Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20'lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişim gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir.
Tedaviden 1 saat sonra; 1 adet, 18 saat sonra 1 adet; ağrı kesici almanız tavsiye edilir. Daha sonra ağrı oluşma durumuna göre günde 3 adete kadar alabilirsiniz. 48 saat sonra hafif ağrı seyredebilir, şiddetli ağrı olması durumunda hekiminizle iletişime geçin.
Çekimden sonraki birkaç gün şişlik, ağrı hissetmeniz normaldir. Tamamen iyileşme süresi ise 10 günü bulabilir.
Ortalama 2 gün devam eden ağrının sonunda eğer diş derinin üstüne çıkmayı başaramazsa derinin içinde büyümeyi sürdürebilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir. Ancak bu ağrı eğer diş dışarı çıkamazsa 2 haftaya kadar devam edebilir. Ağrı uzun sürer ve diş dışarı çıkmazsa mutlaka bir diş hekimiyle görüşün.
İlgili 43 soru bulundu
20'lik Diş Ağrısı
Çünkü yirmilik diş ağrısı; çenede ve başta bile hissedilir. 20 yaş dişi ağızda enfeksiyona neden olduğuysa şu belirtileri verir: 20'lik dişin çevresinde kırmızı ve iltihaplı diş eti. Yüzde şişlik. Ağrı ve hassasiyet.
Bir diğer deyişle diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmayan ve yirmilik dişini güvenle çıkarabilen kişiler dahi ağrı ve sancı hissedebilir. Bunun sebebi dişin büyüme süreciyle birlikte diş etlerinin yarılması, diş köklerinin zorlanması ve çene kemiğinin büyüyen dişe alan açmak için genişlemesidir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Diş zonklamasının süresi genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Eğer diş zonklaması geçici bir durumun sonucu ise, örneğin geçici bir diş eti irritasyonu veya geçici bir enfeksiyon, genellikle birkaç gün içinde iyileşme görülebilir.
Şiddetli diş ağrısı özellikle geceleri başlar. Çünkü hormonal değişiklikler ile damar içi basıncın artması ve damarsal genişlemeler, geceleri ağrıyı daha şiddetli hissetmenize sebep olur. Gece başlayan diş ağrısı için yapılabilecek en doğru hamle, ağrı kesici bir ilaç alarak en yakın diş hekimine gitmektir.
En yaygın olarak kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar arasında ibuprofen ve naproksen bulunur.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
İltihabın kök dışına doğru yayılmaya çalışmasıyla dokularda baskı ve bu nedenle ağrı oluştuğunu vurgulayan Güzey, “Bu durum diş hekimliğindeki en şiddetli ağrıdır. Şiddetli ağrının bilhassa gece oluşmasının sebebi; gece saatlerinde hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarımızın genişlemesidir.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
20'lik diş ağrısı genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürer, ancak her bireyde farklı olabilir. Ağrı süresi, dişin çıkma şekline, kişinin ağrı toleransına ve uygulanan tedavi yöntemine bağlıdır.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir.
Özellikle çürüğe bağlı oluşan yirmi yaş dişi ağrılarında antibiyotik kullanımının hiç bir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri