Göz seğirmesi, tıbbi adıyla miyokimi çoğunlukla uykusuzluk ve gün içinde aşırı yorulma ile beliren göz kapağı kaslarının istemsiz şekilde tekrarlayan kasılmaları durumudur. Göz seğirmesi bazı durumlarda göz hastalıkları, nadiren de nörolojik bir bozukluk nedeniyle gelişebilmektedir.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Sol göz seğirmesi de vücudun strese verdiği tepkilerdendir. Stres, bilgisayara uzun süre bakmak veya kitap okumak gibi göz yorgunluğuyla alakalıysa sol göz seğirmesi ile daha sık karşılaşırsınız. Stresten uzak durarak, stres kaynaklı göz seğirmesinden kurtulabilirsiniz.
B12 vitamini eksikliğinde göz seğirmesi yaşayabilirsiniz. Dahiliye (İç Hastalıklar) doktoruna başvurup vitamin testi yaptırarak B12 eksikliğinizin olup olmadığı konusunda bilgi alabilirsiniz. B12 eksikliğiniz var ise doktorunuzun tavsiye edeceği B12 ilaçlarını kullanarak göz seğirmesini önleyebilirsiniz.
Göz seğirmesi çok yaygın görülen bir durum olması nedeniyle çoğu kişi tarafından bir hastalık olarak kabul edilmese de aslında göz kaslarına ilişkin bir sağlık sorunudur. Genellikle uykusuzluk ve yorgunluk gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıksa da, bazı durumlarda göz hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Göz seğirmesi çoğunlukla aşırı yoğun geçen bir günün ardından dinlemeyle, kafein tüketiminin azaltılmasıyla birkaç gün veya bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak aşağıdaki durumlarda vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
Göz seğirmesi; göz kaslarının spazm olmasıdır. Yoğun göz odaklı çalışmalar, göz yorgunluğu, fazla kafein tüketmek ve stres gibi etkenlerden ortaya çıkmaktadır. Dinlenme ile rahatlanabilir. Ayrıca ılık çay torbaları ve soğuk kompres uygulanabilir.
Çoğu kişide ara sıra meydana gelen, uykusuzluk, stres ve yaşam tarzına bağlı sebeplerle ortaya çıkan seğirmelere göz kapağı miyokimi adı verilir. Bu tip spazmlarda herhangi bir tedavi ihtiyacı söz konusu değildir. Yaşam tarzına bağlı belirli değişikliklerle bir süre sonra geçmektedir.
Seğirme ise sadece göz kapakları ile sınırlıdır ve yine hemifasiyal spazmdakinden daha hafif seviyededir. Ayrıca ışık hassasiyeti, göz yüzeyinde iritasyon, göz kuruluğu, kanımızdaki mineral bozuklukları ve nadiren kansızlık; göz kırpıştırmaya ve göz kısmaya yol açabilir.
B12 vitamini eksikliği
B12 vitaminin eksik olması durumunda, göz seyirmesinin yaşanması söz konusu olabilir. Vitamin testi yaptırmalı ve eksikliğinizin olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer, bir eksikliğiniz varsa doktorunuzun reçete edeceği B12 ilaçlarını kullanabilir ve göz seyirmenizin önüne geçebilirsiniz.
Seğirme atakları birkaç gün boyunca gelip gidebilir. Ancak haftalar hatta aylar boyunca herhangi bir seğirme emaresi de görülmeyebilir. Göz seğirmesi genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak günlük yaşam içerisinde rahatsızlığa yol açabilirler.
Göz bebeğinin seyirmesi: Sağ gözde sıkıntı, solda ise sevinç olarak yorumlanır.
Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Stres, yukarıda da belirtildiği gibi, göz seğirmesinin başlıca sebeplerinden biridir.
kuran allahın sözudur.. Sol göz seğirmesi şeytanların seni gözüne kestirdiğine delalet eder. Sağ göz seğirmesi ise amelini yazan meleklerin senin yanında olduğunun anlamına gelir.
Göz Seğirmesi Psikolojik mi? Strese bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Ancak stres günlük yaşantının vermiş olduğu yoğunluk ve yorgunluktan ortaya çıkabilir. Bu vakalarda psikolojik etkenler çok az görülmektedir.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Fatih Atmaca, “Anemiyi anlamanın çok basit bir yolu var: Alt göz kapağınızı nazikçe aşağıya doğru çekin. Normalden daha solgun görünüyorsa; bu, Türkiye'de her iki kadından birini etkileyen anemi olduğunu gösterebilir” diye konuştu.
Göz Seğirmesine Hangi Bölüm Bakar? Günlük hayatı aksatmaya başlayan ve birkaç haftadan uzun süren göz seğirmeleri için kişiler, sağlık kuruluşlarının “Göz Sağlığı ve Hastalıkları” bölümüne başvurabilirler.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Gözün dışının seğirmesi; Sol gözde ziynet, Sağ gözde kötüleme dir. Gözbebeğinin seğirmesi; Sol gözde sevinç, Sağda sıkıntı demektir. Göz kuyruğunun seğirmesi; Sol gözde mal, Sağ gözde sevinçtir. Gözün altının seğirmesi; Sol gözdeki mevkiiye, Sağdaki iyiliğe alamettir.
Psikolojik kas seğirmesinde tedavinin anksiyeteyi gideren ilaçlarla yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Ayrıca psikoterapi, gevşeme egzersizleri de faydalı yaklaşımlardır. Doğal olarak bu durumu ortaya çıkaran bir ortam varsa onu da kaldırmaya çalışmak uygun olacaktır.” diye konuştu.
göz seğirmesini durdurmanın yolu kasılmaya müdahale etmekten geçer. bunun için de sıcak veya soğuk kompres işe yarayabilir. göz kompresi, seğirmeye neden olan aktif sinirin yatışmasını sağlayabilir. göz seğirmesini durdurmak için ayrıca bir de tonik içilmesi önerilir.
Gözün dışının seğirmesi: Sağdaysa kötülemeyi soldaysa ziyneti işaret eder. Gözbebeği seğirmesi: Sağdaysa sıkıntıyı soldaysa sevinci müjdeler. Göz kuyruğu seğirmesi: Sağ göz sevinç, sol göz malı simgeler. Göz altının seğirmesi: Sağ taraf iyiliğe, sol taraf mevkiye işarettir.
Kasların seğirmesi (miyokimi), istemsiz bir şekilde kasların kasılması ile ortaya çıkar. Bu istemsiz kasılmaya asıl sebep olan şeyin ne olduğu tam olarak bilinemese de genellikle sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlılığının artması sonucunda ortaya çıktığı düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri