Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Uygun mavi ışık filtreli gözlükler tercih edilerek ekran yorgunluğu azaltılabilir. Yine gece araç kullanımında farlardan çok rahatsız olan kişiler için “driver filtreli” gözlükler tercih edilebilir. Günümüzde gözlük cam materyali olarak organik cam kullanılmaktadır. Bazı özel durumlarda mineral cam tercih edilebilir.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Gri-Siyah Camlar: Genel kullanıma uygun olan bu camlar özellikle sudan yansıyan ışınları ve göz kamaşmasını azaltır. Işığı en çok kesen cam rengi olduğu için göz yorgunluğunu azaltır. Ayrıca renk algısını bozmaz.
İlgili 15 soru bulundu
Fotokromik camlar:
%100 UV koruması sağlayan ve güneş ışığında kendiliğinden koyulaşan saydam ışığa duyarlı camlardır. Bunun yanı sıra, fotokromik camlar her ortamda tüm gün boyunca ışığa karşı koruma sağlayan en iyi değişken camlardır.
Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler. Uzmanlar fazla maruz kalınan mavi ışığı göz hasarı ile ilişkilendirir. Mavi ışık gözlüğü, göze ulaşan mavi ışık demetini belirli miktarda azaltan özel bir kaplamaya sahiptir. Özellikle sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde etkili olabileceği gösterilir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Hoya markası Japon,Zeiss Almandır.Bu iki markanın üzerinde daha çok durarak Türkiye şartlarında alınabilecek en iyi optik camları anlatacağım. Antonio, Hoya San Diego, Hoya Seattle, Hoya St. Louis.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Polikarbonat camlar darbelere son derece dayanıklı olmakla birlikte, aynı zamanda nispeten yumuşaktır. Malzemenin bu özelliği camı, çizilmelere karşı savunmasız hale getirir. Gerekli çizilme korumasını sağlamak için polikarbonat camlar, çizilmeye dayanıklı kaplamalarla güçlendirilir.
Gözün kırılma kusurlarının tedavisinde kullanılan cam (mineral) veya organik (plastik) materyallerden üretilen gözlük camları odak özelliğine göre, tek odaklı (monofokal), çift odaklı (bifokal), üç odaklı (trifokal) ve çok odaklı (multifokal) olmak üzere 4 çeşittir.
Çizilmeye dayanıklı kaplama
Özellikle çocuk camları daha fazla dayanıklılık için çizilmeye dayanıklı sert bir kaplamadan fayda görür. Bugün, yüksek indisli camlar ve polikarbonat ve Trivexmalzemeden üretilen çoğu gözlük camı, çizilmeye dayanıklı entegre bir kaplamaya sahiptir.
Metal ve kemik çerçevelerin arasındaki farkı anlatan Uğur, “Çerçevelerin kenarlarının kalın veya ince olması güneş için pek bir şey fark etmez, ama kemik olanlarının tercih edilmesi daha iyi olur. Çünkü kemik çerçeve takıldığı zaman etrafta iz yapmaz. Yani metal telle birleştiği için ciltte iz yapma durumu oluyor.
Saf titanyum gözlük çerçeveleri hafif ve rahat olma avantajlarına sahiptir. Gözlük malzemeleri arasında en hafif olanıdır, sertliği iyidir, kolay deforme olmaz, korozyona dayanıklıdır, cilt alerjisine neden olmaz ve daha dayanıklıdır.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Rayban gözlük kadın modelleri arasında, kalın asetat gövdeye sahip Ray-Ban RB 2186 901/58 52 Kadın Güneş Gözlüğü, Wayfarer modelinin modernize edilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte polarize özelliği ile ön plana çıkıyor. Spor ve klasik tarz arayışı içerisindeysen; bu gözlük tam sana göre.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Mavi ışık filtreli gözlük gerçekten yararlı mı? Zararı varsa nedir? Evet yararlı. Özellikle günümüzde aydınlatma teknolojileri LED kaynaklı olması sebebiyle ihtiyaç haline gelmiştir.
Mavi ışık filtreli gözlük kullanmak hem fiziksel hem de psikolojik açıdan pek çok fayda sağlar. Bu faydalardan ilki başta miyop olmak üzere göz rahatsızlıklarının oluşma riskinin bir hayli düşmesidir. Gözlükler, göz yorgunluğunun ve kuruluğunun azaltılmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri