Göz açtırmamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Göz Açamamak", bir kişinin kendisini çok zor ve baskı altında hissettiği bir durumda kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin üzerindeki yoğun baskı, korku, endişe ya da saygıdan dolayı rahat davranamadığını veya hareket edemediğini belirtir.
"Göz açtırmamak" ifadesi, genellikle bir kişinin başka birisine sürekli baskı yapması, üzerinde sıkı bir kontrol uygulaması veya rahat hareket etme olanağı tanımaması anlamında kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Gözü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yararlıyı yararsızı, iyiyi kötüyü ayırt edebilir duruma gelmek.“Yaşı büyüdükçe gözü de açılmaya başladı.”
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
TDK'ya göre "gözü doymak" deyimi; Çok istenen bir şeyin yeterli miktarı elde edildikten sonra daha çoğunu istememek.
Ağzını bıçak açmamak deyimi bir konu hakkında meydana gelen hayal kırıklığı, üzgünlük ya da kırgınlık sebebiyle konuşmamaktır. Kişinin ya da kişilerin yaşamış olduğu üzgünlük nedeniyle, bu konuyu açmaması olarak da ele almak mümkün.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir. Kulağını dört açmak deyimi de aynı anlamda kullanılır. Genellikle şiirlerde kullanılan mübalağa (abartı) sanatı bu deyimde de yer almaktadır.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözleri kapanmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Saçını başını yolmak" deyimi, bir kişinin aşırı üzüntü, stres veya öfke gibi güçlü duygusal durumlar içinde olduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle, bir kişinin yaşadığı yoğun duygusal çalkantıyı ve bu durumun yol açtığı çaresizlik veya sinir krizi hallerini vurgulamak için kullanılır.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
"İç açmak" deyimi, genellikle kişinin kendisini daha iyi, hafif veya mutlu hissetmesini sağlayan bir durum ya da eylemi ifade eder. Bu ifade, sıkıntıdan, stresten veya üzüntüden kurtulmayı, rahatlamayı simgeler.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Ku umne tuh- (Göz önüne çıkmak) “aklına gelmek; hatırlamak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “gözünün önüne gelmek” ve “gözünde canlanmak” deyimleri ile ortak anlamdadır.
Gözü ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimseyi sanki tanır gibi olmak.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Gözleri yollarda kalmak" deyimi, bir kişinin beklediği, özlediği veya gelmesini dört gözle beklediği bir insan için sürekli olarak yolunu gözlediğini, her an gelebileceği umuduyla dikkat kesildiğini ifade eder.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri