Bilinen bakteri, mikrop ve virüslerin çoğunluğu sıcağa karşı dayanıksızdır ve özellikle belirli sıcaklıktaki suyla temas ettiklerinde ölürler. Bu nedenle kıyafetlerinin sadece kir, leke ve tozdan arınmasını değil; aynı zamanda da dezenfekte olmasını istiyorsan yüksek sıcaklıkta suyla yıkamalısın.
Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak. Diğer yöntem ise bir sprey şişesine doldurduğunuz beyaz sirkeyi lekenin üzerine sıkıp on dakika bekletmek.
Bu yüzden de olabildiğince elde yıkayıp temizlemeniz önerilir. Ancak çamaşırda dantel ya da işleme yoksa sıktırmadan 30 derecede makinede de yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar iç çamaşırı dezenfeksiyonu açısından en kolay türdür. Solma riski bulunmayan ürünleri kolaylıkla 90 derece seçeneğinde yıkayabilirsiniz.
Koyu renkli kumaşlar yüksek sıcaklıkta yıkandığında çekme ya da renklerde solma riski taşımaktadır. Açık renkli giysileri ise 30 ila 40 derece gibi düşük sıcaklıkta ve hatta soğuk su kullanarak yıkayabilirsiniz. Ama dayanıklı kumaştan üretilmiş beyaz giysilerinizi 60 dereceye kadar sıcak suda yıkayabilirsiniz.
Pamuklu çamaşırlar, temizlik talimatlarına uyulması şartıyla 80-90 derecelik sıcaklıkta yıkanabilir. Doğrudan cilde temas eden iç çamaşırlarının mantar ve benzeri enfeksiyonları tetikleme riski yüksektir.
İlgili 41 soru bulundu
Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir. Ayakkabı, terlik, havlu, peçete, çarşaf ve nevresim, kıyafetler, çoraplar gibi eşyaların yanı sıra ortak kullanılan havuz, hamam, sauna, banyo, otel odası, plajlar gibi alanlar da mantarın başka kişilere bulaşarak yayılmasına neden olur.
Kasık bölgenizde aşırı derecede dermatofit büyümesi olduğunda, kasık mantarı olarak bilinen enfeksiyona neden olur. Kasık mantarına neden olan mantar oldukça bulaşıcıdır. Kasık mantarı olan bir kişiyle yakın kişisel temas veya o kişinin yıkanmamış giysileriyle temas yoluyla mantar enfeksiyonu kapabilirsiniz.
Rehbere göre, uzmanlar iç çamaşırı, çorap, tayt, tozluk ve spor kıyafetlerinin her kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini söyledi. Bu öneri, lekeli, ter ve diğer kötü kokulu, görünür kirleri olan diğer tüm kıyafetler için de geçerli.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Cevap: Çamaşır suyu mikropları sadece yüzey öncesinde temizlenirse öldürür. Çamaşır suyu hızlı bir şekilde dezenfektan özelliklerini kaybeder. Organik atıklara maruz kalmış yüzeyler kirli görünmese de ortam yoğun mikroplu olabilir. Ön temizlik yapmazsanız çamaşır suyu ile mikropları öldürmüyor olabilirsiniz.
Çamaşır suyundaki aktif bileşen, virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi mikropları etkili bir şekilde öldürebilen sodyum hipoklorittir.
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkisi bulunan çeşitli alkol türleri bulunuyor. En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür.
Domestos biyosit ruhsatlı çamaşır sularında bulunan sodyum hipoklorit yani halk arasında bilinen adıyla klor, temas ettiği mikropların protein yapılarını bozar. Bu sayede bakteri ve virüsleri yok ederken sizi de tuvaletlerden yayılan hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Dikkat edilmeli, bulaşık süngerlerini sık sık değiştirmek gerekli. Hanımlar deterjan kullanımı konusunda fıttırmış zaten, kusura bakmasınlar. Deterjanlar mikrop ve bakterilerden çok daha tehlikeli.
Beyaz kıyafetlerden bir türlü geçmeyen ter ve kir kalıntılarının sebep olduğu sarı lekeleri ortadan kaldırmak için bulaşık makinesi tabletlerini kullanabilirsiniz.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz.
Kot pantolonun uzun süre dayanabilmesi için 5 ila 10 giyimde bir yıkanması tavsiye edilir.
9. Çoraplar ile kıyafetleri bir arada yıkamak
Çamaşır makinasında kıyafetler ile çorapları birlikte yıkadığınızda, çoraplarınızı kaybedebilirsiniz.
Uzmanlar, genellikle yatmadan önce duş alındığını, pek terlenmediğini ve iç çamaşırı da giyiliyorsa, pijamanın bir hafta boyunca yıkanmadan giyilebileceğini söyledi. Dr Rossi, kaban veya ceket gibi dış kıyafetler, cilde temas etmediği için de genellikle ayda birden fazla yıkanması gerekmediğini söyledi.
Çamaşırları yıkarken bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak, kıyafetleri ütülemek bile mantarları öldürür. Ayakta oluşabilecek mantarı önlemek için de, ayakkabıların içini çamaşırsuyu konulmuş sulu bezle silmek mantarın oluşmasını engeller.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Sentetik iç çamaşırları: Sentetik (naylon) iç çamaşırlarının kullanımı durumunda artan vajinal nem nedeni ile mantar enfeksiyonu artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri