Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Gözlerinizde kaşıntı, kuruma, iltihaplanma, çapaklanma gibi problemler yaşıyorsanız sallama çay poşetlerini ya da çaya batırdığınız pamukları göz kapaklarınızın üzerinde 10 dakika kadar bekletin. Bu işlemi düzenli olarak uyguladığınızda kısa zamanda iyileşmeyi fark edebilirsiniz.
Çay pansumanının inanılmaz etkileri. Dinlenmiş siyah çay, antiseptik özellik göstermektedir. Bu yönüyle pamuğa dökülerek göz üzerine pansuman yapıldığında gözü dinlendirir ve mikropların- iltihabın çözülerek kaybolmasına yardımcı olur.
Göz enfeksiyonu durumunda tercih edilecek doğal yöntemlerden biri de yeşil çay uygulamasıdır. Yeşil çayın içindeki antioksidan maddeler, gözün içinde oluşan bakterileri temizleme konusunda yardım eder. Yeşil çay, cildi yenileyip temizlediği için gözde oluşan enfeksiyonun da temizlenmesini hızlandırır.
Özellikle bilgisayar başında çok uzun süre geçiren kişilerde de çayla yapılan göz pansumanı çok etkilidir çünkü yorgunluk giderici özelliği vardır. Hatta makyajını tam olarak temizleyemediğinden ötürü gözü kızaran ya da iltihap sorunu yaşayan kadınlar da çay pansumanının iyileştirici özelliğinden yararlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.
Papatya yorgun gözlere iyi gelebilir. Kurutulmuş papatya veya papatya çayının süzülüp soğuduktan sonra doğru kullanımda göz kapaklarına konularak rahatlama sağlanabilir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz. Göz sağlığı için akla ilk gelen yöntemler arasında gösterilen çay göz çevresinin iltihap iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
- Bir çay kaşığı rezene tohumu ile hazırlanmış olan sıvıya pamuk batırmak suretiyle, ilgili bölgeye sürülebilir. - Soğuk süt ile ıslatılmış pamuklar yeni ilgili bölgede kullanılabilir. - Papatya çayı içildikten sonra poşetleri göz bölgesinde kullanarak kızarıklık giderilebilir.
Papatya çayı: Sakinleştirici ve nemlendirici bir etkiye sahip olan papatya çayı göz ağrısına karşı tercih edilebilir. Bunun için papatya çayını buzdolabında soğuttuktan sonra temiz bir havlu yardımıyla gözlere kompres yaparak uygulanabilir.
Göz kapaklarına yerleştirilen salatalık dilimleri, günün yorgunluğunu yansıtan gözaltı morluk ve şişkinliklerini gidermeye yardımcı olur. Onun sayesinde daha dinç bir görünüm elde edebilirsiniz. Salatalık suyu uygulayarak cilt renginizin dengelenmesini ve lekelerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Göz iltihabı belirtileri varsa bir göz doktoruna gitmelisiniz. Doktor gözün hangi bölümünün iltihaplı olduğunu tespit ettiği anda uygun tedavi uygulanacaktır. Göz iltihabı zamanla fark edilir ve tedavi edilirse, iyileşme süreci genellikle karmaşık değildir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Bakteriyel Konjonktivit ise durum bulaşıcı olduğundan kalabalık ortamlara girmekten ve başkalarıyla temastan kaçınılmalıdır. Tedavide ise sıcak ve nemli kompres ile sık el yıkaması ve geniş spektrumlu antibiyotikli damlalar kullanılır.
Viral tip çok bulaşıcıdır, ancak genellikle birkaç gün içinde tedaviye gerek olmadan kendi kendine iyileşir.
Kızarmış gözler, gözlerde ağrı ve tahriş, bulanık görme, ışığa duyarlılık, gözü açamama, gözde akıntı gibi belirtileri vardır. Tedavi edilmeyen keratit belirtileri daha da kötüleşecektir. Bu nedenle hemen teşhis edilip tedavinin başlaması gerekir.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Gözleri yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirme, odaklama egzersizleri ve göz kapaklarını sıkma gibi egzersizler yapmak göz sinirlerini güçlendirebilir. Gözlük veya lens kullanımı: Gözlük veya lens kullanmak, gözlerinizi yormadan net görmeyi sağlayarak göz sinirlerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Ispanak, en faydalı besinlerin başında geliyor
Dr. Yalçın, “Özellikle kırmızı biber ve ıspanakta bulunan A vitamini gözün gece görüşünü ve direnicini artırırken, yaban mersini ve tatlı patatesin sahip olduğu C vitamini ise gözde katarakt ve makula dejenerasyonu riskini en aza indiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri