İngilizcede “Shall” kip belirteci, özellikle hukukî, edebi ve dinî metinlerde yer almak üzere resmî kullanımda sıkça karşılaşılan bir yapıdır. Hukukî belgelerde üçüncü kişinin yükümlülüklerini belirtir. Resmî duyurularda “must” yerine kullanılabilir.
Shall sözcüğü aynı zamanda gelecekte gerçekleşmesi mümkün bir şeyden/ durumdan bahsederken de kullanılır. Örneğin: Shall I pick your sister up from college? (Kız kardeşini okuldan alayım mı?) Shall we dance? (Dans edelim mi?)
“Shall I?” kalıbı yapayım mı anlamında kullanılır ve cümleye teklif ya da tavsiye anlamı katar. “Shall we?” kalıbı ise yapalım mı anlamında kullanılarak öneri cümlesi kurmak için kullanılır. Ayrıca shall kalıbı, tüm özneler ile güçlü bir niyeti veya beklentiyi ifade etmek için kullanılabilir.
“Will” yapısı tüm öznelerde olumlu, olumsuz ve soru cümleleri ile kurulabilir. “Shall” yapısı ise birinci tekil (I) ve birinci çoğul şahıslarının (we) olumlu ve olumsuz cümlelerinde kullanılabilir Ancak “shall” yapısı gelecek zaman soru cümlelerinde kullanılmaz.
Bu nedenle hukuk metinlerinde shall'in mutlaka kullanılması gerektiği kanısı yaygınlaşmış. Ancak, shall sadece zorunluluk değil, tahmin de belirtebiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Günlük dilde l. tekil ve l. çoğul şahısla kullanılan "shall" hukuk dilinde zorunluluk, emir, açıklama ve bildirim ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
“Shall we…?” kalıbı İngilizce konuşurken öneri yapmakta kullanılan kalıplardan biridir. Yaygın olarak kullanılan bu cümle yapısı “Shall + We + Verb?” şeklinde bir formülle ifade edilir ve yalnızca soru cümlesi olarak kurulur. Türkçesi “….yapalım mı, edelim mi?” dir.
Simple Future Tense – İngilizce gelecek zaman ile cümle kurarken 2 adet yardımcı fiil bulunur. ''Will'' ve ''Shall'' bu ingilizce zaman için kullandığımız yardımcı fiili oluşturur.
Gelecekle İlgili Tahminde Bulunurken
Geleceğe dair kesinliği olmayan tahminlerde bulunurken 'will' kullanılır. Bir şeyin olacağı kesin değilse, olasılık üzerine konuşuluyorsa bu kalıp tercih edilebilir. Örnek: A: I am afraid we will be late for the meeting.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
Had better, temelde should ve ought to ile aynı anlama gelir. Cümleye öneri, tavsiye anlamı katar. Ancak had better, genellikle cümleye, 'bu tavsiyeye uymazsan, sonucu kötü olabilir' anlamını da ekler. Başka bir deyişle daha güçlü bir tavsiye anlamı katar.
“Shall” modal fiilinin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “should”, bir öneriden çok gereklilik belirten cümlelerde kullanılıyor. Yani ortada bir mecburiyet varsa, “should” kullanabilirsin.
Should bir cümleye”-meli, -malı” anlamı katar. Cümleye öncelikle (I, you, we, they, he, she, it) özne ile başlanır. Ardından ise Should kelimesi kullanılır ve ardından fiiller olduğu gibi ilk haliyle yazılır.
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
Should have been V3 kalıbı, olması gerektiğini düşündüğünüz, ama gerçekleşmemiş durumlar için kullanılır. Bu ifade İngilizce'de konuşma dilinde tartışmalarda sık kullanılır. You should not have lied to me!
'Would', İngilizcedeki “modal verbs” grubunun üyelerinden biridir. Basitçe tanımlayacak olursak, gelecek zaman anlamı vermek için “future tense”lerde kullanılan “will”in geçmiş zamandaki halidir diyebiliriz.
Temel anlamda would kelimesi geçmişteki geleceği anlatmaktadır. Türkçedeki “-ecekti, acaktı” ekleri would kullanımı ile karşılanmaktadır. İngilizcede would kullanımına örnek cümlelerden bazıları şunlardır: I thought I would clean the house yesterday.
Ancak aralarında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
Olumsuz yardımcı fiil olarak kullanılan gelecek zaman "Won't" olmaması yönündeki cümleler için kullanılır. I will not (won't) go to cinema, Sinemaya gitmeyeceğim, I won't sleep -Uyumayacağım You Won't run -Koşmayacaksın, He Won't go to school- okula gitmeyecek şeklinde cümleler olumsuz hale getirilebilmektedir.
İngilizcede bir şeyi yapmanın gerekli veya gereksiz olduğunu ifade etmek için “should” kullanılır. Bu sözcük, İngilizcede “modal verbs” denilen, gereklilik ve zorunluluk bildiren yardımcı fiiller grubunun bir üyesidir. Türkçe çeviride “-meli, -malı” eki olarak karşılık bulur.
May; mayıs, -ebilmek, -abilmek, amaç belirtmek ve olasılık belirtmek için kullanılabiliyor. May kelimesi olasılık belirtirken, bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında kibar bir şekilde izin istemek için de may kelimesi kullanılabilmektedir.
Might yardımcı fiili, may yardımcı fiilinden farklı olarak gerçekleşme ihtimali düşük olan durumları ifade etmek için kullanıldığı gibi devrik cümlelerde, daha resmi ve kibar durumlarda kullanılır. ❗ might not ifadesinin mightn't gibi bir kullanım formu yoktur. Might + subject (I, you, we, they, he, she, it) + V1 ?
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
Önermek fiilinden türetilen öneri kelimesi, 1932 yılında gerçekleşen dil devriminden sonra literatüre girdi. İki ya da daha fazla seçenek arasında kalmış kişilere verilen tavsiyelere öneri denir. ''Sinemaya gidelim mi?'' - ''Birlikte ders çalışalım mı'' gibi teklifler de öneri cümlelerine örnek olarak gösterilebilir.
Teklifte Bulunma Kalıpları
İngilizcede birine teklifte bulunmak için kullanılan kalıp let's + verb kalıbı kullanılır. Hadi yapalım, hadi gidelim gibi anlamlara gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri