Özellikle karın bölgesinde kilo artışı ile seyreden Cushing sendromunun tipik belirtilerinden birini de halk arasında “ay dede yüzü” olarak bilinen yüzde yuvarlaklaşma oluşturuyor. İlaçla ve cerrahi yolla tedavisi yapılan bu hastalığa zamanında müdahale edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Prof. Sait Gönen, yüzün giderek yuvarlaklaşmasının ve 'aydede yüz' olarak tanımlanan şekli almasının Cushing hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi. Cushing hastalığı, böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonunun normalden fazla seviyede ve kontrolsüz olmasıyla gelişiyor.
Hastalık adını ilk tanımı yapan Amerikalı bilim insanı Harvey Williams Cushing'den alıyor. Vücuda dışarıdan fazla miktarda kortizon alınması nedeniyle oluşuyor genellikle. Ancak kendiliğinden gelişen türleri de var. Sebep her ne olursa olsun erken teşhisle tedavisi mümkün.
Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde oluşan durum Cushing hastalığı olarak adlandırılır. Bu hipofiz tümörleri çoğunlukla iyi huyludur ve genellikle kansere yol açmazlar.
Böbreküstü Bezi Tümörü
Adrenal bezlerde sürekli kortizol üretimine yol açan iyi veya kötü huylu tümörlerin varlığında kan kortizol düzeyi kontrolsüz şekilde arttığından Cushing sendromu ortaya çıkabilir. Hipofiz bezinin ACTH salgısının baskılanması gerçekleşse de kortizol üretimi kontrolsüz şekilde devam eder.
İlgili 32 soru bulundu
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Özellikle karın bölgesinde kilo artışı ile seyreden Cushing sendromunun tipik belirtilerinden birini de halk arasında “ay dede yüzü” olarak bilinen yüzde yuvarlaklaşma oluşturuyor. İlaçla ve cerrahi yolla tedavisi yapılan bu hastalığa zamanında müdahale edilmemesi ise tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Kortizol seviyesini düşürmeye çalışan bir kişi sağlıklı, dengeli beslenmeli ve şeker alımına dikkat etmelidir. Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.
Cushing sendromu tanısı
Genellikle 20-50 yaş aralığındaki erişkinlerde görülür. Yüksek kan kortizolünün nedeni böbreküstü bezinin aşırı kortizol salgılamasıdır. Cushing Sendromu'nun belirtileri kortikosteroid ilaçları kullananlarda, depresyonda, alkolizmde de görülebilir.
Milyonda sadece 40-70 kişide görülen, Türkiye'de ise Sezen Aksu ve Türkan Şoray'ın hastalığı olarak hafızalara kazınan Cushing Sendromu, hastalık gibi stresli durumlara mücadele etmeyi kolaylaştıran kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu meydana geliyor.
Addison krizi adrenal yetmezliğe bağlı gelişen ve hayatı tehdit eden bir şok tablosudur. Ciddi halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, karın ağrısı, bilinç bulanıklığı ve sıvı elektrolit kaybı ile seyreder. Kanda sodyum düzeyi ve kan şekeri düşük olabilir. Ayrıca potasyum düzeyi yüksek seyredebilir.
Adrenal yetmezlik olarak da adlandırılan Addison hastalığı, vücudun belirli hormonları yeteri miktarda üretemediği durumda ortaya çıkan ve nadir görülen bir hastalıktır. Addison hastalığı, böbreklerin hemen üzerinde bulunan adrenal bezlerinin kortizolu yeteri kadar salgılayamamasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Özellikle salınım ritmi nedeniyle Kortizol ve ACTH testleri için örnekler mutlaka 08:00-10:00 veya 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
Yuvarlak yüz şekli en yumuşak yüz hatlarına sahiptir ancak estetik olarak fazla tercih edilmemekte. Yüzün orta kısmının volümü son derece yumuşak hatlarla çeneye doğru daralmakta ancak çene nerede ise yuvarlak fromdadır. Yüzün üst kısmındaki bifrontal genişlik ile bimandibular genişlik hemen hemen aynıdır.
Yuvarlak Yüz Şekli
Yüzün alt kısmında çene büyük, yuvarlak ve geniş bir şekil ile sınırlıdır. Yüzde bu şekli yuvarlak yüz formu olarak tanımlanmaktadır. Oval yüze çok benzer tek farkı Tr-Gn arasındaki total yüz uzunluğu kısadır.
Yüzünün uzunluğu ve genişliği hemen hemen aynıysa yuvarlak yüz tipine sahipsindir. Bu yüz tipinde yanaklar dolgun, elmacık kemikleri belirsizdir. Yuvarlak yüz nasıl anlaşılır diye merak ediyorsan alın bölgesinde saçların bitiş noktalarına, şakaklara, çene çıkıntılarına ve çenenin uç noktasına noktalar koyulur.
Bufalo kamburu adı verilen omuzların arasındaki yağ yapıda şişkinlik gelişmesi, yüzün yuvarlak bir hal alması ve vücutta pembe veya mor renkli çizgilerin (Stria) oluşması, Cushing sendromunun belirtileri arasında yer alır.
Astım ve romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar kortizol benzeri ilaçlardır. Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Sindirim sorunları: Yüksek kortizol düzeyleri, sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kan basıncı ve kalp sorunları: Kronik kortizol yüksekliği, kan basıncını artırabilir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Kortizon tedavisi boyunca uzak durulması gereken besin gruplarından biri de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, başka bir deyişle çabuk sindirilen besinler uzak durmaktır. Dolayısıyla beslenme planından tüm meyve suları, beyaz un, şeker, patates, mısır, pirinç gibi yiyecekleri çıkarmak gerekir.
B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
Cushing sendromunun sebep olabileceği komplikasyonlar arasında osteoporoz yani kemik kaybı nedeniyle kaburgalarda ya da ayaklardaki kemiklerde görülen olağandışı kemik kırıkları, hipertansiyon yani yüksek tansiyon, Tip 2 diyabet, sık veya olağandışı enfeksiyonlar ile kas kütlesi ile gücünün kaybı bulunur.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri