Bilinmeyenler, bulunulan noktanın yer merkezli (earth-fixed) kartezyen koordinatlarıdır (X,Y,Z). Matematik kuralı olarak bu 3 bilinmeyenin çüzümü için 3 ölçü değeri yetiyor gibi gözükse de, saat hatalarını ortadan kaldırmak için en az 4 tane konumu bilinen uyduya ihtiyaç vardır.
GPS, ABD Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından esas olarak 24 uydu ile çalışacak şekilde tasarlanıp yapılmış ve devreye alınmıştı. 1994 yılında tam olarak işler hale gelmiştir.
Her bir uydu, senkronize zaman sinyallerini, tüm uydulara ait konum bilgilerini ve yörünge parametrelerine ilişkin bilgileri iki taşıyıcı frekans (L1,L2) üzerinden yayınlamaktadır. Üç tip GPS uydusu mevcut olup bunlar; BlockI, BlockII ve BlockII-R olarak sınıflandırılmışlardır.
GPS, üç bölümden oluşmaktadır; Uzay bölümleri: GPS uyduları sistemleri ile ilgilenir. Kontrol bölümü: zemin tabanı zaman ve yörünge kontrolü tahminini tanımlar Kullanıcı bölümü: çeşitli mevcut GPS alıcısını ve uygulamasını ele almaktadır.
Konum belirleme amaçlı uydu sistemleri içerisinde en yaygın kullanıma ve en geniş kullanıcı kitlesine NAVSTAR-GPS sahiptir. Bu sistemin temeli aslında konum belirleme amaçlı ilk uydu sistemi olan Navy Navigation Satellite System'e (diğer adı TRANSIT) dayanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Bilinmeyenler, bulunulan noktanın yer merkezli (earth-fixed) kartezyen koordinatlarıdır (X,Y,Z). Matematik kuralı olarak bu 3 bilinmeyenin çözümü için 3 ölçü değeri yetiyor gibi gözükse de, saat hatalarını ortadan kaldırmak için en az 4 tane konumu bilinen uyduya ihtiyaç vardır. GPS, 4 boyutlu bir sistemdir (3D+zaman).
GPS uydularından oluşmaktadır. Birbirleri ile 60o ve ekvatorla 55o açı yapan 6 yörüngedeki 24 uydu, 12 saatte yörüngesini tamamlamaktadır. Bu sayede kullanıcı, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda en az 5-8 uyduya ulaşabilmektedir. Uyduların Yer yüzeyinden yüksekliği 20,200 km'dir.
GPS 3 ana bölümden oluşmaktadır; 24 uydudan oluşan uzay bölümü, uydu kontrol istasyonlarının bulunduğu kontrol bölümü ve GPS alıcılarının bulunduğu kullanıcı bölümü.
Her GPS uydusu L1 ve L2 frekansında yayın yapar. L5 ise yeni nesil Block IIF uydularından yayınlanan sivil amaçlı yeni bir sinyal olup, hava araçlarının güvenliği amacıyla kullanılması planlanmaktadır.
Denizaltılar yüzeyde veya periskop derinliğinde iken şu navigasyon sistemlerini kullanırlar: Uydu Navigasyonu : GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) : Bu sistem yüksek bir seyir kolaylığı sağlamaktadır.
Kimilerine büyük kolaylık sağlayan, kimilerine gözetleniyor hissini veren GPS, bilim insanlarının uzay boşluğunda hareket eden uzay araçlarının konumunu belirleyebilmek amacıyla geliştirdiği bir teknoloji.
Haritalar, bulunduğunuz yeri aşağıdaki gibi kaynaklardan tahmin eder: GPS: Haritalar, konumunuzu yaklaşık 20 metreye kadar hata payıyla belirlemek için uyduları kullanır.
Aracınızın internet bağlantısı zayıf olduğunda güvenilir navigasyon ve güvenlik özellikleri için çevrimdışı haritaları kullanabilirsiniz. Çevrimdışı haritalar, mevcut konumunuza ve seyahat alışkanlıklarınıza göre otomatik olarak indirilir ve güncellenir.
Yaklaşık 20000 km yüksekte, ekvatorla eğiklikleri 55° olan 6 dairesel yörüngede yaklaşık 12 saatlik peryodlarla dönen 24 (halen 25) uydudan oluşmaktadır.
GPS anlık enlem-boylam mevkiinizi verir ve her yerde kullanılabilir.
Bunlardan birisi, uyduların konumlarını bildiren “almanac data – almanak bilgisi “ dır. Almanak bilgisi sürekli olarak yollanır ve GPS' in hafızasında saklanır. Bu sayede GPS her uydunun yörüngesini bilir ve olması gereken konumu hesaplar. Uydular konum değiştirdikçe almanak bilgisi yenilenir.
Küresel yer belirleme sistemi (GPS), dünya üzerindeki konumu belirlemeye yarayan bir uydu sistemine deniliyor. Uydular ile birey ya da araç arasındaki mesafenin ölçülmesine olanak sağladığı için kişinin dünya üzerindeki kesin yeri saptanabilir.
Araç takip sistemi, araçların nerede olduğunu, nasıl kullanıldığını ve yakıt tüketimini izlemenizi sağlayan bir teknolojidir. Bu sistemler, araçların izlenmesine yardımcı olan GPS teknolojisini kullanır. Bu sayede araçların hızı, konumu, mesafe ve yakıt tüketimi gibi birçok önemli bilgi elde edilebilir.
GPS, (Global positioning system) sinyal alışverişi sırasında yörünge içerisinde yer alan bireylerin konum bilgilerini belirlemeyi sağlamaktadır. Bu sistem uydu ve kişiler arasında bulunan mesafenin ölçülmesini sağladığından dolayı kişinin dünya üzerinde konum bilgisinin saptanmasına yardımcı olmaktadır.
Güneş sistemi içinde bilinen 240 doğal uydu vardır. Bunların 163'ü gezegenlere, 4'ü küçük gezegenlere ve düzinelercesi de küçük gök cisimlerine (İngilizce: sssb, small solar system bodies) aittir.
Geminin konumunu bilmek bir zabitin en temel görevleri arasında yer alır. Seyir cihazlarımızın bir parçası olan GPS ise bu görevi kolaylaştırmak için vardır ki, üzerinde bulunduğumuz enlem ve boylamı yaklaşık 10 metre hata payı ile saptayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri