Akut glokom krizi, göz tansiyonunun aniden çok yükselip 45-50 mmHg üzerine çıkmasıdır. Bir gözün başına gelebilecek en kötü durumlardan birisidir. Önlenmesi çok önemlidir. Oluştuğunda ciddi görme kaybı hatta körlük bir iki gün içinde gelişebilir.
Göz tansiyonu yükselince göz içine kan taşıyan damarlar yüksek basınca karşı yeterince kan taşıyamaz. Yüksek göz içi basıncı ve az kanlanma, az oksijen, retina hücrelerinin yavaş yavaş ölümüne sebep olur. Basınç ne kadar yüksekse dokuların kanlanması o kadar azalır, o kadar hızlı hasar gelişir.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvısının dışa akım yolunda çıplak gözle görülmeyecek boyutta bir tıkanıklık oluşur ve bunun sonucunda artan bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden olur.
İlgili 26 soru bulundu
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir.
Daha aşağı değerlere düşerse de göz sönmeye küçülmeye başlar. Öte yandan, göz içindeki basınç yani göz tansiyonu çok yükselirse gözümüzün beyinle bağlantısını sağlayan sinir hücreleri ölmeye başlar, görme sinirimiz hasar görür, önce görme alanımız bozulur ve sonra da görme tamamen kaybedilir kalıcı körlük oluşur.
Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır, belirtileri yavaş ilerler ve müdahale edilmediği süreçte görmede sürekli bir azalma yaşanır. Bu süreç boyunca kalıcı görme kaybına neden olabilmekle beraber, müdahale edilmediği taktirde sürecin sonu kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir.
Glokomun Sebepleri
Ciddi göz yaralanmaları göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihaplarıdır. Bazı göz cerrahileri de ikincil glokom gelişimini tetikleyebilir.
Göz tansiyonu ilaçlar ile istendiği kadar düşmezse lazer ile yapılan ALT ve SLT gibi yöntemlerle birkaç yıllığına düşürülebilir. Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır.
Sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, kolestrol kontrolü, egzersiz yapmaya özen göstermek gereklidir. Dar açılı glokomu olanlar, diğer hastalıklar için verilen ilaçları alırken göz doktoruna danışmalı, çok uzun süre karanlıkta oturmalıdırlar.
Gözü damlayla uyuşturup hastanın gözüne cihaz değdirilerek yapılan mekanik ölçüm veya damla kullanmadan hava püskürtülerek yapılan ölçüm en yaygın olarak kullanılanlar arasında.
Göz tansiyonu yüksek görülen kişilerin düzenli kontrollerle göz tansiyonları ölçülür. Değerler 30 milimetre civa üzerine çıktığında yüksek riskli olarak kabul edilir. Sadece 30 milimetre civa değil 26 milimetre civa olan kişilerin kornea kalınlığı 555 mikrondan ince olan kişiler de yüksek riskli kabul edilirler.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
Göz kararması genellikle diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bulantı, baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılma hissi, denge kaybı, bulanık görme, hızlı kalp atışı ve terleme bulunabilir.
Göz tansiyonu farkına varılması güç bir durumdur. Eğer tansiyon çok yüksek değilse sinsi bir şekilde ilerler ve sonuçta geri dönüşsüz görme kaybına neden olabilir. Eğer tansiyon çok yükselirse de bulanıklık, bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Son bilimsel gelişmeler paralelinde evde glokom tedavisi için evde göz tansiyonu testi yapılabilir. Piyasaya sunulan FDA onaylı cihazlar sayesinde evde göz tansiyonu ölçümü yapmak mümkündür. Söz konusu cihaz tonometre olarak adlandırılır. Glokom testi için kullanılan cihaz tonometre olarak adlandırılır.
Halk arasında göz tansiyonu olarak tanımlanan Glokom genellikle belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Glokom tedavi edilmezse maalesef körlük kaçınılmaz sondur. Dünya körlük nedenleri arasında ikinci sırada bulunan bu hastalık aynı zamanda önlenebilir körlük nedenleri içinde birinci sıradadır.
Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir
Glokom yani göz tansiyonu baş ağrısının kaynağı olabilen en önemli ikinci sebeptir. Açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom olmak üzere iki türde glokom vardır.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri