Üç şekli vardır. 1.Görsel İletişim: Afişler, fotoğraflarla kurulan iletişim türü. 2.Yazılı ve Görsel İletişim: Gazeteler, dergiler ve broşürlerle yapılan iletişim. 3.Uzaktan Yapılan Sesli İletişim: Radyo, televizyon, sinema, telefon kanalıyla yapılan sesli ve görüntülü iletişim türüdür.
Günümüzde kullanılan görsel iletişim araçlarına örnekler verecek olursak; kitaplar, süreli yayınlar, televizyon, afişler, broşürler, internet, cep telefonu en sık kullanılan araçlar olarak değerlendirilebilir.
Bu tasarım; metin, renk, şekil, grafik, resim, fotoğraf, illüstrasyon ve diğer görsel unsurları kullanarak mesajları iletmek, bilgiyi görsel olarak organize etmek ve hedef kitleye etkili bir şekilde aktarmak için görsel araçlar ve tekniklerin kullanılması anlamına gelir.
Görsel medya organlarında çalışan; iletişime ek olarak sanat disiplinine ve dijital medyaya da hakim, bilgisayar temelli iletişim teknolojilerini çok iyi şekilde kullanan, video, fotoğraf, ses, grafik, yazı, üç boyutlu tasarım, animasyon tasarımını gerçekleştiren kişiler "Görsel İletişim Uzmanı" olarak bilinir.
İlgili 20 soru bulundu
Görsel iletişim kanalları ise; hem bireylere, hem toplumlara hem de profesyonel platformlara hitap edebilecek kadar geniş kapsamlıdır. Görsel iletişim kanallarından bazıları, kitaplar, dergiler, televizyonlar, reklam araçları gibi görme duyumuza hitap eden kanallardır.
Görsel İletişim Araçları
Görsel bilgi ve iletişim araçları bir bilgiyi veya mesajı ifade etmek ya da iletişim kurmak amacıyla göze hitap eden iletişim araçlarıdır. Örnek: Televizyon, dergi, bilgisayar, gazete, kitaplar, resimler vs.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
resimler, imgelerin insan üzerinde etkisine ilişkin şekil çizilerek yapılmış ilk görsel iletişim örnekleridir (Uçar, 2004: 17).
Görüntü, merak uyandırıcı ve izleyenin dikkatini dağıtmamalıdır. Hiyerarşi, ardışıklık ve yakınlık ilkeleri gözetilmelidir. Reklamcılıkta ve tanıtım alanlarında yoğun olarak kullanılır. Görsel, reklamın başlığını, sloganını okuma isteğini duyurmalıdır.
Görsel bilginin insanlar arasındaki akışını sağlayan iletişim grafik sanatının var olmasını sağlar. İyi bir tasarım geleceğe yönelik bir yatırım olarak görülebilir. Günümüzde yaşamı kolaylaştırma, grafik imgelerle iletişim kurabilme alışkanlığımıza koşut olduğu söylenebilir.
2) Görsel araçlar: Resimler, yazı levhaları, duvar resimleri, fotoğraf, slayt, film, kukla vb. 3) İşitsel-Görsel araçlar: Bilgisayar, televizyon, sesli filmler vb.
Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı bölümü mezunu bireyler web tasarımcılığı, kültürel ve sanatsal etkinliklerin oluşturulmasında, medya kurumlarında ve reklam ajanslarında da iletişim uzmanı olarak görev yapabilmektedirler.
Manuel ve bilgisayar ortamında illüstrasyon projeleri üretimi dersin kapsamındadır. Görsel iletişim tasarımında problem çözme yöntemleri, soruna yaklaşım, araştırma, problemin tanımlanması, hedef kitle, problemin görsel olarak çözümü ve değerlendirilmesi gibi tasarım süreçlerini öğrenme.
Yazılı İletişim (İş mektupları, raporlar, formlar, anketler, makaleler, kitaplar, yazılı notlar vb.) Sözlü İletişim (Konuşmalar, sunuşlar, mülakatlar, toplantılar, telefon görüşmeleri vb.) Beden Dili (Mimikler, jestler, ses tonu, duruş, kişiler arası mesafe, kıyafet, aksesuar, koku, mekan kullanımı vb.)
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Etkili iletişim, ortak bir bağlamda bir ya da daha fazla kişiye hitap ederken iletişim becerilerinin etkin şekilde kullanılmasına denir. İletişim yazılı, sözlü ve sözsüz olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır.
Optik iletişim ya da optik telekomünikasyon, bilginin iletilmesi için ışığın kullanıldığı iletişim türüdür. Görsel olarak ya da elektronik aletler kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Hedef: Görsel iletişim tasarımı, mesajların etkili bir şekilde iletilmesini ister. İletişim amaçlarına göre tasarım yapar ve hedef kitlenin anlamasını sağlamak için görsel unsurları kullanır. Grafik tasarım ise daha spesifik olarak görsel mesajların yaratılması ve düzenlenmesiyle ilgilenir.
Mezuniyet Koşulları Görsel İletişim Tasarımı Lisans Programında 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri