Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Polivinilpirolidon iyot" isimli madde kullanılmaktadır.
Artık eskiden evlerde bulunan tentürdiyotlarda yerine batikon ve batikon çeşitlerine bırakmıştır. Tentürdiyotun etken maddeleri içinde potasyum iyodür ve sodyum iyodür yer almaktadır. Buna ek olarak batikon etken maddesi olan povidon iyot da, tentürdiyotun etkilerine benzer bir dezenfekte gücü sunmaktadır.
Yoğun bir kullanım için büyük boy ekonomik bir tentürdiyot tercih edilebilir. Kullanım sürelerini göz önünde bulundurarak küçük boy tentürdiyotlar da bulabilmek mümkün. Tentürdiyot 50 ml fiyatı, uygun olarak kullanıcılara sunulur. Plastik şişe veya cam şişeyle kullanıcılara sunulan tentürdiyotlar bulunur.
Batikon tentürdiyot işlev olarak aynı ama kimyasal açıdan farklı iki iyotlu antiseptik türü olarak karşınıza çıkıyor. Tentürdiyot, potasyum iyodür ya da sodyum iyodürün etil alkol içerisinde çözünmesiyle oluşturulan bir antiseptik solüsyondur. Batikonla benzer biçimde cilt dışına uygulanıyor.
"Tentürdiyodun açık yaralarda kullanılmasının, hücrelerin ölümüne neden olduğu ve iyileşmeyi geciktirdiği belirtilerek, tentürdiyodun ağız içi, dudak, burun içi ve göze de sürülmemesi gerektiği ifade edildi."
İlgili 20 soru bulundu
Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Temiz pamuk veya gazlı bez: Bu, yarayı temizlemek ve kanamayı durdurmak için kullanılır. Antiseptik solüsyon: Bu, yarayı temizlemek ve mikropları öldürmek için kullanılır.
Iyot %2, Sodyum iyodür %2,5 içerir. Çözücü olarak saf etil alkol kullanılır.
Batikon solüsyon hayvanlarda ve insanlarda oluşan iltihap ve açık yara durumlarında, cilt yüzeyinin temizlenmesi ve gerekli tedavilerin yapılabilmesi adına kullanımı yapılan solüsyondur. Batikon solüsyon medikal alanlarda deri antiseptiği olarak anılmaktadır.
Batikon topikal ilaç olmasının yanı sıra, bir deri antiseptiği olarak da bilinmektedir. Hayvanların ve insanların cilt yüzeylerinde meydana gelen açık yaralarda kullanımı yapılmaktadır. İçerisinde bulunan zengin maddeler sayesinde hem cildi temizler hem de iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin.
BATTICON küçük kesikler ve sıyrıklarda, küçük cerrahi işlemlerde ve küçük yanıklarda enfeksiyonunun yerel tedavisi veya önlenmesinde kullanılan geniş etki alanına sahip bir antiseptiktir mikroptan arındırıcı maddedir.
Pamuğun üzerine tentürdiyotu bolca dökünüz. Ardından sırta dikey ve yatay olmak üzere pamuğu sürdürünüz. Hemen üstüne sıcak bir havlu konulması gerekmektedir. 2 günde 1 uygulayabileceğiniz bu yöntem ile kronik öksürük, balgam ve soğuk algınlığından kurtulacaksınız.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Batikon, Batticon ve Batiqon ürünleri aynı alanlarda ve farklı birçok işlem için kullanılabilmektedir. Adları birbirlerinden farklı olsa da bakıldığı zaman aynı içeriğe, aynı kullanım alanlarına ve ortak amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadırlar.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Açık yaralara ya da açık yararlarla temas edebilecek nesnelere batikon uygulanarak mikrop ve bakterilerden arınmalarını sağlar. Batikon dezenfeksiyon için kullanılsa da bazı durumlarda kullanım kararları dikkatli verilmelidir.
Açık Yaraların Pansumanı
Yara üzerindeki eski pansuman alındıktan sonra steril gazlı beze batikon dökülür. Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Depremden sonra olası salgın hastalıklara yakalanmamak için içtiğiniz sularda çamaşır suyunu ve tentürdiyotu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda “Batikon bozulur mu?” sorusu da oldukça önemlidir. Batikonların kullanım süresi yaklaşık olarak 2 yıldır. Aynı şişe içinde durduğu sürece kullanılmasında sakınca yoktur.
Üç yıl geçmesine rağmen kabul edilebilir limit içerisinde bulunması, raf ömrü sırasında gerekli özellikleri (içerik miktarı açısından) taşıdığını göstermektedir.
Ayrıca "batikon mu oksijenli su mu?” sorusu için de açık yaraların temizlenmesi için oksijenli su, yaranın tedavisi için de batikon kullanımından söz edilmektedir.
Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Özellikle pansuman işlemi için bir sağlık kuruluşuna gidemeyecek halde olan hastalar için evde pansuman hizmeti oldukça avantajlı bir seçenektir. Evde pansuman hizmeti, hastanın yarasının niteliğine bağlı olarak doktor tarafından belirlenen sıklıkta ve gerekli şartlara uygun olarak sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri