Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayıplı araç ihtar zorunlu mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayıplı araç ihtar zorunlu mu?

Dava, satış sözleşmesinde ayıplı aracın iadesi veya bedelinin tahsili istemine ilişkindir. 6102 sayılı TTK'nın 23/1-c maddesi gereğince malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Ayıp ihbarı zorunlu mu?

Açıkça belli değilse, alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?

Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi

-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Tüketici ihtar zorunlu mu?

Yasa açık ayıplar yönünden tüketicinin otuz günlük süre içerisinde bu ayıbı ihbar etmesi gerekir. Gizli ayıplar yönünden ise yasada açık hüküm olmadığından aynı yasanın 30. maddesi gereğince genel hükümlere müracaat edilerek (B.K. 198) T.B.K. 223/2. maddesi gereğince bu ayıbın hemen bildirimi zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyehukuk.org

Malın ayıplı olduğunu kaç gün içinde satıcıya ihbar edilir?

Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıplı Araçlarda Tüketicinin Hakları

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayıp ihbarı kalktı mı?

Bu açıdan hâkimin, ayıbın ve malın niteliğini takdir ederek, ayıbın teslim anında var olduğu konusundaki ispat yükünün yine tüketicide olduğuna karar vermesi mümkündür. Ayıplı malda tüketicinin seçimlik haklarından faydalanabilmesi için ayıbı belirli bir süre içinde ihbar etmesi yükümlülüğü kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Ayıplı mal zamanaşımı ne zaman başlar?

Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ihtar alınmazsa ne olur?

Alacaklı olan kişi muhatabına ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenmemektedir. Muhakkak bildirmesi gerekir. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ihtar tebliğ edilmezse ne olur?

İktisaptan itibaren bir aylık süre geçtikten sonra ihtarname tebliğ edilmişse yeni malik bu maddeye dayanarak dava açamaz[5]. Şayet bir ay içerisinde bu ihtar keşide edilmezse yeni malik de kira sözleşmesini aynı koşullarla üstlenmiş sayılır ve bu nedenle tahliye davası açamaz[6].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kilinc.av.tr

Ihtar çekilmezse ne olur?

Çünkü 1 aylık sürede size karşı ihtar çekilmezse yeni ev sahibi sizin eski kira sözleşmenizi kabul etmiş sayılır. Yukarıda bahsettiğim ihtar mutlaka noter aracılığıyla yapılmalıdır. Bu ihtardan sonra 6 ay içinde evden çıkmazsanız ev sahibi size açacağı tahliye davasıyla sizi evden çıkartabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoykuesberk.com.tr

Ayıplı araç kaç gün içinde iade edilir?

Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Ayıplı araç satmanın cezası nedir?

Yargıtay bu konu ile ilgili emsal teşkil edebilecek nitelikte kararlar vermekte olup, bu suçu işleyen kişiler 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş gün güne kadar adli para cezasına hükmedilmek üzere Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ayıplı aracın iadesi nasıl yapılır?

Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

Ayıp ihbarı şekil şartı var mı?

Ayıp ihbarının nasıl yapılacağı hususunda bir şekil şartı yoktur. Bu nedenle sözlü olarak da yapılabilir. Nitekim ayıp ihbarı maddi olayın bildirilmesi niteliğinde olduğundan karşı tarafa bildirilmesi şekle tabi değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıp sorumluluğu kaç yıl?

Yüklenici ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, teslim tarihinden başlayarak, taşınmaz yapılar dışındaki eserlerde iki yılın; taşınmaz yapı- larda ise beş yılın ve yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın yirmi yılın dolmasıyla zamanaşımına uğrar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Ayıplı mal, esasen sözleşmeye aykırı teslim edilen maldır .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

TBK 351 2 ihtarname zorunlu mu?

2- İktisap tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya tebliğ edilecek bir ihtarname ile 6 ay içinde taşınmaz tahliye edilmediği takdirde bu sürenin sonunda iktisap ve ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılacağı ihtar edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mesaj ihtar yerine geçer mi?

SMS ile ihtar'ın sistemimiz içinde kabul görmesinin mümkün olmadığı açık ancak admin'inde belirttiği gibi bu teknik anlamda bir ihtar değil.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Ihtar kaç günde sonuçlanır?

İhtarnamede işçiye verilecek olan süre genellikle 2-3 iş günü olur. 6 iş gününe dikkat etmek gerekir, bu sürenin kaçırılması halinde işçinin o günlerdeki devamsızlığı fesih sebebi olarak kullanılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: beykemhukuk.com

Noterden ihtarname çekmek ne işe yarar?

İhtarname, bir kişinin hukuksal boyutu olan her türlü durum için, muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, kanunlar, gelenek ve görenek ile doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasına denir. Kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa haber verilmesi olarak da nitelendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksigorta.com.tr

Avukatsız ihtarname çekilir mi?

Avukatsız İhtarname Çekilir Mi? > Evet, avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname, bir kişi veya kuruluşa hukuki bir uyarıda bulunmak veya talepte bulunmak amacıyla gönderilen resmi bir belgedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Noterden ihtarname çekildikten sonra ne yapılmalı?

Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Ayıplı Araç davası hangi mahkemede açılır?

Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz. Ağır kusurun varlığı satıcı bakımından tespit edilebilirse zamanaşımı süresi işlevsiz hale gelir ve satıcının sorumluluğu devam eder. Dava Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ayıplı Kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketicinin satın aldığı mal ayıplı mal olursa, müşterinin teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ihbar etmesi gerekir. Gizli ayıplı mal ihbarında ise kullanım sürecinde ortaya çıkan ayıp 2 yıl içerisinde bildirilebilir. Ancak ihbarın en kısa sürede yapılması tüketicinin lehinedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yengec.co

Ayıplı malın iade süresi ne kadar?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr
Önceki makale
Ağda mı epilasyon mu?
Sonraki makale
Kum saati hediye edilir mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT