İç mekanlarda; kötü ışıklandırma, basıklık-darlık, fazla köşeli yapılar, verimsiz düzenlemeler, renk uyumsuzluğu, toplumsal alanlarda kirli malzeme kullanımı, kullanıcının kültür ve zevkine uyumsuz eşya düzeni.
Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmamalı, kağıt,cam,plastik gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamalıyız. Ev ve fabrika bacalarından çıkan gazlar hava kirliliğine yol açtığı için filtre kullanmalıyız. Yeşil alanları arttırarak orman tahribatını önlemeliyiz. Ozon tabakasına zararı olan herhangi bir üründen kaçınmalıyız.
İlgili 30 soru bulundu
Hava Kirliliği Nedenleri
Kalitesiz yakıt kullanımı Egzoz gazları Soba ya da kalorifer gibi ısıtıcıların, uygun koşullarda yakılmaması Olumsuz hava koşulları
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
Hava kirliliğinin ana kaynakları sanayi, tarım, trafik ve enerji arzıdır. Maddeler yandığında, havayı kirletebilen veya havada reaksiyona girerek kirletici etki oluşturabilen maddeler açığa çıkar veya salınır. Büyük ölçekli hava kirliliği ayrıca VOC ve partikül madde emisyonlarını da içerir.
Çevrenin canlı ve cansız öğelerini olumsuz yönde etkileyen, üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına “çevre kirliliği” adı verilmektedir. Çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle bozulmasıdır.
Görüntü kirliliği, hem insanların hem de diğer canlıların üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Görüntü kirliliği, psikolojik, fiziksel, ekonomik, doğal çevre ve sosyal çevreyi olumsuz açıdan etkileyen bir faktör konumunda olabiliyor.
Toprak kirliliğine karşı alınacak tedbirler
Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edilmesi, Çöplerin toprağı kirletemeyeceği bir yerde ve şekilde toplanması, Deterjanlı ve diğer atık suların belirli yerlere dökülmesi, Toprağı kirletenlerin ve kirlenmesine sebep olanların uyarılması.
dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enkazlar, düzensiz trafik, plansız köprü ve altgeçitler, gelişi güzel atılan atıklar, levha ve tabelalardaki oransızlık, renk ve biçim uyumsuzlukları, ışık kirliliği.
Görmeyi engelleyen, genellikle görsel sıkıntıya neden olan aşırı ve göz kamaştırıcı ışık kirliliği türüdür. Tipik parlama kaynakları arasında doğrudan veya yansıyan güneş ışığı, araba farları ve korumasız güvenlik ve sokak aydınlatmaları bulunur.
Çevre kirliliği veya kirlenmesi şu şekilde tanımlanmaktadır: Bütün canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen, cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin; hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayıdır.
Hava kirliliği birincil ve ikinci olmak üzere ikiye ayrılır. Birincil kirlilik, doğrudan gerçekleşirken ikincil kirlilik, birincil kirliliğin atmosferde yarattığı etkiye bağlı olarak oluşur.
Hava kirliliği, atmosferdeki havanın insan sağlığına zararlı olan maddelerle kirlendiği durumlarda ortaya çıkan bir sorundur. Bu kirleticiler, sanayi kaynaklı emisyonlar, taşıt trafiği, enerji üretimi ve tarım gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanabilir. Ayrıca doğal afetler de hava kirliliğine neden olabilir.
Temiz, boş bir sprey şişesinde bir ölçü sirke ile bir ölçü suyu karıştırın. Çözeltiyi plastiğin üzerine püskürtün. Plastiği tamamen ıslatan sirke çözeltisiyle plastiğe bolca püskürtün. Sirke, sert yüzeyleri dezenfekte etmenin yanı sıra yağ, küf ve sert su lekelerini çıkarmada iyidir.
Geri dönüştürülen plastikler sera örtüsü yapımında, otomotiv sektöründe yedek parça ve plastik torba üretiminde, atık su boruları, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler, marley ve çeşitli plastik dolgu malzemelerinde kullanılırlar.
Cinslerine göre ayrıştırılan plastik atıklar yıkandıktan sonra kırma makinelerinde kırılıp, küçük parçalara ayrılır ve kurutulur. Kurutulma işleminden sonra eritilir, eriyik haldeki plastik filtrelerden geçirilerek kesme işlemi yapılır ve boyutlandırılır ve granül (plastik hammaddesi) haline getirilir.
Hava kirliliği, havanın doğal bileşiminin çeşitli nedenlerle değişmesi, havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına, ekolojik dengeye ve eşyalara zararlı olabilecek derişim ve sürede bulunmasıdır.
Hava kirliliği olmasaydı insan ömrü ortalama 2.6 yıl daha uzun olurdu. Hava kirliliği Hindistan, Çin ve ABD gibi yerlerde insan ömrünü 12 yıla kadar kısaltıyor. Partikül kirliliğinden dolayı insan hayatı son 18 yılda 9 ay azaldı. Kurallara uyulsaydı 4.1 milyar insanın ömrü 3 yıldan fazla uzayacaktı.
Taşınabilir küçük cihazlar ile ölçüm;
Ortamdaki CO sensör tarafından algılanır. Algılanan gaz, sensör çıkışında bir gerilim oluşturur. Mikroişlemci tarafından işlenen bu değerler cihaz üzerindeki ekrana değerleri yazarak kirlilik oranı belli olmuş olur. Sınır değerlerinin aşıldığını ölçtüğü zaman sesle ikaz eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri