1. Görünüşte Dinleme: Dinlermiş gibi yapmak; “dinliyorum kulağım sende” denir... Aslında sözlerin hepsini işitir ama hepsini algılamaz. Biraz sonra ne söyleyeceğini ya da günlük programını düşünmek gibi başka konulara yönelimdir.
Yüzeysel dinleme: Yüzeysel dinleyici konuşmanın ayrıntılarına dikkat etmez, genel konu ve içerik hakkında bilgi sahibi olmak onun için yeterlidir. Edilgen dinleme: Dinleyici söylenen her şeyi dinler ama tamamen pasiftir, konuşmaya herhangi bir katkı sunmaz, eleştiri getirmez, sadece dinler.
Etkin dinleme, konuşmacının nasıl söylendiğinden çok, ne söylediğine odaklanmaktır. Dinlemek, duymaktan hangi anlamda farklıdır? Dinlemek aktif bir süreçken duymak pasif bir faaliyettir. Dinlemek bilinçli çaba, konsantrasyon ve ilgi gerektiren, işitme zahmetsiz bir etkinliktir.
Aktif dinleme türü ise iletişim etkinliği artırır. Aktif dinlemede dinleyici konuşmacının mesajının tamamlamaktan sorumludur. Aktif dinlemede dinleyici sözlü,sözsüz diğer iletişim unsurlarını dikkat eder. Aktif dinleyici empatik dinleyicidir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Dikkatini karşısındaki kişiye verir. Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinler. Göz teması kurar. ▪ Son sözü söylemek için çabalamaz. ▪ Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). ▪ Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalışır.
Araştırmada21 farklı dinleme türünün toplamında 81 farklı adlandırmaya sahip olduğu (eleştirel dinleme, sorgulayıcı dinleme, kritik dinleme gibi) saptanmıştır. Çalışma sonucunda aynı içeriğe sahip dinleme türleri birleştirilmiş, başlangıçta 93 olan tür sayısı 33'e düşürülmüştür.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Sinirli, gergin, bunalmış personel ya da müşteri, sözü bölündüğü anda daha da kontrolden çıkabilir ve mevcut durum krize dönüşebilir. Bu nedenle karşı tarafın sözünü bölmemek etkin dinlemenin ilk kuralını oluşturur.
Tarafsız, pasif dinleme; katılımsız dinleme olarak da bilinir. Bu dinleme türünde dinleyici sadece sessiz bir biçimde konuşmacıyı dinler. Dinleyici, konuşmacıya ve anlatılan konu ya da konulara odaklanır. Konuşmacı ile etkileşime girilmez.
Etkisiz olarak adlandırılan dinleme türleri ise Yetersiz dinleme, Kalıplaşmış dinleme, Yüzeysel Dinleme, Görünüşte Dinleme, Seçerek Dinleme, Duyguya Saplanarak Dinleme, Savunucu Dinleme ve Tuzak Kurucu Dinleme.
Duyguya saplanmış dinleme: ❖Her söylenen ifadede bir hüzün ya da espri çıkarmaya çalışan bireylerin dinleme tarzıdır.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Dinlenecek olan kişiye güven vermek ve konuşulanlardan ve ya anlatılanlardan dolayı kimsenin yargılanmayacağını bildirmek de konuşacak olan kişinin daha doğru bir şekilde anlatmasını sağlayacaktır. Ayrıca dinleyici konumunda olan kişiler içinde daha başarılı bir dinleme olacaktır.
“Dinlemek büyülü ve tuhaf bir şeydir, yaratıcı bir güce sahiptir. Bizi dinleyen arkadaşlar, aynı zamanda ileri götürenlerdir. Bizi dinlediklerinde yeniden yaratılır, açılır ve büyürüz.”
Yanlış Dinleme Biçimleri
Dinlerken başka şeyler düşünmek veya ilgilenmek. Konuşmacının sözünü kesmek. Konuşmacıyı dinlemek yerine onun görünüşü ile ilgilenmek. Sabırsız olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri