Altta yatan katmandaki aşırı hareket, döşenmiş yüzeyde çatlamaya neden olur (Sıcaklık değişimlerinden dolayı termal hareket). Örneğin, 45 m uzunluğundaki normal bir binanın yaz aylarında gündüzleri maksimum ve minimum sıcaklık arasındaki farkın 20 ° C olduğu durumlarda 18 ila 20 mm uzunluğunda artacaktır.
Su alan duvar sıvanın ve dolayısı ile seramiğin kabarmasına sebep olur. Alçıpan üzerine seramik veya fayans yapılırken kesinlikle bağdaştırıcı astar kullanınız veya kaliteli markaların alçıpan üzerine dayanıklı yapıştırıcısını malzemecinizden tedarik ediniz. Döşenilen zeminin çok ıslak olmamasına dikkat ediniz.
Isı değişimleri ne kadar ani olursa olsun, çatlama ve renk değişimi olmaz. Ve tüm bunların yanında seramik/porselen karoların tasarım ve üretim teknolojileri sayesinde dış mekan zeminlerinizde istediğiniz doğal görünüme sahip olmanız mümkün: Granit, kireçtaşı, ahşap, brüt beton, mermer…
Atılan şapa yeterli oranda çimento katılmadıysa zeminde mukavemiyeti düşük olur, buda soğuk ve sıcak havalarda zeminde gevşeklikler meydana getirebilir. Atılan şapa çimento ve su yalıtım ürünleri dışında atılan kireç veya alçı şapta rutubete, gevşemeye sebep olur. Bu şekilde zeminde zamanla seramiklerde şişme görülür.
Bu kurutma aşamasının dikkatli ve yavaş olması oldukça önemli. Çok çabuk kuruyan kil çok kırılgan hale gelir ve çatlar. Yeterince kurumayan kilin içerisindeki fırında genleşir, çatlar ve hem kendisine hem de yakınlarındaki diğer ürünlere zarar verir.
İlgili 27 soru bulundu
Havada kuruyan çamurun tamamen kuruması bir hafta kadar sürebilir. Kesin süre, ürünün kalınlığına ve oda sıcaklığına bağlı olacaktır. Havada kuruyan çamur ile çalışırken çatlamayı önlemek için, ne kadar çabuk kuruyacağına dikkat etmeniz gerekir. Seramik çamurlarında olduğu gibi, yavaş kurutmak en iyi seçenektir.
Seramik tabak, kâse, kahvaltı takımı gibi doğrudan yiyeceklere temas eden eşyaların yıprandıktan sonra kullanmayın. Bu eşyalar, üzerindeki sır tabakası çatladıktan sonra zehirli hale geliyor.
Faydalı bilgiler: Fayanslar, eski fayansların üzerine yapıştırıldıklarında iyi bir şekilde tutunabilmeleri için, zeminin itinalı bir şekilde hazırlanması gerekir: Üzerlerindeki yağlar da dahil olmak üzere, tüm fayanslar temizlenmelidir.
1- Köşede birleşen iki seramiğin ya da duvarla seramiğin birleşim noktalarında baskı olması durumunda kabarma olabilecektir. Kabarmayı önlemek için birleşim noktalarında en az 5mm derz boşluğu bırakılmalı ve poliüretan mastik ile derz dolgu uygulaması yapılması gerekmektedir.
Fayansların altında su boruları varsa ve su sızdırıyorsa fayanslar patlar. Aynı şekilde eski demir su boruları varsa onlarda zamanla paslanır ve sı kaçırır.Beton falan çatlar.Böyle bir durumda mümkün mertebe boruları veya sorun yaratan şeyi sökmek gerekir.
Seramikler genellikle 1,000 °C–1,600 °C (1,800 °F–3,000 °F) arasında değişen çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir.
Seramik saatlere yönelen pek çok kişi seramik saat kırılır mı diye merak eder. Kaliteli bir seramikten üretilen saatler kolay çizilmez bir yapıya sahip olmalarına rağmen sert darbelere karşı kırılgandırlar.
- Duvar karolarını yere ve dış mekânlara döşemeyiniz. - Yer karolarını uygun yapıştırıcılar kullanarak, duvara döşeyebilirsiniz. NE KADAR SİPARİŞ ETMELİYİM? - Seramik ihtiyacınızı belirlemeden önce, ne tipte döşeme yapacağınıza karar vermelisiniz.
Duvar çatlaklarının tamir edilmesi için derin çatlaklarda duvar sıvası alçısı kullanmanız önemlidir. Sıva alçısı, çatlakları doldurarak duvarın düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Duvar çatlaklarının tamirinde kullanılan diğer bir malzeme ise hazır sıva olabilir.
Büzülme ve duvar kısalmasına karşı koyan kısıtlamalar nedeniyle çekme gerilmeleri oluşur ve gerilmeler betonun çekme kapasitesini aştığında çatlama meydana gelir.
Ortam ve/veya yüzey sıcaklığının yüksek olması, Ortamın rüzgara maruz kalması, Yüzeyin aşırı sulu silinmesi, Derzin tam doldurulmaması.
Seramik ürünler için kurşun ve kadmiyum analizleri yapılıyor. Eğer kurşun ve kadmiyum içerirse gıdalara geçiş olacağından insan sağlığını etkileyecek durumlara yol açıyor. Bu tarz zararlı kimyasalları barındıran seramikler çok çabuk zarar görüp gıdalara kimyasal geçişlere neden oluyor.
Şayet çok zor kırılıyorsa seramik üstüne seramik yapılır.Bir de seramik üstüne seramik yapılan ortam daralmıyorsa bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu işte en önemli olan husus şudur: Ustalar işin kolayına kaçmak için hemencecik etüt felan yapmadan seramik üstüne seramik yapabilirler.Buna dikkat edilmelidir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Fayans döşeme masrafları ya da süresi, döneme, mekâna ve duruma göre değişiklik gösterebilir. Fayans döşemek ne kadar sürer sorusuna net bir yanıt verilemese de, tek bir banyo için genellikle 3-4 gün sürdüğü düşünülmektedir.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir.
Seramik hamurunda homojen bir karışım elde edilmesi son derece önemlidir. Zira eğer hamurun içerisinde hava kabarcıkları kaldıysa pişirme sırasında çatlamalar olur ve bu da ürününüze zarar verir. Yoğurma yani hamur elde etme işlemi bittikten sonra ikinci aşamaya yani şekil verme aşamasına geçebilirsiniz.
Seramik ürünlerin pişme sıcaklıkları porselen ürünlere göre daha düşüktür. Bu nedenle gözenekli yani su geçirgendirler. Bu özelliklerinden dolayı seramik ürünlerin uzun süreli kullanımı ile su emmesi nedeniyle sırda çatlaklar oluşur. Kullanılan sırın çatlaması hem hijyen, hem de sağlık açısından ciddi bir sorundur.
Seramik, kırmızı ve kahverengi kilden üretilir. Porselen ise beyaz kilden üretilir. Seramik kupaların yapısı daha yumuşak ve esnektir. Porselen kupa bardak ise daha sert ama daha kırılgandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri