Gider Pusulası'na giren iki muhtasar beyanname kodu vardır. Bunlar; Esnaf Muaflığından Yararlananlara Mal ve Hizmet Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 145. Esnaf Muaflığından Yararlananlara Hurda Mal Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler: 146.
Gider Pusulası Stopaj Oranları
Özellikle dokuma ürünleri, nakış işleri, turistik eşya gibi mal bedelleri ve üretiminde ödenen hizmet bedelleri için %2 oranında stopaj kesintisi yapılırken, hurda mal alımlarında da %2 oranında stopaj uygulanır. Ayrıca, diğer mal alımlarında stopaj kesintisi %5 olarak belirlenir.
Ödeme Türü Kodu 32: Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara, bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemelerinden vergi kesintisi yapılacaktır.
Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı değil de gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir. Gider pusulası vergi oranları aşağıdaki gösterildiği gibi alınan hizmet ya da ürüne göre değişiklik gösterir.
ABC işletmesi düzenleyeceği Gider Pusulasında hizmet bedeli olarak 100,00 TL gösterecek, bu tutarın %2'sini ise Gelir Vergisi Kesintisine tabi tutup vergi sorumlusu sıfatıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Gider pusulası düzenlemek için öncelikle ilgili vergi dairesinden izin alınmalıdır. İzin belgesi, başvuran tarafın vergi levhasına göre düzenlenir. Hazırlanan evrak, noterden ya da Maliye Bakanlığından temin edilebilir. Son olarak bir matbaa ile anlaşarak gider pusulanızı bastırarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Esnaf Muaflığından Yararlananlara Mal ve Hizmet Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler (GVK Md. 94-13/a, c, d): 145. Esnaf Muaflığından Yararlananlara Hurda Mal Alımları Karşılığında Yapılan Ödemeler (GVK Md. 94/13-b): 146.
Gider pusulasını alıcı düzenleyip satıcıya verdiğinden dolayı stopaj vergisi ödemekle yükümlü olan taraf yine alıcıdır. Serbest meslek ödemelerinde vergi mükellefi ise serbest meslek sahibi olan kişidir.
Bütün diğer maddelere benzer olan ve gider pusulası kapsamı dışında kalan durumların hepsinde gider makbuzu kesilir. Bu makbuzların bir örneği herhangi bir bağlamda işi yapana ya da ürünü satana verilir, diğer örneği ise düzenleyen kişi tarafından saklanır diyebiliriz.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Muhtasar Beyanname Kart Girişinde Kıdem Tazminatı için 013 İhbar Tazminatı için 015 kartı seçin.
A şirketi 10'dan fazla işçi çalıştırdığı için aylık olarak, her ayın 26. gününde muhtasar beyannamesi düzenlemek zorundadır. Asgari ücretle maaş alan 10 çalışan 011 kodu ile beyannameye eklenir. Diğer ücret olarak maaş alan 20 çalışan ise 012 kodu ile beyan edilir.
Normal olarak kişinin kazancını belgelemesi ve beyan etmesi sonucu vergi kesilir. Stopaj vergisi kazanç henüz beyan edilmeden kesilen vergidir. Ödeme alıcıya geçmeden kesinti yapılır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 234'üncü maddesinde düzenlenmiş olan Gider Pusulasının uygulamada çeşitli uygulama alanları bulunaktadır. Usul yönünden; Fatura niteliğinde belgedir. Tutar sınırlaması bulunmamaktadır.
esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.
özel usulsüzlük cezası kesilir.” 234'üncü maddede yapılan değişiklik uyarınca malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde gider pusulasının düzenlenmemesi halinde 353'üncü madde gereği özel usulsüzlük cezası söz konusu olacaktır.
Gider pusulasının kullanıldığı işlemler; vergiden muaf esnaf ile yapılan ticari işlemler, nihai tüketicilerden alınan mal ve hizmetler, telif ödemeleri ve iadeler gibi işlemlerdir. Satıcıya imzalatılan bu belgenin aslı satıcıda, kopyası ise işletmecide kalır.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
e-Gider Pusulası Kimler İçin Zorunludur? Maliye Bakanlığı, vergi uyumunu riskli veya yetersiz bulduğu mükellef veya mükelleflerin yazılı bildirimde bulunarak e-gider pusulası uygulamasına geçmelerini zorunlu kılmaktadır.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
1046 vergi kodu, tevkifattan alınan damga vergisi anlamına gelmektedir. Bu kod ile tevkifattan alınan damga vergisi ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Ayrıca beyannamenin ödemeler bölümünde KDV tevkifatı ve ödeme yapılanın mukimi olduğu ülke kodu doldurulacak mı? Cevap : Muhtasar Beyanname de 279 kod kullanılır.Beyannamenin ödemeler bölümünde KDV tevkifatı ve ödeme yapılanın mukimi olduğu ülke kodu doldurulması gerekir.
(1003B – Ücret ile sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine yönelik kullanılır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri