Göz kaşıntısının en etkili tedavilerinden biri temiz bir bezle yüze uygulanacak soğuk komprestir. Bunun yanı sıra yapay gözyaşı damlaları, antihistaminik ilaçlar, antibiyotik damlalar, tuzlu su çözeltisi gibi tedavi seçenekleri de göz kaşıntısının semptomlarını hafifletmek için uygulanabilir.
Kaşınan göze sıcak veya soğuk uygulamak kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bunun için bir havlu sıcak veya soğuk suyla ıslatılarak gözün üzerine koyulabilir. Kuru göz problemi yaşayan kişiler odalarında hava nemlendirici buhar makineleri kullanabilir. Nemli hava gözdeki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesini sağlar.
Göz alerjisinin en iyi tedavisi alerjiye neden olan durumlardan kaçınmaktır. Ancak özellikle mevsimsel alerji söz konusuysa bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Göz alerjisi tedavisinde yaygın olarak denenen yöntemlerin başında antihistaminik ilaçlar, dekonjestanlar ve göz damlaları gelir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Alerjik konjonktivit durumunda, göz kaşıntısına genellikle burun akıntısı veya göz yaşarması gibi diğer semptomlar da eşlik eder. Doktor, göz ve burun damlası gibi lokal ilaçlar hem de oral antihistaminikler reçete edebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Çoğu zaman, gözlerdeki kaşıntı alerjik nedenlerden ve hava kirliliğinden kaynaklanır. Polen, toz ve çimen gibi tahriş edici maddeler (alerjenler) göz çevresindeki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salınmasına neden olur. Histamin salınımı da gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişliğe neden olur.
Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Çeşitli dermatit türleri, göz çevresinde ve göz kapaklarında egzama üretebilir. Bu durum, renk değişikliği, kaşıntı ve şişmeye neden olur. Atopik, temas ve seboreik dermatit, göz bölgesinde egzamaya neden olabilir. Alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalmanın bir sonucu olabilirler.
PATANOL etkin madde olarak olopatadin içerir. PATANOL mevsimsel alerjik konjunktivitin oküler belirtilerinin ve bulgularının tedavisinde kullanılır.
Bazı insanlar özellikle dumana, egzoz gazına ve bazı parfümlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Göz kaşıntısının yaygın görülen nedenlerinden biri de viral, bakteriyel ve mantar nedenli enfeksiyonlardır. Sık görülen enfeksiyonlardan biri olan konjonktivitte gözün beyaz kısmı pembeleşir.
Göz çevresi kuruluğu neden olur? Makyaj alışkanlıkları, sabun, yanlış ürün kullanımı, yüzme havuzlarından gelen klor, cilt bakımı veya saç ürünleri, rüzgar veya toz göz çevresi kuruluğuna sebep olabilecek dış etkenlerden.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz kapağı kızarıklığı tedavisi için öncelikle bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz önerdiği takdirde antibiyotikli steroidli kremle iltihabın kurutulması gerekmektedir. Kremi temizlemek için sıcak su ve pamuk kullanılması daha uygun olacaktır.
Cildi nemli tutmak ve kuru kalmasını önlemek için krem, losyon ve merhem kullanın. Alerjik reaksiyonlu kaşıntı ise, kaşıntıyı durduracak gelen doktor onaylı antihistaminik, steroid ve antifungal ilaçlar ilaç kullanın. Kaşıntıya alerjik reaksiyon oluşturan ilaç veya gıda her ne ise tespit edip, onu almayı bırakın.
Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
1-Kaşıntıya mutlaka soğuk pansuman ya da soğuk su ile yıkama yapılmalıdır. Kaşıntıya engel olması hem tedavi başarısını artırır hem de göz yüzeyinin sürekli ovalanması ile tetiklenebilen keratokonus açısından önemlidir. 2-Işık hassasiyeti için güneş gözlüğü ya da siperli şapka kullanılması gerekir.
Egzama oluşumunun altında birçok neden bulunur ve egzamanın da farklı türleri mevcuttur. Halk arasında oldukça yaygın olan diğer bir egzama türü ise göz kapağı egzamasıdır.
Alerjiler ve göz kaşıntısı için göz damlaları
Antihistaminik göz damlaları spesifik olarak alerjilerden kaynaklı kaşıntının tedavisi için formüle edilmiştir.
Göz kapaklarında egzama oluştuğunda, doktorunuz göz kapağı derisinin hassaslığını ve inceliğini göz önünde bulundurarak kaşıntıyı yatıştırmak için kortizonlu bir krem reçete edebilir. Göz kapaklarında kortizon tedavisi, çok sıkı bir şekilde uyulması gereken bir reçetedir.
Göz çevresindeki deri oldukça ince ve hassas olduğu için kurumaya daha eğilimli olur. Bu nedenle göz çevrenizi nemlendirmek ve en iyi bakımı sağlamak için göz kremini, elmacık kemiklerinin üzerine, kaş kemiğine, göz kapağına ve kaz ayaklarına uygulamalısınız.
Beyaz dut yaprakları ve taneleri sıcak suda beklediğinde, suya yapısındaki faydalı mineralleri bırakacaktır. Göz kapağında egzamaya ne iyi gelir dediğinizde bu suyu kullanabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla beyaz dut suyunu göz çevresine sürün ve güzelce temizleyin. Ancak kullanım öncesi mutlaka doktorunuza danışınız.
Göz kaşıntısı tehlikeli mi? Göz kaşıntısı, genellikle alerji, enfeksiyon ve çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Doğal yöntemlerle etkileri azaltılabilen göz kaşıntısı, şiddetli olduğunda göz doktoruna başvurmayı gerektirebilir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri