağırlığı çok düşüktü, zira kaleciler kendilerine atılan pasları eline alıyor ve oyunu degaj ile yahut el ile yeniden başlatabiliyordu.
Modern futbolun anayasasındaki en radikal değişiklik olan “geri pas kuralı” 1992'de yürürlüğe girdi. Aslında kuralın lafzı yanlıştı; pasın “geriye” değil “kaleciye” verilmiş olması esastı.
Geri Pas Kelimesi Nasıl Yazılır? Geri Pas Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Kendi kalesi yönündeki oyuncuya verilen pas.
DİZİYLE PAS VEREBİLİR
Bir futbolcunun kaval keğinden kalecisine giden top da kaleciye pas sayılmaz. Bir futbolcu kramponun ayağı kaplayan bölümün her hangi bir yeriyle; örneğin ayağın içiyle veya üstüyle topu atar ve bu top hiç bir rakip oyuncuyla temas etmeden doğrudan kalecisine gidiyorsa bu kaleciye pastır.
İlgili 37 soru bulundu
Yeni kural: Kasıtsız ya da bir kazayla bir futbolcunun eliyle gol atması durumunda gol geçerli sayılmayacak.
6 SANİYE KURALI NEDİR? FIFA'nın 1998 yılında uygulamaya aldığı oyun kuralına göre bir kaleci, topu elle tuttuktan 6 saniye sonra oyuna alması gerekiyor. Bu sürenin aşılması halinde hakem karşı takım lehine endirekt serbest vuruşa hükmediyor.
Kaleci de eğer takım arkadaşı topu kendisine kafa ile versin diye havalandırdığı takdirde bu da ihlal sayılıyor ve bir de sarı kart görüyor. Yani kuralın arkasından dolaşmak yasak.
Futbol kural kitabına göre 6 saniye kuralı; Kaleci, topu oyuna bırakmadan eli/kolu ile 6 saniyeden daha uzun süre kontrol ederse en direkt serbest vuruşa hükmedilir. Kural ne zaman getirildi? 6 saniye kuralı, FIFA'nın kalecilerin topu elinde tutup zaman geçirmelerini önlemek için 1998 yılında getirildi.
Kaleci ceza sahası dışında topu elle oynarsa ve bariz gol şansı varsa kaleciye direkt kırmızı kart verilir. IFAB kurallarına göre: ''Oyuncu yere düştüğünde bu düşüş sırasında top destek eline gelirse çarpma, diğerine gelirse elle oynama sayılır.''
Top kale direklerinin arasından geçerken kaleciye dokunsa bile gol kararı verilir. Gerektiği zaman ya da devrenin bitiminde penaltı atışı kararı verildiğinde atış yapılır. Ancak gol olmuşsa başlama vuruşu yapılmaz. Savunma hâlindeki takım, yukarıdaki kuralları ihlal ettiği takdirde gol olmamışsa atış tekrar edilir.
Penaltı atışları paslaşarak kullanılabilir. Ancak bunun şartları var. 1-) Pası veren oyuncu topu ileri doğru vurur. 2-) Pası veren oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
MADDE 36 – (1) Hakkında müsabakadan men cezası veya hak mahrumiyeti cezası ya da idari tedbir kararı olduğu halde herhangi bir şekilde bu kararlara uymayan sporcu ve kulüp görevlilerine bir aydan altı aya kadar müsabakadan men cezası verilir.
Kale alanı veya diğer adıyla altıpas, futbol sahasında ceza alanı içinde bulunan ve kaleye 5,5 metre (6 yard) uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgedir. Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metredir. 6 yard olduğu için altıpas adını almıştır.
Ofsayt İlk Kez 1863 Yılında Hayatımıza Girdi
Kısacası futbolun ilk oyun kurallarına göre topun ilerisinde olan tüm oyuncular ofsayt durumunda bulunurdu. Bu kural daha sonra 1866 yılında, “Eğer kale ve top arasında 3 rakip oyuncu varsa, oyuncular ofsaytta sayılmaz.” olarak değiştirildi.
çift vuruş sırasında hakem, topa ikinci temas yapılana kadar sağ elini havada tutar. atış doğrudan kullanılıp top kimseye temas etmeden kaleye girerse gol sayılmaz.
1929: Penaltı atışları sırasında kalecilerin kale çizgisi üzerinde durması kuralı; kaleci, penaltı vuruşu yapılana kadar çizgi üzerinde durmalıdır şeklinde değiştirilmiştir (4, 6).
Taç atışı esnasında, tacı kullanan oyuncunun vücudu sahaya dönük, her iki ayağı da taç çizgisinde veya taç çizgisinin dışında, elleri ise başının arkasında ve topu tutacak şekilde olmalıdır. Tüm bunların yanında taç atışlarında doğrudan gol ve ofsayt da olmamaktadır.
👉Penaltı – Penaltı vuruşunun kendisi ve pasla kullanılan penaltılar sonrası çekilen şutlar. Penaltı dönüşü çekilen şutlar ise duran top organizasyonu olarak sayılır.
Bu durumun önüne geçmek amacıyla formayı çıkarmak yasaklı hareket olarak biliniyor ve FIFA kart cezasını zorunlu kılıyor. Gol sevinçlerinde korner direğini yerinden söken ya da tekme atan futbolcuların da sarı kart görmesine alışkınız. Saha içinde herhangi bir materyale zarar vermek de ceza nedeni.
Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, ancak top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip takım köşe vuruşuyla oyunu tekrar başlatır.
Futbolda nadiren de olsa futbolcuların kaleye geçtikleri görülür. Genelde takımların oyuncu değişiklik hakları dolduğu için kalecilerin sakatlanması ya da kırmızı kart görmesi durumunda futbolcular kaleye geçer.
Top oyuna sokulurken , top geri sahadaki bir oyuncuya temas ettiğinde ya da legal olarak geri sahadaki bir oyuncu topa temas ettiğinde ve topu oyuna sokan oyuncunun takımı geri sahasında topu kontrol etmeyi sürdürürken bu takım 8 saniye içinde topun ön sahaya gitmesine neden olmalıdır. 8 saniye ihlali olduğunda şut ...
İdeal göz kontağı süresi
Ancak aşırıya kaçan göz kontağı, delici bakışlar ise insana rahatsızlık hissi verir. Araştırmacılar, tercih edilen göz teması süresinin üç saniye olduğunu, dokuz saniye sonrasının ise olumsuz etki bıraktığını gösteriyor.
Kaleci dizilişteki ilk oyuncu olduğundan, "1" sıklıkla kaleci tarafından kullanılır. Yedek kaleci genelde 12 numaralı formayı tercih eder. Bazı maçlarda hatıra amacıyla forma numaraları seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri