Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Karadeniz Bölgesi'nde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.
Giresun ilimizin doğu sınırında Trabzon, güneydoğu sınırında Gümüşhane, güney sınırında Erzincan, güneybatı sınırında Sivas, batı sınırında Ordu ilimiz sınır komşuluğu yapmaktadır.
Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.
İlgili 32 soru bulundu
Karadeniz'e kıyısı olan Giresun doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 28'dir. Yerli halkın çoğunluğunu Çepniler oluşturur.
Giresun ilinin eski adı, Kerasus'tur. Bu isim, Yunanca "boynuz" anlamına gelmektedir ve şehrin yarımada şeklindeki coğrafi konumundan dolayı bu isim verilmiştir. Giresun, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hititler döneminde "Kios" olarak anılmıştır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Çanakçı ilçesidir.
Giresun nüfusunun Türkiye'nin toplam nüfusu olan 85.279.553 içindeki payı % 0,53'tür. 2022 nüfusu; 2021 nüfusuna göre % 0,16 artış, ADNKS'nin başladığı 2007 nüfusuna göre ise % 7,98 artış göstermiştir.
XV. yüzyıla ait tahrir defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer'e göre Trabzon Bölgesinde Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşkeleri Çepnilerdendir.
Nüfusa kayıtlı olunan il ve ikamet edilen il istatistiklerine göre Giresunlular en çok İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Samsun'da yaşıyor. En az ise Kilis, Karaman, Ardahan, Tunceli ve Bingöl'de yaşıyor.
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Giresun'a gelişinin 98. yıl dönümü ve Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Giresun Limanı'ndaki Sahil Güvenlik Komutanlığı alanında gerçekleştirilen törende, Atatürk'ün Giresun'a gelişi canlandırıldı.
Fâtih, kale fetholunurken, Mahmûd Paşaya; “Bu gece kale altuna giresun!” diye ferman edince, kaleye tüneller vâsıtasıyla girilip fethedildiğinden Giresun denmiştir. İkinci olarak adının “kiraz” (Karesus veya Keressea)dan geldiği rivâyet edilir.
Yaz aylarının vazgeçilmez ilçeleri arasında yer alan Dereli, doğal güzellikleriyle turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Şelale ve yayla açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Dereli, Giresun'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Giresun 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 453.868.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Giresun mıhlaması, karalahana çorbası, karalahana sarması, Karadeniz pidesi, hamsi pilavi, laz böreği, tel kadayıf, sütlaç bunlardan sadece bir kaçıdır. Giresun gezinizde yaşadığınız eşsiz deneyimi kalıcı hale dönüştürmek ve zihninizde canlılığını taze tutmak için Giresun hatırası hediyelikler alabilirsiniz.
Giresun'un en meşhur yemekleri pancar çorbası, fasulye turşusu ve fasulye kavurmasıdır. Yörede Giresun ismiyle anılan ürünler; Giresun fındığı, Giresun kirazı, Giresun simidi, Giresun pidesi, Giresun kadayıfı, Giresun güllacı ve Giresun pastasıdır.
Kiraz'ın ana yurdu Giresun'dur.Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Giresun'da yer alan başlıca plajlar arasında:Uluburun Plajı, Giresun Belediye Plajı, Asarkaya Plajı, Bulancak Belediye Plajı, Boztepealtı Plajı ve Çerkez Önü Plajı bulunmaktadır.
1 milyon 151 bin 280 Giresunlu var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri