Su yüzeyinden karaya doğru esen rüzgarlar, büyük su kütlelerini karalara doğru iterler. Bu su, bir şekilde geri dönmek zorundadır. İşte bu, ani su altı akıntılarının oluşmasına neden olur. Su, kıyılardan gölün orta kısımlarına dönerken beraberinde insanları da dibe çekip sürükler.
Yüzmek için dalgalı ve akıntılı deniz, dalgaların ve girdapların etkili olduğu sular ile akıntıların güçlü olduğu nehirlerin tercih edilmesi, riskleri beraberinde getiriyor. Özellikle çocukların ve yüzme bilmeyenlerin önlem almadan bu sulara girmesi boğulma olaylarında artışa neden oluyor.
Sulama kanalı, baraj ve göletler yüzmek ve serinlemek için değildir. Amacı dışında kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yasaktır. Bu tesislerde her yıl ortalama 100 çocuğumuz ve gencimiz boğularak hayatlarını kaybetmektedir. Kanal ve göletler kuvvetli akıntı ve bataklık olmalarından dolayı ölümcül ve tehlikelidir.
Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir. Bu farklılığın nedenleri, iklim koşulları, beslenme kaynakları, gölün bulunduğu arazinin yapısı, gölün büyüklüğü, derinliği ve gideğeninin (göl ayağı) olup olmamasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Göllerde su kısmen vaya tamamen hareket halindedir. Bu hareketler iç ve dıs kuvvetler ile olur • Su hareketleri ile gölde sıcaklık,çözünmüs maddeler ve bazı • canlılar dagılır. Göllerde akıntı ve dalga hareketleri rüzgar etkisi ile olusur. Sıg ve büyük göllerde dalga büyük olur.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Göller, su, göl havzaları olarak adlandırılan dünya yüzeyinin büyük girintilerinde toplandığında oluşur. Havzalar, hareket eden buzulların bıraktığı izler, hareket eden tektonik plakalardan oluşan hendekler, barajların akış yukarısındaki alanlar ve nehirlerin terk edilmiş kısımları gibi farklı şekillerde oluşabilir.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Su yüzeyinden karaya doğru esen rüzgarlar, büyük su kütlelerini karalara doğru iterler. Bu su, bir şekilde geri dönmek zorundadır. İşte bu, ani su altı akıntılarının oluşmasına neden olur. Su, kıyılardan gölün orta kısımlarına dönerken beraberinde insanları da dibe çekip sürükler.
Giresun'un Dereli ilçesinde bulunan ve doğal sodadan oluşan 'Mavi Göl' ziyaretçilerini ağırlıyor. Görenlerin tekrar tekrar baktığı ayrılmak istemediği Mavi Göl yaz aylarında ise serinlemek isteyenlerin ve sodalı suda yüzmek isteyenlerin durağı haline geldi.
Rüyada gölde yüzmek de en çok araştırılan rüya tabirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Rüyada göle girmek ve gölde yüzmek, kişinin yaptığı kötü durumlar ve olaylardan pişmanlık duyacağı ve bundan dolayı af dileyeceğine işaret eder. Kişinin iç yolculuğunun ilerleyeceği bir döneme giriş olarak da yorumlanır.
Nedeni ise ortakuşakta yer alamızın ve gerek sibirya gerek ise izlanda yüksek basınç alanın karadenizden geçerken (rüzgarlar) dalgalanma yapması ve dalgalı gün sayısının çoğunlukta olmasıdır. Dalgalı bir deniz zaten üstten gelen dalganın insana vurmasıyla az çapta bir tehlike yaratır.
tehlikeli ve yasaktır. Anılan tesislerde suya girilmemesi, girenlerin uyarılması ve engellenmesi hayat kurtarır.
Yalnızken deniz, göl, gölet, sulama kanalı ve akarsulara girmeyin. Özellikle baraj ve göllerin zeminleri genellikle bataklıktır. Bu gibi yerlerde mümkünse suya girmeyin. Bataklık sizi dibe doğru çekerek, boğulmanıza zemin hazırlar.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Göller geçici su birikintileridir ve bazı nehirler göllere su getirir bazıları da göllerden su götürür. Bu devinim bu şekilde sürer ve göllerde tuz oranı bu sebeple oldukça düşüktür.
Ecdadımızın “Akan su yosun tutmaz.”sözünde olduğu gibi; özellikle dışa akışı olmayan göllere akarsular ve yüzey akışlarıyla göl havzasından gelen her türlü madde gölde birikmeye başlıyor. Kolay parçalanabilen organik maddeler, gölün kendi kendini temizleme kapasitesi ile zararsız hale getiriliyor.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Denizin kıyısında, dalga cephesine suyun derinliğinin etkisi, rüzgarın etkisinden daha fazla olduğundan, sonuçta o kıyıya vuracak.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
Işığın bir kısmını soğuruyor, belli bir dalga boyundaki ışığı yansıtıyorsa, yansıttığı ışığın renginde görünür. Eğer cisim görünür dalga boyundaki ışık ışınlarının tamamını yansıtıyorsa beyazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri