Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da karalahana çorbası Giresun'un en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Karalahana çorbası hem lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir yemektir. Karalahana çorbası Giresun'da hemen hemen her yerde rastlayabileceğiniz yemeklerden oluşmaktadır.
Hamsikoli, hamsili pilav veya diğer adıyla hamsi böreği Giresun mutfağının lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Pazı ve kara lahana ile ise sarmalar, dible yemekleri hatta mücverler yapılır. Taze fasulye yine en sevilen Giresun yemeklerindendir. Yazdan kurulan turşusu ile kavurması yapılır.
En çok Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde tatlı olarak tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer almaktadır. Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en sevilen tatlıların başında tel kadayıf gelmektedir.
Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası , zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur.
Giresun denilince akla karalahana ve hamsi gelir. Bunun yanında mısır unundan yiyecekler yapılır. Yemeklerden bazıları; Karalahana Çorbası, Karalahana Diblesi, Isırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Duzlaması ve Pezik Mıhlamasıdır.
Giresun ismi nerden geliyor? Sorusunu cevabı ise; kirazın ana yurdu Giresun'dur. Bu nedenle de şehir adını o zamanlar kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden almıştır. Giresun ilinin ekonomik gelir kaynağı fındıktır.
Fındık, Giresun ilinin ekonomisinin temel taşlarından biridir ve bölgede yaygın olarak yetiştirilir. Ayrıca Giresun'da mısır, üzüm, fındık dışında, yerel meyve ve sebzeler de üretilir. Ancak fındık, bölgenin tarımında en fazla öne çıkan üründür ve Giresun'un fındık kalitesi dünya çapında tanınmıştır.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
Giresun'da görülmesi gereken tarihi yerler arasında:Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Hacı Miktad Cami, Seyyid Vakkas Türbesi, Bedrama Kalesi, Tirebolu Kalesi, Meryem Ana Manastırı ve Şebinkarahisar Kalesi bulunmaktadır.
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Mısır Çorbasının ayranlı ve yoğurtlu çeşitleri, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana,Hamsili Bulgur Pilavı, Haluşka, Trabzon Hurmalı Tart, Muhlama, Pazılı Hamsi Tava, Gongoş Sarması, Pazı Tavası, Mısır Çorbası, Hamsiköy Sütlacı, Balkabağı ...
Trabzon'un en meşhur tatlısı Hamsiköy Sütlacı'dır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği tamamen doğal malzemelerle üretilmesidir. Tatlının yapımında kullanılan süt, pirinç ve şeker, bölgenin en kaliteli ürünleridir.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri