Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Direnç sabit olduğuna göre gerilim(volt) arttıkça akım(amper) artacaktır.
Devrede gerilim arttıkça güç artar, gerilim azaldıkça güç azalır. Bundan dolayı güç, gerilim ile doğru orantılıdır. Alıcının gücü, alıcının devreden çektiği akıma da bağlıdır. Akım şiddeti artarsa güç artar, akım şiddeti azalırsa güç azalır.
Ülkemizde, evdeki elektrik alternatif akım, tek fazlı ve 220 volt, 50 hertz şeklinde kullanır. Bununla birlikte, voltaj sabit 220 olarak verilir. 220 voltun %10 üst ve altı voltlar dalgalanma olarak isimlendirilir. Bu voltaj aralığı cihazlar için tehlikelidir.
Orijinal şarj cihazında bulunan output volt değeri 5.0V ise daha yüksek volt değerine sahip bir şarj cihazı ile şarj etmenizi tavsiye etmeyiz. Daha yüksek volt değerine sahip bir şarj cihazı kullanırsanız eğer şarj entegresini yakma ihtimaliniz çok yüksektir.
İlgili 22 soru bulundu
Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir. Bu durumu bir su borusuna benzetebiliriz.
Hızlı şarj ise pile hasar vermeden daha fazla güç girişine olanak tanır. Yani eski bir cihaz 5 volt, 1 amperlik bir adaptörü desteklerken, Hızlı Şarj destekli bir telefon 9 voltluk, 2 amperlik bir adaptörü kullanabilir.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
İnsan vücudunun toplam direnci 2500 ohm değeri alınıp, insan için tehlikesiz olan akım değeri de 20 mA alınırsa, sınır değer olarak 50 volt'luk bir temas gerilimi kabul edilebilir. Yüksek frekanslı akımlarda insan vücudunun direncinin artması nedeni ile tehlikenin azaldığı söylenebilir.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve trafolar 380 000 Volt= 380 kVolt olup en uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kVolt kullanılır.
Gerilimleri arasında faz farkı olan birden fazla tek fazlı yapının birleştirilmiş halidir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir.
Volt, bir elektrik devresindeki elektriksel bir güç kaynağından, genellikle bir pilden veya bir prizden, bir elektrik devresindeki diğer bileşenlere akan elektrik akımının miktarını ölçmek için kullanılır. Volt ölçümü, bir voltmetre kullanılarak gerçekleştirilir.
Aküde kullanılan DC voltajla temas kurulduğunda insanı çarpmaz , sadece AC voltaj çarpar. DC voltajında daha farklı bir etkisi olur yüksek DC voltaja( 150-200 )uzun süre maruz kalınırsa elktroliz nedeniyle yanığa neden olacaktır. FAkat aküdeki 12 voltluk düşük bir voltaj size zarar vermez.
55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür. Doğrudan 220 volt elektrikle yanan seyyar lambanın kabloları yıpranmışsa, elektrik çarpması kaçınılmaz olur… Tesisatlarda mutlaka kaçak akım rölesi, topraklama olmalı.
Elektrikli cihazların yalıtımında bir bozulma olması durumunda, genellikle cihazın gövdesine voltaj iletilir. Bu durumda, "topraklama" bu acil durum akımı için bir drenaj görevi görür. Topraklama kalitesinde bozulma olması durumunda, mevcut parametrelerdeki dalgalanma olasılığı önemli ölçüde artar.
Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi, Elektrik Mühendisi Erkan Güçyetmez ise insan vücudunun direncinin 50 volt olduğunu söyledi. Güçyetmez, enerji akımının bu rakamın üzerine çıkması halinde vücudun refleksler gösterdiğini ifade ederek, ”Kasılma ve titreme başlar.
Burada önemli nokta, aşırı yüksek gerilimin insan derisinin dielektrik özelliklerini bozabilmesi ve vücut direncini düşürebilmesidir. Bu sayede aynı gerilim ile çok daha yüksek akım üretmek mümkün olur. İnsan vücudu için dielektrik özelliklerin bozunması olayı yaklaşık 600 Volt seviyesinde başlar.
Yapılan çeşitli deney- ler ve ölçüler sonunda 220 V'da insan vücudunun direncinin 1000 ohm-3300 Ohm arasında ve 50V'da 1600 Ohm-5 Ohm arasında değerler aldığı tespit edilmiştir. Ortalama olarak bu- nun 1000 Ohm ile 3000 Ohm arasında değerler aldığı kabul edilebilir.
Elektrik Çarpma Süresi
Akım dokulardan ne kadar uzun süre geçerse verdiği zarar da o kadar artmış olur. Bununla birlikte ölüm olasılığı da artar. 12 volt gibi tehlikesiz olarak kabul edilen düşük bir akım dahi uzun zaman maruz kalınırsa ölüme sebep olabilir.
Fakat öncelik Gerilimdedir. Diyelimki 1Volt 300 Amperlik bir gerilim kaynağımız olsun bu insanı çarpmaz.Fakat tam tersi 300 Volt 1 Amper insanı öldürür.
90 Volt üzeri akımlar öldürebilir. İnsan sinir sistemi 90 Volt ile çalışır, Türkiyedeki ev elektriği monofaze 220 Volttur. Genelde 180-250 Volt arası dalgalanır. Uzun süre akım alırsa sakat kalma, yaralanma ihtimalin ölme ihtimalinden fazladır.
1 Amper Kaç Volttur? 10 Watt bir gücün bulunduğu dirençsiz (güç kayıpsız) bir ortamda 1 Amper 10 Volt'tur.
Volt x akım = watt 12v x 25A = 300 watt.. Watt bazen P olarakta karşımıza çıkar.
Umut Bilişim 5 Volt- 2 Amper -10 Watt 5.5 Mm*2.5 mm Uçlu Fiyatı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri