Gözde şimşek çakması, çok önemli bir belirti olup retina sağlığıyla ilgili ciddi sorunlara ve retina yırtığına işaret edebilir. Gözde şimşek çakmaları yaşıyorsanız, derhal göz doktoruna başvurmanız önemlidir. Göz muayenesi ve gerekli tetkiklerle altta yatan neden belirlenebilir ve tedavi planı yapılabilir.
Eğer bu uçuşmalar ve gözde şimşek çakması çok ani bir şekilde oluşmuşsa ve kişi özellikle de 45 yaşın üzerindeyse, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için acil olarak doktora başvurulması gerekir.
Gözde ışık çakması, genellikle vitreus adı verilen göz içi jelimsi bir sıvının hareketiyle ilişkilidir. Vitreus, gözün arka kısmındaki retina ile temas halinde olan homojen bir sıvıdır. Göz hareket ettirildiğinde veya gözdeki jelimsi sıvıda bir hareket olduğunda, bu hareketler ışık çakmaları olarak algılanabilir.
Akut retina yırtığı, etkilenen gözde aniden ortaya çıkan siyah noktalar ve şimşek çakar gibi yada yıldız kayar gibi ışık saçılmaları ile kendini belli eder. Kimde retina yırtığı gelişebileceğini veya ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur.
Retinal yırtık ve kopmaların habercisi olarak meydana gelen bir ışık çakması semptomunun ortadan kaldırılabilmesi için hekimin retina muayenesi ile tanı koyması ve tedavi uygulamalarını başlatması gerekir. Retina tamamen kopmadıysa, lazer tedavisi ile retina kolaylıkla dikilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Hastalığın ilk bulguları ışık çakmaları, sinek uçuşmalarıyle birlikte kurum yağmasını andıran koyu renkli yukarıdan aşağı düşen noktalardır. Bir süre sonra dekole olan bölümde görme alanı defekti ortaya çıkar, görme bulanıklaşır, bazen hareket eden gri bir perde algılanır.
Uçuşan cisimler aslında, gözünüzün içini dolduran ve vitre ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileridir. Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen aslında gözün içindedirler. Sizin gördükleriniz onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir.
Retina dekolmanı retinada oluşan yırtık veya delikler nedeniyle gelişir. Sıklıkla yüksek miyop hastalarında görülür. Orta yaş ve üzerinde daha çok olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir.
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir? Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir.
Gözde sinek uçuşması kendi başına geçmez. Birbirine tamamen zıt iki tane oluşma sebebi vardır. Birincisi çok ciddi hastalıkların yol açtığı durumlardır. Retina yırtığı, şekere bağlı kanama ve vitritis dediğimiz ciddi göz iltihapları uçuşan siyah cisimlere yol açabilir.
Bunlara uçuşmalar denir. Bu uçuşan noktalar genellikle, vitreusun (göz içinde bulunan jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka (retina) üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarsınız. Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilir.
Flaşın yapacağı parlak ışığa karşı göz kırpma hareketini yapamayacağından dolayı gözlerine zarar gelme riski vardır. Flaşının parlak ışığı tam olgunlaşmamış bebek retinası (sinir dokusu) için zararlı olabilir.
Dr. Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
'Şimşek çakması veya çakmak kıvılcımı' görüntüsüne benzeyen gözde ışık çakması, genelde tek gözde ortaya çıksa da bazen her iki gözü de etkileyebiliyor ve körlüğe yol açan hastalıkların tek belirtisi olabiliyor. İSTANBUL - Işık çakması, görmenin bir alanında görülen parıldamalar ve kıvlcımlar olarak tanımlanıyor.
Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
Retina yırtığı gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığıdır. Gözdeki ani uçuşmalar, ışık çakmaları veya kararma gibi belirtilerle kendisini belli edebilen retina yırtılması her ne kadar ağrısız olsa da görme ile ilgili ciddi sonuçlara neden olabilir.
Gözün önünde gibi görünseler de aslında gözün içindeki sıvıda yüzmekte olup retina tarafından gölge olarak görülür. Gözün içini dolduran vitreus jeli bazen retinayı çeker. Bu çekme gerçekte bir ışık olmadığı halde ışık çakmaları ya da ışık çizgileri görmeye sebep olur.
Göz akıntısı veya gözlerdeki "çapak", uyurken gözünüzün köşesinde biriken mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer birikintilerin bir kombinasyonudur. Akıntıdaki sıvının ne kadarının buharlaştığına bağlı olarak, ıslak ve yapışkan veya kuru ve kabuklu olabilir.
Retina yırtılması ilk aşamalarda göz önünde uçuşan siyah cisimler görülmesi, görüşte bulanıklaşma ve merkezi görme kaybı gibi belirtiler verebilmekteyken. Bu belirtilere ani ışık çakmalarının da eklenmesi durumunda retina dekolmanı olasılığı artmaktadır. Yırtılmanın erken aşamalarda ilerlemeden teşhisi önemlidir.
Retina yırtılması erken dönemde fark edilmediği takdirde ciddi görme kaybına yol açabileceği için tüm yaş grubundan birey için oldukça risklidir.
Göz önünde gezen siyah noktaların aniden çoğalması, yanıp sönen ışıklar ve şimşek çakması, görüş alanımızın kenarında perde şeklinde bulanıklık başlaması, hafif de olsa sisli veya bulanık görme başlaması gibi durumlar gözlendiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bu takdirde erken teşhis ile retina yırtılması önlenebilir.
Gözde ışık çakması olarak da ifade edilen ani parlama; gözlerin birinde ya da ikisinde meydana gelen, gözün kenarında aniden fark edilen ve sıklıkla gözün iç yapısıyla ilgili bir probleme işaret eden bir durumdur. Hastaların gördüğü ışıklar şekil, renk, sıklık ve görülen süre açısından farklılık gösterebilir.
Gözde siyah nokta, sinek gibi cisimler görme yada ışık çakması gibi durumlar çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak eğer bu retina yırtığı gibi bir sebep ile oluştu ise o zaman evet kesinlikle tedavi edilmelidir. Ancak retina dekolmanı erken safhada tedavi edilmelidir. Tedavisi lazerlidir.
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir, ilaçla veya gözlükle tedavi edilemez. Günümüzde katarakt ameliyatı, “Fakoemülsifikasyon” denen teknikle yapılmaktadır. Katarakt ameliyatında “Fakoemülsifikasyon (FAKO)” dediğimiz yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntemde ultrason enerjisi ile kataraktlı mercek parçalanır.
Retina Dekolmanı Kimlerde Görülür? Retina dekolmanı, özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında görülmektedir. Ayrıca, orta yaşın üzerindekiler, ailesinde yüksek dereceli miyopi veya retina dekolmanı öyküsü olan kişiler de risk grubunu oluşturmaktadırlar. Bu kişiler düzenli göz muayenelerini ihmal etmemelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri