Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur.
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
Bu deyimlerden bazıları, gözden uzaklaşmak, gözü hiçbir şey görmemek, göz alabildiğine, göz derya seyir bedava, göz önü, çıplak gözle, göz kapamak, gözünün önünü görmemek, gözü keskin, gözü önünde, gözü(ne) ilişmek, göz gözü görmemek, gözüne dayamak, gözden kaçırmak, gözden kaybetmek/kaybolmak, gözü kaymak, vs. olarak ...
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözünün ucu “gözünün ucu ile bakmak” – belli etmemeye çalışarak yandan bakmak. Gözün içi: “gözünün içine baka baka” – açık bir şekilde hiç çekinmeden, “gözlerinin içi gülmek” – çok sevindiği gözlerinden, yüzünden belli olmak, “gözlerinin içine kadar kızarmak” – utancından kıpkırmızı olmak, yüzü çok kızarmak vs.
İlgili 27 soru bulundu
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak. Bakışmak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Bu deyim göz kırpmak deyimidir. Deyim olmasına rağmen tam olarak bir mecazi anlamı bulunmamaktadır. Karşımızda bulunan kişiye küçük bir göz hareketi ile işaret vermek anlamına gelmektedir. Bir durumu göz işareti yaparak anlatmak anlamında kullanılmaktadır.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
f. göz. ayn. dide.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
“Dil” Kelimesiyle Meydana Gelen Deyimler
Tilini tiymek), dilini sıkı tutmak, dilini yutmak, dili sağlam olmak, ağzı var, dili yok (Özb. “ağzı bar, tili yok) deyimleriyle ifade edilmektedir.
Peki, açık kapı bırakmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Açık kapı bırakmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre, 'Bir konu veya bir olay için gerektiğinde dönebilme imkanı bırakmak veya kestirip atmak' şeklinde tabir edilmektedir.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak. kulağı duvar olmak, 1. Hiçbir konu veya sorun ile ilgilenmemek, 2.
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak.
İki gözü iki çeşme DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sürekli, çok ağlayarak.
Birini ya da bir şeye sahip çıkmak veya onları kollamak, göz etmek amaçlı göz kulak olmak deyimi kullanılır.
Göze girmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Haber uçurmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İcabına bakmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Bir deri bir kemik kalmak deyiminin anlamı çok zayıf olmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri