Girişimcinin işletmedeki temel fonksiyonu sermaye sahipliği değil, bir iş fikri geliştirerek gerekli kaynakları bir araya getirip bir değere dönüştür- mektir. Girişimci; belirli bir getiri sağlamak için risk alan, üretim faktörlerini bir araya getirerek yenilik yapma sorumluluğu olan kişidir.
Bir girişimcinin, kurduğu girişimin (işletmenin) üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlar; ➢Kâr elde etme, ➢Hayatta kalma (sürdürülebilirlik), ➢Büyüme olarak özetlenebilir.
Her girişimcinin sahip olması gereken bazı temel özellikleri vardır. Bunları ileri görüşlülük, motivasyon, iletişim kurma kabiliyeti, öz güven, zaman yönetimi, yönetim becerisi, finansal bilgi olarak özetleyebiliriz.
Bir girişimcinin kurduğu işletmenin üç temel amacı vardır. Bunlar; kar elde etme, sürdürülebilirlik ve büyümedir. Bunların toplamı ülke ekonomisine, toplum faydasına ve işletmenin kendisine değer katma olarak adlandırılmaktadır.
Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir.
İlgili 28 soru bulundu
Girişimcilikte bulunması gereken dört önemli unsur vardır. Bunlar; emek, doğal kaynaklar, sermaye ve müteşebbis yani girişimcidir. Girişimcilik için yalnızca ticari faaliyette bulunmak gerekmez.
Girişimci; iş zekası, tecrübe ve yenilikçi fikirlerin yanı sıra güçlü, özgüven, cesaret, ve azim gibi karakteristik özelliklere sahip olmalıdır. Meydana gelebilecek çeşitli olumsuzlukları göze alarak ekibine liderlik yapabileceğine inanan, kendine ve girişimine güvenen kişiler kolaylıkla girişimci olabilirler.
Çoklu anlamlar içeren bir olgu olan girişimcilik konusu hakkında genel olarak kabul görmüş bir tanım vermek oldukça zordur. Bu tanımlar içerisinde en çok göze çarpan unsurlar ise değer yaratma, yeni bir işletme kurma ve geliştirme, yenilik yapma, esnek ve dinamik davranma, yaratıcılık ve risk almadır.
Temel Nitelikler. Girişimci yeni iş fırsatlarını değerlendiren, kendi işini kurma ve yönetme konusunda kararlılıkla hareket eden kişilerdir ve yenilikçi düşünceye sahip, risk almaktan çekinmeyen, belirli bir hedefe ulaşma amacında olan kişiler olarak tanımlanabilmektedir.
Girişimci, bir veya daha fazla iş kuran ve/veya bunlara yatırım yapan, risklerin çoğunu üstlenen ve ödüllerin çoğundan yararlanan kişidir. İş kurma süreci ise "girişimcilik" olarak bilinir. Girişimci genellikle bir yenilikçi, yeni fikirlerin, malların, hizmetlerin ve iş/veya yöntemlerin kaynağı olarak görülür.
etme/ yenilikçi düşünme/ yaratıcı düşünme becerisi (7), alım-satım becerisi (9), risk alma (2) cesaretli olma (2), gözlem yapma becerisi (4) gibi becerilerin girişimci faaliyetlerini gerçekleştirmeden önce sahip oldukları beceriler arasında yer almaktadır.
Girişimcinin işletmedeki temel fonksiyonu sermaye sahipliği değil, bir iş fikri geliştirerek gerekli kaynakları bir araya getirip bir değere dönüştür- mektir.
Ön Girişim Planı Hazırlanması: Ön girişim planı, girişiminizin ne zaman ve nasıl başlatılacağını, hangi ürün ve hizmetlerin sunulacağını, hedef pazarınızı ve rekabet ortamını, yatırım ihtiyacınızı ve bütçenizi planlar. Ön girişim planı, girişiminizin başarısı için önemlidir.
Başarılı girişimci, kendi işini kurarak, yenilikçi bir fikirle veya ürünle topluma fayda sağlayan, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunan kişidir. Başarılı girişimciler, zorluklarla başa çıkabilen, risk alabilen, planlı ve disiplinli çalışan, öğrenmeye açık ve değişime ayak uydurabilen kişilerdir.
Girişimci faaliyette bulunduğu alanda belirli riskleri üstlenmek durumundadır. Getiri: Girişimci olmanın sağlayacağı ödüllerdir. Buradaki en önemli ödül değer yaratmaktır. Kar yaratılan değerin ardından gelir.
Girişimci Nasıl Olunur? Girişimci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Girişimci maaşları 65900 TL'dir. En düşük Girişimci maaşı 52700 TL iken, en yüksek Girişimci maaşı 129800 TL'dir.
Fakat genel olarak 7 tür girişimcilikten bahsedilebilir. Bunlar; yaratıcı girişimcilik, ticari girişimcilik, iç ve dış girişimcilik, kamu girişimciliği, kadın girişimciliği, sosyal girişimcilik ve internet girişimciliğidir.
Halihazırda var olan işleri farklı boyutlara taşımak, geliştirebilmek veya yeni iş fikirleri üretebilmek; girişimcilerin başlıca özellikleri arasında yer alır. Pozitif olmak girişimcileri ve hayallerini bir adım öne taşır ve harekete geçerken karşı karşıya geldikleri zorluklarla daha kolay baş etmelerini sağlar.
Girişimcilik ruhu, bireylerin eline geçen fırsatları iş fikrine dönüştürerek risk alabilme, işletme kurabilme ve sürekli gelişme, yenilenmeye odaklanabilme yeteneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri