Göz tembelliği, tembel olan gözün sıklıkla içe veya dışa doğru hareket ettiği, bir gözde görmenin azalarak bulanık görmeye neden olan göz sağlığı sorunudur. Çocukluk döneminde görme yeteneğinin düzgün gelişmemesi durumundan nadiren her iki gözde etkilenir.
Ambliyopi olarak da bilinen göz tembelliği varlığında kişi, gözlük ya da kontakt lens kullanımı ile dahi sağlıklı bir göz kadar keskin ve net göremez. Bunun nedeni ise göz tembelliğine bağlı olarak bebeklik ya da çocukluk döneminde, görme merkezinin yeterince gelişmemesidir.
Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi yoktur. Hastanın durumuna göre gözlük önerilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz hastanesinde bulunan görsel terapi merkezinde bu hastalar ortoptik uygulamalar adı verilen göz egzersizleriyle de tedavi edilebilmektedir.
Göz tembelliği tanısı göz muayenesi ile konur. Muayenede gözlerde herhangi bir kayma, gözlerden biri ya da her ikisinde herhangi bir görme bozukluğu olup olmadığına bakılır. Bazı durumlarda gözbebeğini büyütme amaçlı bir damla kullanılabilir; bu damla görüşte bulanıklığa yol açar.
Toplumda %1-5 oranında görülen göz tembelliği çocuklarda önlenebilir görme kayıplarının (körlüğün) ve erişkinlerdeki kalıcı tek taraflı görme bozukluğunun en sık sebebidir.
İlgili 39 soru bulundu
Göz tembelliği toplumun %2-4 'ünde oldukça sık karşılaştığımız bir problemdir. Ancak, hayatın ilk yıllarında tanındığı ve tedavi edildiği takdirde düzeltilebilen bir sorundur.
Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır . Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir . 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur . Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır .
Göz tembelliği çoğu zaman tek gözü etkiler ancak bazı durumlarda her iki gözün görmesi de etkilenebilir. Yetişkin göz tembelliği çok yaygın bir durum olmamakla birlikte genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Çocukların bebeklikten ilkokul çağına kadar görmelerinin azalmasının başlıca nedeni göz tembelliğidir.
Göz tembelliği tedavisi çocukluk çağında sonra yapılmaz ,yaklaşımı artık rafa kalkmış bilgiler arasındadır. Talya Tıp Merkezi Göz Kliniğinde ,Nörovizyon tedavisi 9-55 yaş arasındaki göz tembelliği olan hastalara önerilmekte ve uygulanmaktadır.
Her iki gözde 3 dereceden fazla hipermetrop veya 7-8 derece miyopi varlığı her iki gözün birden tembelliği ile sonuçlanır.
Göz tembelliğini geçirmek için başlıca uygulanan yöntemler gözlük veya kontakt lensler, göz bantları, göz damlaları ve sağlıklı gözün kapatılıp zayıf göze baskı yapılmasıdır. Ayrıca göz sağlığı merkezlerinde uygulanan tedavilerle birlikte göz egzersizleri de göz tembelliğine iyi gelen yöntemlerdir.
Görme düzeyi göz tembelliğinde asla azalmaz.kapamayı bıraksa dahi o esnada ki görme düzeyi ömür boyu aynı kalır. Lazer olmak göz tembelliğini düzeltmez fakat lazer olunursa gözlükle tembel göz ne düzeyde görüyorsa lazerden sonra o düzeyde görür.
Örneğin pilotluk, polislik, askerlik ve cerrahlık gibi meslekleri göz tembelliği olan kişiler yapamaz. Bu nedenlerle göz tembelliğinin mümkün olan en erken yaşlarda tespit ve tedavisi yapılmalı.” diyor.
Göz tembelliği, genellikle doğuştan veya eken çocukluk döneminde gelişir. Buna bağlı olarak da en çok çocuklarda görülür. Görülme sıklığı ortalama %2-3'tir. Erken yaşta tedavi gerektirmektedir.
Sert lensle düzeltmek gözlüğe göre biraz daha net görme sağlar. Astigmat önemli göz tembelliği nedenidir: Gören noktaya görüntünün silik ve çizgi halinde düşmesi göz tembelliğine neden olur.
Göz tembelliği belirtilerin başında gözlükle yada başka tedavilerle düzletilemeyen görme kaybı gelir. Tembel göz az görür. Ayrıca gözde kayma ve şaşılık, gözlerde titreme (nistagmus) de göz tembelliği belirtileridir.
Tek taraflı oluşan ambliyopi, etkilediği gözde başlangıçta bulanık görme, ilerleyen dönemde ise görme kaybı gibi ciddi görme kusurlarının oluşmasına neden olabilir. Hastalığın erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi yetişkinlik çağında oluşabilecek görme sorunlarını önlemeye katkı sağlayabilir.
Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir. Akılı lenslerin sık sık gece araba kullanan kişilerde uygulanması doğru değildir.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Göz tembelliğinin iki ana nedeni vardır. Birincisi, ambliyopi; göz-beyin bağlantısıyla ilgili gelişimsel bir sorundur. İkincisi ise, strabismus ya da diğer adıyla şaşılık; gözleri çevreleyen ve gözlerin odaklanmasına yardımcı olan altı kasın birlikte düzgün çalışmamasından doğan bir problemdir.
Yetişkinlerde Göz Tembelliği İlerler Mi? Yetişkinlerde göz tembelliği ilerlemez, görmede azalma mevcutsa buna sebep olan ek bir sorun var demektir(katarakt, retina hastalığı, vb). Fakat göz tembelliği olanlarda göz kayması ilerleyebilir, derecesi artabilir.
Göz Tembelliği Belirtileri
Bulanık veya bulanık görüntü. Bir gözde sürekli göz kırpması veya göz kapaklarında titreme. İki gözün birlikte odaklanamaması ve şaşılık belirtileri. Baş ağrısı ve göz yorgunluğu.
ç) Monoküler sürücülerde görme gücü gören gözde 10/10 olmalıdır. d) Gözlerin her ikisi birden kullanılıyor ise; 1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz.
Yasal körlük, fazlasıyla azalmış görme anlamına gelir. Yasal körlük, kişinin iyi gören gözünde gözlük veya kontakt lensle düzeltmeye rağmen yüzde 10'dan az görme veya 20 dereceden daha dar bir görme alanı olarak tanımlanır.
Göz kaymasını engellemek her zaman mümkün değildir. Bazı kayma tiplerinde egzersiz veya gözlüklerle kayma kontrol altına alınabilir, bazı kayma tiplerinde ise tek çare gözde kayma ameliyatı gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri