2 Eylül 2015'te Bingöl şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Sarıçiçek Köyü çevresine düşen gök taşının, 4,5 milyar yaşında, eşsiz bileşime sahip, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında yer alan en parlak asteroid olarak bilinen 4 Vesta'nın yüzeyinden bir çarpışma sonucu koptuğu belirlendi.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Malatya'da akşam saatlerinde gökyüzünde görülen sebebi bilinmeyen ışık hüzmesi heyecana neden oldu. Doğanşehir ilesinde 20.15 sıralarında 'Meteor düştü' iddiaları bir anda sosyal medyada yayılırken, çok sayıda vatandaş tarafından gözlemlenen cisim kentte heyecan yaşanmasına neden oldu.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Meteor Çukuru - Ağrı
Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2'nci derece doğal sit alanıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Malatya, Erzurum, Elazığ, Gaziantep ve çevre illerden görülen bir göktaşı düştü. Olay, dün saat 20.15 sıralarında gerçekleşti.
Bir meteorit, bir meteor olarak atmosferden geçişi sırasında yüzey malzemesinin aşınmasından arta kalan ve yere çarpan bir meteor kalıntısıdır. Her gün tahminen 25 milyon göktaşı, mikrometeoroit ve diğer uzay molozları Dünya atmosferine girmektedir.
Zaman zaman göktaşı bulduğunu iddia eden kişilerin ortaya çıktığı görülmüştür. Göktaşı, içerisinde bulunan maddeler ile oldukça değerli olabilmektedir. Bu maddeleri incelemek isteyen veya göktaşına ilgi duyan kişiler bu taşları satın almak isteyebilir. Bu yüzden göktaşının son derece değerli olduğunu söyleyebiliriz.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
Muhtar, kaymakam veya vali, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve en yakın müze müdürlüğüne bu durumu bildirmelidir. Sonrasında Bakanlık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapmalıdır.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
145 milyon ila 66 milyon yıl önceki Kretase dönemi, yaklaşık 43 bin kilometre hızla Dünya'ya çarpan asteroitle sona erdi. Çapı 12 kilometre olduğu düşünülen göktaşı, bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda en az 150 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini meydana getirdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) çok sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, çeşitli testlerle gerçek olduğunu belirlediği gök taşlarını raporlandırıyor.
Gök Taşının Bir Gramı Bile 2 Milyar Dolar Ediyor | Gök Taşı Fiyatları ve Özellikleri. Türk bilim insanı Doç.
1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
Bir kıstas olması bakımından, demir meteoritleri Dünya'daki sıradan taşlardan 3.5 kat civarında daha yoğundur; dolayısıyla civardan toplayacağınız aynı büyüklükteki taşlardan 3.5 kat ağır olacaktır. Taşsı meteoritlerse Dünya'daki sıradan kayaçlardan 1.5 kat kadar yoğundur.
Dünya'ya düşen ilk göktaşı Moritanya'da bulundu - YouTube. Yeşil-gri renkte ve portakal büyüklüğündeki taş, Dünya'ya düşen en eski meteor olarak tarihe geçti.
Atmosfer dünyanın hava küresini oluşturan ve dıştan dünyayı saran katmanlardan oluşan yapı olarak bilinir.
Çarpmanın şiddeti 100 trilyon tonluk bir dinamite eşitti. Çarpma sonucu 180 km çapında Chicxulub Krateri oluştu ve çarpma alanının yakınındaki dinozorlar anında yok oldu. Ayrıca çarpma etkisiyle yoğun bir toz bulutu atmosfere yayıldı. Bu toz bulutu güneş ışığının Dünya'ya ulaşmasını engelledi.
Bu esnada Ergani ilçesinin kırsal Güneştepe Mahallesi'nde arkadaşlarıyla oturan Umut Can Gümüş, gökyüzünün maviye bürünmesiyle harekete geçti. Tarlasında yaklaşık 4 saat arama yapan Gümüş, göktaşı olduğunu düşündüğü bir cisim buldu.
Kuyrukluyıldızların yörüngelerinde dolaşırken tamamen parçalandıklarında geriye kalan katı küçük çekirdek parçaları ve yine bu bozulma ve parçalanma süreci sırasında yörüngelerinde bıraktıkları kuyrukluyıldız maddesi göktaşlarının kaynağıdır. Ayrıca Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına da göktaşı denir.
Bu gece en yoğun dönemine ulaşacak olan Perseid meteor yağmuru, Ankara'da Nallıhan Kuş Cenneti'nde gözlemlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri