Zeytinyağında kuru soğanları hafif kavurup içine közlediğimiz malzemeleri atıp karıştırıyoruz ve içine tuzu ilave ediyoruz. Köy ekmeğiyle bandıra bandıra yiyoruz 😉 Çok nefis bir köy lezzetidir çayla çok güzel olur. Şimdiden afiyet olsun.
Elazığ mutfağının en beğenilen lezzetlerinden biridir gömbe (kömbe).
Niyaz dersim yöresine ait bir çörekdir. özellikle mübarek günlerde, kabul olan dileklerde yada kazadan ve beladan korunmak için yapılır hayır için dağıtılır. Ayrıca yapması da çok çok basit bir tarif. Bütün malzemeleri karıştırıp ele yapışmayacak bir hamur elde edin.
Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir. Yine Hz. Peygamber vefat ettiğinde Hz. Aişe'nin evinde un yapmak üzere sadece arpa bulunduğu söylenmektedir.
Kavılca buğdayı Kars yöresinde yetiştirilen ve genetiği korunabilmiş özel bir buğday türüdür. Kavılca ekmeğinin lezzeti sadece buğdayın değil buğdayın öğütüldüğü değirmen ile ilgilidir. Kavılca buğdayı 3 öğün tüketilebilecek bir buğday türü olması yanısıra gluteni en düşük buğdaylar arasında yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
En zengin mutfak Gaziantep'te
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip il ise Gaziantep olarak belirlendi. Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Gümüşhane denilince akla gelen en meşhur lezzetler Pestil ve Köme'dir. Ham maddeleri dut olan Gümüşhane pestili ve Gümüşhane kömesi mutlaka yerinde yenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Türkiye'nin önde gelen mutfakları arasında çeşitlilik açısından ikinci sırada yer aldığı açıklanan Elazığ mutfağında bulunan 154 çeşit arasında parmak ısırtan en meşhur yiyecekleri şu şekilde tanıtılmıştır.
Osmanlı Maliye Kayıtlarında dahi ilk kez 18. yüzyılda "Gümüşhane" adıyla resmi kayda geçmiştir. Bunun öncesinde şehir merkezi 1200 yıldan uzun bir süre "Canca" adıyla, ilçeleriyle birlikte bölge adı olarak ise binlerce yıl boyunca "Khalybia/Haldia" olarak anılagelmiştir.
Gümüşhane deyince akla ilk gelen Pestil ve Köme' dir. Pestil ve Köme bir tatlı türüdür. Köme ve Pestil aslında çerez olarak tüketilmektedir. Gümüşhane' ye özgü herkes tarafından çok sevilen bir tatlıdır.
Gümüşhane'de son yıllarda kuşburnu öne çıkmakla beraber özellikle elma ve armut çeşitleride çok fazla. Göbek, sandık, sarı hıdır, godil, bey elması, taraklı gelin, misket elması gibi.
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
Türkiye'nin meşhur yemekleri dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen yemek tabii ki kebap oluyor.
Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. 13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır.
Yine aynı yazara göre Urartuların batı kanadını Gümüşhane ve yöresi oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısına Haldi; Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt yöresinde yaşayanlara ise Halt denildiği yazılı tarihi kaynaklarda zikredilmektedir. Bölge Urartu hakimiyetinden sonra Medler ve Perslerin idaresinde kalmıştır.
1870 Trabzon Salnamesinde Trabzon'un kazaları arasında Gümüşhane'yi de görmekteyiz. II.Abdülhamit devrinde Gümüşhane yine Trabzon Vilayeti'ne bağlıdır. Bu devrin sonu olan 1908 yılında Batum, 1878'de Rusya'ya terk edildiğinden Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak kalmıştır.
Gümüşhane'nin dini hayatında ana renk Sünniliktir. Buna rağmen il nüfusu içerisinde geleneksel olarak var olan Alevilik inancının yanı sıra son yıllarda Şiilik mezhebinin mensupları da oluşmuştur.
Türkçe: gümüş ve Farsça: خانه hane=khane kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Şehir ismini yakınlarındaki gümüş madenlerinden almıştır.
Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gümüşhane zengin madenleriyle tarihsel süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Gümüşhane'de uzun yıllar varlıklarını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirebilmek için çok sayıda kilise yaptı.
CNN Travel, lezzetleriyle öne çıkan dünyanın en iyi mutfaklarını bir araya getirdi. Avrupa ve Asya ülkelerinin başı çektiği listenin ilk sırasında ise İtalya yer aldı.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri