Toplumda çok yaygın şekilde görülen göz kuruluğu sendromu, gözyaşının yetersizliği durumudur. Gözyaşı göz sağlığı için çok önemlidir. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvıların üretiminde azalma meydana gelmesi gözyaşı zarının sağlamlığını etkiler. Gözyaşı eksikliği uzun vadede ciddi problemlere neden olabilir.
Göz kuruluğu hastanın yaşam kalitesini son derece bozan bir hastalıktır. Bu nedenle kuru göz rahatsızlık hissi dışında başka bir belirti vermese bile, göz kuruluğuna başka bir takım hastalıkların eşlik ettiği durumlarda ciddi sonuçlara yol açabilir.
Kuruluk sonucunda gözler enfeksiyonlara açık hale gelmekte ve göz yüzeyi tahrişe açık hale gelmektedir. Bu yüzden kuruluk şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmaları önemlidir.
Göz yüzeyindeki ağrı, batma, kızarıklık, kuruluk hissi, şikâyetleri yoğun şekilde yaşanır. Bunlara ilaveten görme düzeyi azalır, uzun vadede göz yüzeyinde yaralar, damarlanmalar, kalıcı lekeler oluşur. Görme düzeyi çok azalabilir. Göz kuruluğu tedavi edilmediği takdirde körlük riski bile vardır.
Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
İlgili 18 soru bulundu
Kronik olması durumunda belirtiler zaman zaman iyileşme gösterebilir, ancak göz kuruluğu tamamen ortadan kalkmaz. Göz kuruluğunun kronik olması çoğunlukla yeterli gözyaşı üretilemediğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni gözyaşlarının çok hızlı buharlaşması olabilir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma, gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak; hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir.
Gözyaşı damlalarını günde altı kereden fazla kullanıyorsanız veya koruyucu maddelere alerjiniz varsa, koruyucusuz gözyaşı damlası kullanmanız gerekir çünkü koruyucu madde içeren gözyaşı damlaları çok sık kullanıldığı takdirde, bu damlalarda bulunan kimyasallar gözlerinizi tahriş etmeye başlayabilir.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Bulanık görme, göz kuruluğunun bir belirtisidir. Diğer göz kuruluğu belirtileri arasında göz yanması, gözünüzde bir şey varmış hissi yaratan göz kaşıntısı, göz kızarıklığı ve gözde ağrı bulunur. Göz kuruluğu bazen göz sulanmasına da neden olan göz tahrişine neden olabilir.
Göz yaşının yüzeyindeki yağ tabakası geri gelince kuruluk şikayetlerinde ciddi bir azalma ve iyileşme gözlenir. Tedavi, her iki göz kapağına özel bir jel sürüldükten sonra, cilt üzerine laser uygulamasıyla yapılır. Uygulama her iki göz için toplam 2 dakika kadar sürer.
Göz kuruluğu kuşkusuz yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan biridir. Görme duyunuzu etkileyen hastalık strese bağlı kişiyi psikolojik olarakta etkilemektedir.
Yeşil Çay Özü:
Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.
Doktor tarafından başka şekilde önerilmedikçe, etkilenen göze gerektikçe veya günde 4 kez 1 ya da 2 damla uygulanır. Her tip kontakt lens ile birlikte kullanılabilir. Açıldıktan sonra 25°C'nin altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.
Suni gözyaşı damlası, genellikle günde iki kere (sabah ve akşam) kullanılır; ancak kuruluğun şiddetine, gözde enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak, kullanım sıklığı değişir. Enfeksiyonun söz konusu olmadığı orta ve üzeri kuruluklarda tedavi için tek başına suni gözyaşı damlalarının kullanılması yeterli olabilir.
Kuruyemişler: Özellikle fındık, yer fıstığı, kaju, ceviz de sağladıkları vitamin, mineral ve omega-3 sayesinde göz yaşı için faydalıdırlar. Kabak çekirdeği de yüksek omega-3 içerir. Tohumlar: İçerdikleri omega-3 sayesinde keten tohumu ve chia tohumu gözyaşı kalitesini artırırlar.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Genellikle hastalarımızda kaşıntı, kızarıklık ve batma olsa da hiç şikayeti olmayan kişilerde de göz kuruluğu olabilir. Göz kuruluğu tedavisi aşama aşama yapılan uzun süreli bir tedavisidir. Bazen tedavi ömür boyu devam eder. Hekiminiz önermediği sürece göz kuruluğu tedavisine ara vermeyiniz.
Rutin bir göz muayenesinde ve biyomikroskopik muayenede göz kuruluğu rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak göz kuruluğunun hangi tipte olduğu ve tedavi planının neye göre belirleneceği mutlaka ek testlerle değerlendirilmelidir. Schirmer Testi: Bazal ve refleks gözyaşı üretim miktarını ölçer.
Göz kuruluğu sık görülen göz kaşıntısı nedenleri arasında yer alır. Yaşa bağlı olarak ya da farklı nedenlerle göz kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin gözlerinde kaşıntı olur. Diyabet ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar göz kuruluğuna neden olabilir.
Sjögren sendromu dışında şeker hastalığı, romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün hastalıklar da göz kuruluğuna neden olabilir. Vücutta alerjik yanıtın oluşmasına neden olan maddeler alerjen olarak isimlendirilir.
Gözyaşı sekresyonunu ölçmek için kullanılır. Gözün 1/3 dış tarafına alt kapak ve göz arasına konan özel bir filtre kâğıdı ile ölçüm yapılır. 5 dakika sonra yapılan ölçümde 5mm'den az ise kuru göz lehine, 10mm' den fazla ise normal olarak değerlendirilir.
Göz sulanmasının en yaygın görülen nedeni göz kuruluğudur. Göz kuruluğunda gözde yeterli miktarda su, tuz ve yağ bulunmadığından veya bunlar bir denge içerisinde olmadığından sürekli gözyaşı üretilmesi gerekir ve bu da sulanmayı beraberinde getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri