Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Gözü kara (veya pek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Cesur, atak, korkusuz, tehlikeli işlere tereddüt etmeden girebilen.“O gözü kara bir insandı.”
Gözü kesmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi yapabilme konusunda başkalarına ve kendisine güvenmek. “Onca işi yapmaya gözün kesiyor mu?”
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
Eylem. [2] beğenip seçmemek.
İlgili 38 soru bulundu
Korkusuz, atılgan, cesur, tehlikelere aldırmayan.
gözü pek, düşüncelerini açıkça söylemekten çekinmeyen (kimse)
büyük çaba göstermek. "... başarama-yacağı kadar çok işlerin altına girmekten çekinmedi, geceyi gündüze katıp çalışmaya başladı."
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Külahları değişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Araları bozulmak, bozuşmak” anlamında tehdit olarak kullanılır. “Hareketlerini düzeltmezsen külahları değişiriz, ona göre!”
Kişinin savunduğu fikirleri değiştirmesine ya da daha önce beyan ettiği sözlerden tamamen farklı şeyler söylemesine yan çizmek denir. Yan çizen kişiler, hem kararsız hem de güvenilmezdir.
Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir.
iyi insan olmadığı bakışından belli oluyor anlamında kullanılan bir söz.
Gözü gibi sevmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: pek çok sevmek.
Çekinecek veya utanacak bir şeyi olmamak.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
“Gözüne kül üfürmek” deyimi, kafayı karıştırarak göz boyama anlamını ifade ediyor. Gözün bir ışık kaynağı olarak çıraya benzetilmesi de deyimlere yansımıştır.
Gözünün üstünde kaşın var dememek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birinin her davranışını hoş görmek.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Deyim. kaşla göz arası kimseye sezdirmeden ve çok kısa bir zaman içinde, çabucak.
Mekan, bulunulan yer ve konum anlamına gelirken, temkin kelimesi, mekana ve koşullara uygun davranmak demektir. Bu kelimenin sıfat hali ''temkinli'' şeklinde yazılır. Her durumda mevcut şartlara uygun davranan, acele etmeyen, soğukkanlı kişilere temkinli denir.
Halk arasındaki tanımıyla “Cahil Cesareti” yani Dunning-Kruger Etkisi.???? Hepimizin tanık olduğu ama belki de literatürdeki adını bilmediği bu etki bize kısaca şunu söylüyor: Bir konuyla ilgili hiçbir şey bilmeyen ya da çok az şey bilenler o konunun uzmanına göre daha özgüvenli oluyor.
Ayağını çekmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sık sık gittiği bir yere artık uğramaz olmak, ilgiyi kesmek.
- Aldatılmak, bir zarara uğratılmak anlamına gelen bir deyimdir. Deyimler sosyal hayatta konuşmalarda veya yazışmalarda çok sık kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri