Haram ve helak edici bir günahtır. Rahmetten uzaklaşma sebebidir. Hem dünya hem ahirette ağır cezası vardır. Göz zinası evlenilmesi caiz olan bir evli ya da bekâr kadının bakılması haram olan azalarına şehvetle bakmaktır.
İster göz zinası olsun ister fiili zina. Tevbe eden affedilir. Bu ayet ve hadislerde de geçer.
Göz zinası, gayrimeşru cinsel ilişki gibi değildir. Göz zinası da haram olmakla beraber normal zina gibi aynı derecede bir günah değildir. İlave bilgi için tıklayınız: Harama bakmaktan nasıl korunuruz; ibadetlerimden zevk alamıyorum ne yapmam gerekir?
Peygamber (S.A.V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..." buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir. Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.
Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz. 3. Namaz kılmak için de olsa yalan söylemek caiz değildir. Ancak kişi doğruyu söylemesi zarar verecekse ya susmalı ya da yalana girmeden kinayeli ifadeler kullanmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Haram ve helak edici bir günahtır. Rahmetten uzaklaşma sebebidir. Hem dünya hem ahirette ağır cezası vardır. Göz zinası evlenilmesi caiz olan bir evli ya da bekâr kadının bakılması haram olan azalarına şehvetle bakmaktır.
Bu konuda Hz.Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır: "Birinci bakış sana, ama ikincisi aleyhinedir." Yabancı erkek ve kadınların birbirine göz kırpmaları, kadının gözlerini süzmesi, gözlerin zinasıdır.
İslamda Göz Hakkı
Anlaşılacağı üzere İslam dininde göz hakkı olarak bilinen bir kurum bulunmaktadır. Başkasına ait bir malın sahibinin rızası alınmadan tüketilmesi hırsızlık olarak nitelendirilmiştir. Kişinin bu fiili sonucunda manevi dünyada kul hakkı maddi dünyada ise hukuki sorunlar doğuracağı açıktır.
İslam Ansiklopedisi, Kebire md.) NOT: Vecdi Akyüz'ün hazırladığı bu konudaki şu makaleyi de okumanızı tavsiye ederiz: Gizli şirk ve göz zinası gibi fillerde büyük günahlardandır.
Peygamber efendimiz de "göz zinası" hakkında buyuruyor ki: "Azab-ı ilahiden korkarak, başını yabancı kadından çevirene, Allahü teâlâ ibadetin tadını duyurur.) "Harama bakmıyan gözler, Cehennem ateşi görmez." "Kadına, şehvetle bakanın, gözlerine erimiş kurşun dökülüp, Cehenneme atılır."
Zina olarak kabul edilmeyen davranışlar, sadakatsizlik olsa da cinsel ilişkinin varlığına karine olmayan her türlü haldir: öpüşme, kucaklaşma, aşıkane hareketlerde bulunma.
Peygamber (a.s.m) Hz. Ali (ra)'ye hitaben şöyle buyurmuştur: “İlk bakışa ikinci bakışı ekleme. Çünkü birincisi senin lehinedir, ikincisi ise senin lehine değildir.”(Ebu Davud, Nikah, 44).
Kitaplarda bildirildiğine göre göz vasıtasıyla beyne aktarılan namahrem görüntüler insanda unutkanlık meydana getirir. Allah Rasulü (sallallahu aleyhi ve sellem), harama bakışın, şeytanın kalbe attığı zehirli bir ok olduğunu belirtmiştir.
Buna göre tevbe zina günahından yapılmalıdır. Zina (nikah olmaksızın cinsel ilişki) henüz başlamamışsa, dokunma temas etme, avrete caiz olmayan bir surette bakma günahı kazanılmış olur. Bütün bu günahlar her iki tarafın rızasıyla ise her iki atarf ta bu günahlardan tevbe etmelidirler.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Yol kenarındaki ağaç sahibi yoldan gelip geçenin yemesini helâl etmişse mesele yok. Eğer böyle bir helâllik söz konusu değilse, veya bilinmiyorsa, her yoldan geçenin göz hakkı diye bu ağacın ürününden yemesi şüphesiz kul hakkına girer.
Caizdir, çizilebilir. Yeter ki tapınma ve kutsallık verme niyeti olmasın. İslâm'da resim yapmanın yasaklanmasının sebebi; kişileri şirke götürmesi, kutsallık ve tapınma aracı yapılması olduğu cihetledir.
Halk arasında göz hakkı olarak bilinen bahçelerden meyve sebze koparmanın hırsızlık suçunu teşkil ettiği Yargıtay kararı ile kesinlik kazandı.
Bu konuda (21784) ve (20229) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz. Müslümanın, özellikle de oruçlu kimsenin, haramların orucuna zarar vermemesi için yabancı kadınlara bakmaktan gözünü sakınması gerekir. Bu günaha düşenin ise, Allah Teâlâ'ya tevbe etmesi gerekir.
«Kalbe gelince o, arzu eder, ister.» Kalp buna meyleder. O da kadınlara bağlanmasıdır. Bu da kalbin zinasıdır. «Üreme organı ise, bunu ya gerçekleştirir, ya da boşa çıkarır.» Eğer ferc zina ederse -bundan Allah'a sığınırız- azaların yapmış olduğu zinayı tasdik etmiş olur.
Karşı cins insanın gözüne iliştiği zaman, gözlerini ayırmadan bakıp durmamalı, başını çevirmeli. Böylece şehvetle bakma sınırına da yaklaşmamış olur. Çünkü umumiyetle fuhşun kapısı önce bakışla aralanır. Daha sonra diğer kapılar birbirini açar.
İkinci bakış ise, senin hakkın değildir (kendi isteğinle olduğu için ikinci bakışında sana günah vardır.)" (Ahmed, Ebu Dâvud, Tirmizî ve Dârimî rivâyet etmişler, Elbânî de 'Sahîhu'l-Câmi'; hadis no: 7953'de hadisin hasen olduğunu belirtmiştir.)
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri