Göz kuruluğu göz kırpma refleksinin azaldığı, uzun süreli okuma ve bilgisayar ekranına bakma gerektiği durumlarda daha çok ortaya çıkar.
Göz kırpma, göze yaklaşan herhangi bir nesneden gözü koruma, esneme ile oksijen alımı, aksırma ve öksürme refleksi yabancı madde girişine karşı koruyucu reflekslerdendir.
Kuru göz sendromu ya da latince keratokonjuktivitis sikka olarak bilinen göz kuruluğu, göz hekimlerine yapılan başvuruların nedenlerinin başında gelen bir sağlık sorunudur.
Bu tür seğirmeler genellikle geçici olup, uzun süren durumlar dışında tedavi gerektirmezler. Tedavi gerektiren seğirmeler için, sıcak kompres, Botoks® enjeksiyonu veya bazı diğer ilaç tedavileri kullanılabilir. Göz kırpmaları, daha çok çocukluk yaşlarında görülmekte ve genellikle geçici nitelikte olmaktadırlar.
Kuru göz, oküler yüzeyde hasara yol açan gözyaşı yetersizliğinden veya aşırı buharlaşmaya bağlı gözyaşı filminin düzensizliğinden ortaya çıkar. Kuru gözde ya gözyaşının üretilmesinde bir sorun vardır ya da gözyaşının aşırı buharlaşması söz konusudur. Bu durum, en sık göz bozukluklarından biridir ve sürekli artmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Diabet, hipertansiyon, allerji, depresyon ya da soğuk algınlığı veya mide-barsak sistemi tedavisinde kullanılan ilaçlar da ağız ve göz kuruluğuna yol açabilir.
Göz kuruluğu şiddetlendiğinde görme kaybı gelişebilir. Görme kaybı kuruluğa bağlı olarak gözün saydam tabakasında düzensizlik, leke oluşumu ve enfeksiyon sonucunda yara izi kalması nedeniyle oluşur. Göz kuruluğunun yol açtığı görme kaybı bazen kalıcı bir hale de dönüşebilir.
Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer.
Göz kırpma refleksi;
Bu refleks hayat boyu devam eder.
Ayrıca göz kırpmanın hareket sırasında gözün bir noktaya odaklanmasına yardımcı olduğu da düşünülüyor. Eğer ki gözümüzü kırpmayacak olursak gözümüz kurur ve bir süre sonra işlevselliğini kaybeder. Aynı zaman da gözümüz yabancı maddelere daha açık hale gelir.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Gözyaşı üretimi ilerleyen yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. Bu nedenle göz kuruluğu 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Kadınlarda özellikle hamilelik, doğum kontrol hapı veya menopoza bağlı hormonal değişiklikler nedeniyle gözyaşı eksikliğine daha sık rastlanır.
Kırpma refleksi bulunmayan hastaların göz kuruluğunu önlemek için gözyaşı damlası kullanılır. Göz steril bir spanç yardımıyla kapatılmalıdır. Düzenli olarak yapılan göz bakımı ile hastanın yaşam konforunu devam ettirmesi sağlanır. Göz bakımında enfeksiyon olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir.
Doğuştan sahip olduğumuz refleksler var olma refleksleri ve ilkel refleksler olmak üzere ikiye ayrılır. Nefes alma, emme, yutma, göz kırpma gibi refleksler doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz ve sonradan kaybolmayan reflekslerdir.
Daha çok genetik sebeplerden kaynaklanan Tourette sendromunda hastalar göz kırpma, dokunma gibi tikler ile, bağırma, boğaz temizleme gibi tiklere sahiptir. 10'lu yaşlardan sonra şiddetlenen tourette sendromu çoğu vakada 20 yaşından sonra azalma gösterir.
Strabismus ya da halk arasındaki adıyla şaşılık gözün önlenemeyen kaymasıdır. Şaşılıkta gözlerin yanlış pozisyonda bulunup farklı noktalara doğru bakar. Örneğin gözlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri dışa yukarıya içe ya da aşağıya bakabilir.
Galant Refleksi bebeğin doğum esnasında doğum kanalından dışarı doğru hareket etmesini sağlar.4-6 ay aralığında da normal gelişim sürecini izleyen bebeklerde kaybolması beklenir. Aksi durumda kuvvetli beyin felci şüphesi duyulabilir.
Nistagmus; bir veya her iki gözün, istemsiz olarak hızlı şekilde belirli yönlere doğru hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda belirti göstermeden seyreden bir rahatsızlık olsa da genellikle bulanık görme gibi birtakım görme bozuklukları bu duruma eşlik edebilir.
edilen bir reflekstir. Omurilik ile omurilik soğanı da merkezi sinir. sistemindeki diğer refleks merkezleri olarak görev.
Göz kırpmadan en uzun süre durma dünya rekoru 30 saat ve 12 dakikadır.
Çocuklarda sık göz kırpma, göz yüzeyindeki tahrişe bağlı ya da psikojenik zeminde ortaya çıkmış olabilir. Bazen de göz yüzeyindeki tahrişten dolayı sık sık göz kırpmaya başlayan çocuk, ailenin bu konudaki sık uyarısı ve hissettiği kaygılar nedeni ile bu hareketi psikojenik olarak devam ettirebilir.
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
Göz kuruluğu, gözyaşlarının gözler için gerekli nemlendirmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı gözleri nemlendirmede yetersiz kalabilir. Yetersiz gözyaşları göz kuruluğuna sebep olabilirken, göz yaşının kalitesiz olması da yine kuruluğa sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri