Yazılımda WGS84 datumundaki coğrafi koordinatlar (enlem/boylam) kullanılmaktadır (URL 3).
Google Earth, 1984 yılından günümüze kadar ana kara üzerinde yapılan değişimlerle birlikte iklim değişikliğinin sonuçlarını bizlere daha net gösteriyor.
Bir yeri aramak için Google Haritalar'a enlem ve boylam GPS koordinatlarını girin. Ayrıca, daha önce bulduğunuz yerlerin koordinatlarını da görebilirsiniz. Enlem ve boylamın yanı sıra, adresi olmayan bir yeri paylaşmak için Plus Code'ları kullanabilirsiniz.
Google Earth görüntülerinin ortalama güncelleme aralığı 1-3 yıl arasında değişiyor. Devamlı güncellenen modern şehirler ve ilgi alanları ise havadan fotoğrafların kullanılmasıyla, detaylı ve hatta 3D modellere kavuşuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Daha önce sadece askeri kurumların erişebildiği uydu görüntülerini, tüm insanlığa açan Google, bu servisini önceleri 4-5 yılda bir güncellerken şimdi her yıl yeniden güncellenen uydu haritası kimseye garip gelmiyor.
Google Earth'ün uydu, hava aracı, 3D ve Street View görüntülerinden oluşan zengin bir görüntü koleksiyonu vardır. Görüntüler zaman içinde sağlayıcılardan ve platformlardan toplanır. Görüntüler gerçek zamanlı olmadığından canlı değişiklikleri görmezsiniz.
1)World Geodetic System 1984 (WGS84)
Jeosentrik(Yer merkezli) olan bu datum dünyanın ağırlık merkezini başlangıç noktası olarak kabul eder. Duyarlılığı daha yüksek olduğu için ITRF sistemine bağımlı olarak 1984 yılında yeniden belirlenmeye çalışılmıştır.
Klasik ölçme teknikleriyle oluşturulmuş ülke nirengi ağları ve bugüne kadar yürütülen, halen de yürütülmekte olan hemen hemen tüm haritacılık hizmetleri, European Datum 1950 (ED50)'ye dayandırılmaktadır. Oysa, GPS ile elde edilen nokta koordinatları World Geodetic System 1984 (WGS84)'e dayalıdır.
Universal Transversal Mercator (UTM) (WGS 84)
Türkiye'ye denk gelen dilim numaraları 35, 36, 37, 38'dir. Bu dilimlerin orta meridyen boylam değerleri sırasıyla 27°, 33°, 39° ve 45°'dir. Koordinat sisteminin yatay ekseni ekvator ve düşey ekseni dilim orta meridyenidir.
Uygulamanın kullanımı çok basit: Tarayıcı üzerinden Google Earth Timelapse'a girip bir yer ismi yazıyorsunuz (koordinatlarla da aranabiliyor). “Kirazlı, Çanakkale” yazdığımızda, aradığımız bölgeye “uçuyoruz.” Aşağıdaki oynat (play) logolu tuşa bastığımızda ise tarihi uydu görüntüleri akmaya başlıyor.
2007 yılında ABD'nin çeşitli şehirlerinde başlamış ve o tarihten bu yana kırsal alanları da kapsayacak şekilde dünya genelinde sürekli olarak büyümüştür. Google Haritalar üzerinde Street View ile görüntülenmiş olan alanlar mavi çizgiler ile belirtilmektedir.
Google Earth uygulamasının yeni özelliği "Timelapse" tanıtıldı. Bu özellik, Dünya'nın herhangi bölgesinden uydu fotoğraflarıyla 1984'ten beri yaşanan değişimi "hızlı çekim" görmeyi mümkün kılıyor. Uluslararası medya, küresel iklim değişikliğinin etkilerini göstermek için Timelapse görüntülerini kullanmaya başladı.
TÜBİTAK UZAY, Kalkınma Bakanlığı desteği ile başlattığı Uydu Görüntü İşleme ve Geoportal Oluşturma (GEOPORTAL) Projesi kapsamında gözlem uydularından elde edilen görüntülerin internet ortamında paylaşılabilmesi için GEZGİN Portal'ını (www.gezgin.gov.tr) geliştirmiştir.
Tarihin, yazının M.Ö. 3200 yılında bulunması ile başladığı kabul edilmektedir. Bilim adamları da, dünyada harita sayılabilecek ilk örneği, M.Ö. 6200 yılına dayandırdığından haritacılık tarihinin ne kadar eski olduğu ortaya çıkacaktır.
ED50 elipsoidi, ITRF96 elipsoidal normali doğrultusunda yaklaşık 40 m aşağıdadır.
Datum, herhangi bir noktanın yatay ve düşey konumunu tanımlamak için başlangıç alınan referans yüzeyidir. Datum, Yer'in şeklini ve boyutunu tanımlayan bir referans sistemidir. Bir datum; elipsoidi, enlem-boylam oryantasyonu ve fiziksel bir orijin ile tanımlanır.
Koordinatların nasıl görüneceğini belirleme
Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B. Evrensel Transvers Merkatörü (UTM): ör. 10 G 055974, 4282182.
Global datumda başlangıç noktası dünyanın kütle merkezidir. Örneğin WGS84 ve NAD 1983 datumu global datumdur. sistemidir.
Tag Archives: CBS
Datumlar, coğrafi koordinat sistemlerin oluşturulabilmesi için gerekli olan referans sistemleridir. Enlem ve boylamlar, belirli bir yeri dünya yüzeyinde ifade etmek için kullanılırlar. Enlem ve boylamların daima datum cinsinden belirtildiğini unutmamak gerekir.
UTM sisteminde dünya 180° meridyeninden başlamak üzere 6° boylam aralıklı 60 dilime ayrılmıştır. Dilimler 1'den başlamak üzere doğuya doğru artan sırada olmak üzere 1 ile 60 arasında numaralandırılmıştır. Her bir dilim bir projeksiyon sistemini belirtmektedir. Silindir dilim orta meridyeninde dünyaya teğet alınır.
Google'ın ücretli hizmetlerinden Google Earth, artık aylık abonelik ücreti istememeye karar verdi. 399 dolarlık abonelik ücretini kaldıran Google, Google Earth Pro'ya erişimi tamamen ücretsiz hale getirdi.
Resmi olarak Google Earth Türkiye'de yasaklı olmamasına karşın Android Google Play Mağazası'ndan indirilemiyor. Ancak Google Earth APK dosyasını indirerek mobil cihazınızda kullanabilirsiniz.
Google Earth Pro sürüm 7.3'ü indiriyorsunuz. Bu sürüm, önerilen güncellemeleri otomatik olarak yükler. Google Earth Pro'nun önceki sürümlerine geçmek istiyorsanız, lütfen Doğrudan Yükleyiciler sayfasına gidin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri