Mardin için uygun elma fidanı çeşitleri summer red elma, golden elma, fuji çeşitleri, gala çeşitleri, red chief, scarlet, granny smith elma, Safranbolu çıtırı, scarlet, ginger gold, early red one, sarı İngiliz, Amasya elma gibi çeşitleri dikebilirsiniz.
Savur ve çevresinde bol çeşit ve kalitesi ile meşhur üzümlerinin yanında, kayısı, elma, fındık, armut, erik çeşitleri, vişne, kiraz, ceviz, badem, şeftali ve fıstık, bıtım ayrıca narenciye dışında her türlü meyve sebze ve bakliyat yetişmektedir.
'Kızıltepe'de çilek yetişmez' algısını kırdıklarını, bunun diğer çiftçilere de örnek olmasını istediklerini belirten Çam, şunları kaydetti: "Burası verimli topraklar, mısır, buğday yetişiyor.
Mardin'de mercimekle birlikte önemli miktarda dane burçak ve nohut üretilir. Batman, bölgemizde Mardin'den sonra en fazla baklagiller üretiminin olduğu ilimizdir.
İlgili 24 soru bulundu
Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye ve bezelye de Mardin'de önemli bir yere sahiptir. Özellikle mercimek, hem bölge mutfağında hem de ihracatta önemli rol oynar. Meyve ve sebzeler: Mardin'de üzüm, incir, nar, karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi birçok meyve ve sebze de yetiştirilmektedir.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Mardin'in Ömerli ilçesinde 320 dönüme ekili patates tarlasında günde 200-300 ton hasat yapılıyor. Ömerli ilçesinin tarım sektöründeki önemli ürünlerinden patates hasat sezonu başladı.
Kızıltepe ilçesinde çilek hasadı yapıldı.
Kaymakam Hüseyin Çam'ın eşi Dilek Çam'ın başkanlığında 15 girişimci kadın tarafından kurulan Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin oluşturduğu Mezopotamya Çilek Bahçesinde hasat gerçekleştirildi.
Akdeniz iklimi meyveleri Mardin Ovası'nda da yetişiyor. Kızıltepe ilçesi Ovacık köyünde ekilen muz, greyfurt, portakal gibi ürünler üreticinin yüzünü güldürdü.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır.
En fazla kullanılan türler kızılçam ve elder çamıdır (Şekil 1). Yöredeki 25 sahada en fazla kullanılan ilk yedi tür sırasıyla kızılçam (24), elder çamı (19), mahlep (15), mazı meşesi (13), İran palamut meşesi (13), Antep fıstığı (12) ve badem (11)'dir.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Mardin kiliseleri, medreseleri,camileri taş yapıları ile bilindiği için gezilecek yer denilince akla Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Dara Antik Kenti, Midyat Mağaraları, Mor Behnam Kırklar Kilisesi, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi ve son olarak kültürel gözlem için Mardin Müzesi (Mardin Arkeoloji ve ...
SEONLAND Badem Şekeri Mardin Yöresinden GÜNLÜK TAZE ÜRÜNLER Mardin ve çevresinden elde edilen ve özellikle iri olan badem tercih edilmektedir.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Mardin Ovası'nın topraklarının bereketli olduğunu dile getiren İmrak, yer fıstığına da uygun olduğunu belirlediklerini kaydetti. İmrak yer fıstığı üretiminin toprağı daha da verimli hale getirdiğini ifade etti.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Akdeniz iklimi özelliklerinin görüldüğü bölgede muz, portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi meyveler yetişti. Mezopotamya'nın sıcak güneşiyle olgunlaşan meyveler aroması ve tadıyla üreticisinin yüzünü de güldürdü.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Yoğun olarak Mersin ve Antalya'da yetiştirilen ejder meyvesinin Marmara Bölgesi'nde de rahatlıkla yetiştirilebildiğini söyleyen Öztürk, "1998 yılından beri bu bölgede fidan ve süs bitkisi üretiyorum. 2018 yılında bu serayı kurdum.
Avokado, sıcak ve ılıman iklimleri seven bir bitki olduğu için genellikle Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri