Gestalt terapi temas bozuklukları dahil pek çok psikolojik problemle mücadele için kullanılır. Sendromlar, kişilik bozuklukları, depresyon türleri, stres bozuklukları gibi sayısız psikolojik problem için yaygın şekilde kullanılan gestalt terapi teknikleri online olarak uygulanabilir.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Gestalt terapisi, bireylerin özgüvenlerini artırmasına, kendilerini daha iyi ifade etmelerine ve daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olabilir. Bu terapi, kaygı, depresyon, stres, öfke, ilişki sorunları, yeme bozuklukları ve diğer zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkili olabilir.
Gestalt yaklaşımı bu durumu “kişilerarası temas” kavramıyla açıklamaktadır. Temas, diğerleri ile bir araya gelme veya buluşma anlamı taşır. Laura Perls (1982) teması, diğeri ile olma, farklılığın farkına varma, ben ve diğeri deneyimini deneyimleme olarak tanımlar.
Gestalt yaklaşımına göre kaygı, Perls (1969) tarafından,şimdi ile gelecek arasındaki boşluk olarak tanımlanarak kaygının daima gelecekle ilgili oldugu, şimdi ile arasındaki boşlugu insanların planlar yaparak beklentiler geliştirerek doldurmaya çalıştıklarını, bugünü yaşamadıkları için kaygı yaşadıkları savunulmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bilişsel terapi, anksiyete tedavisinde hemen hemen tüm psikiyatristlerin ilk tercihi olarak öne çıkmaktadır. Anksiyete bozukluğu bulunan hastaların büyük çoğunluğu 12 veya daha az terapi seansı ile iyileşir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
Abartma Alıştırması'nda ise danışanın duyguları ve düşüncelerinden etkilenen bedeniyle ilgili farkındalık sağlaması amaçlanır. Terapist danışanın jestlerini, mimiklerini, hareketlerini abartarak canlandırmasını ister.
Gestalt terapi diğer kuramlara oranla en deneyimsel terapi türüdür. Temelinde danışanın olay, durum, travma ya da olgulara karşı farklı tekniklerle duyguları deneyimlemesi yer alır. Özellikle abartma ve boş sandalye teknikleri, gestalt terapinin deneyimi teşvik eden ve en yaygın kullanılan teknikleri arasında yer alır.
Gestalt teorisine göre; bütünün, parçaların toplamından farklı bir anlamı vardır. Bir davranışı, parçalara ayırarak incelemek onun bütünlüğünü bozmak demektir. Parçalanmış alanlardan elde edilen bilgileri anlamaya çalışmak doğru değildir. Yani, bir davranışı parçalamak, onun bütünlüğünü ve niteliğini değiştirmektir.
Gestalt psikolojisinin ana prensibi zihnin kendi kendisini algıladığı şeylerde bir bütün görmeye organize etmesidir. Bu prensip şu düşünce üzerine kuruludur: İnsan zihni (algı sistemi), gerçekliğin kendisinin onu oluşturan parçalardan bağımsız bir bütünlüğe sahip olduğu algısını oluşturur.
Gestalt ilkeleri, insan beyninin görsel bilgiyi nasıl algıladığını tanımlayan birkaç ilkeden oluşur. Bu teori şekil-zemin ilişkisi, yakınlık, benzerlik, tamamlama, devamlılık ve basitlik olmak üzere beş temel ilke üzerinde şekillenmektedir.
GESTALT KURAMI
Bir objenin değişik koşullar altında aynı biçimde algılanmasına algısal değişmezlik adı verilir. Uzaktaki bir ağacı küçük, yakındakini büyük görmemiz gerekirken, ağaç deyince her daim aynı şekilde algılanır.
Gestalt psikolojisi ya da gestaltizm 20. Yüzyılın ilk yarısında Almanya'da ortaya çıkmıştır. Gestaltizm(Gesatl, Almanca'da “form, konfigürasyon” anlamına gelir.) gestalt ekolü adı altında bilişsel süreçler içerisinde özellikle “algı” ve “algısal örgütlenme” konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir.
Geştalt yaklaşımı varoluşçu, fenomenolojik ve bütüncül yaklaşımlardan temel alan bir kuramsal yaklaşımdır. Her organizmanın uygun koşullar sağlandığında varlığını sürdürebilecek, büyüyüp gelişebilecek güce sahip olduğu bakış açısındadır.
GESTALT DUASI “Ben kendi işime, sen de kendi işine bakıyorsun, Senin beklentilerini karşılamak için bu dünyaya gelmedim, Ve sen de benim beklentilerimi karşılamak için burada değilsin. Sen sensin, ben de ben. Olur da birbirimizi bulursak, çok güzel olur. Ama olmazsa, elimizden gelen bir şey yok.”
6.2. Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Sıcak sandalye tekniğinde, bir katılımcı ya da öğrenci sandalyeye oturur ve ilgili konunun karakteri ya da kendisi olarak çevresindeki kişilerin sorularını yanıtlamaya çalışır. Sıcak sandalyeye oturan katılımcı, kendisini zorlayabilecek soruları da cevaplamaya hazırdır.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri